ZoomNews

Γυναικολογία: Τι απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες

Η ανησυχία για τους κινδύνους από τον ιό HPV, τα ζητήματα που άπτονται της απόκτησης ενός παιδιού -είτε με φυσιολογικό κύκλο είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή- η γέννα και ο φυσιολογικός τοκετός, η γυναικεία υγεία στην ώριμη περίοδο μετά την εμμηνόπαυση αλλά και ο φόβος που προκαλούν όλοι τύποι γυναικολογικών καρκίνων αποτελούν τα πέντε σημαντικότερα σημεία γύρω από τα γυναικεία ζητήματα υγείας που κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την ανησυχία των περισσότερων γυναικών. Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος κ. Δημήτρης Μπιλάλης τόσο από την εμπειρία των προηγούμενων ετών, όσο και από τις περιπτώσεις και ερωτήσεις των γυναικών μέσα στο χρόνο που φεύγει.
Όπως επισημαίνει «το σημαντικότερο για τη γυναίκα είναι να ενημερώνεται και να ζητά βοήθεια από το γιατρό. Τα περισσότερα ζητήματα υγείας σήμερα αντιμετωπίζονται με επιτυχία, χάρη στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων».
Τα σύγχρονα διαγνωστικά τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, τον HPV, μπορούν άμεσα να δώσουν έγκυρη απάντηση στη γυναίκα και το γιατρό αν η εξεταζόμενη είναι θετική στη λοίμωξη αλλά και για ό,τι αφορά τον ιό και κυρίως την ταυτοποίηση του τύπου που έχει προσβάλλει την ασθενή, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολλές ασφαλείς πλέον μηχανικές μέθοδοι καταστροφής των κονδυλωμάτων. Υπάρχει και η γυναίκα που ανησυχεί για την κόρη της που φτάνει στην ηλικία της εφηβείας και η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού προσφέρει προστασία πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Ό,τι αφορά το θέμα της απόκτησης παιδιού, ξεκινώντας από τον έλεγχο της υπογονιμότητας αλλά και τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία γονιμοποίησης με φυσικό κύκλο ή με όποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κρίνει ο γιατρός ως καταλληλότερη, η γυναίκα δεν είναι μόνη με τις απορίες και τους φόβους της, με το άγχος του χρόνου που μετρά αντίστροφα και πιέζει και των κοινωνικών ταμπού. Έχει δίπλα της ανθρώπους που τη βοηθούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα μέχρι τη στιγμή που θα σφίξει στην αγκαλιά της το μωράκι της.
Την πολυαναμενόμενη στιγμή του τοκετού, η γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει φυσιολογικά θα έχει την απόλυτη στήριξη και βοήθεια να νιώσει το μεγαλείο της εσωτερικής δύναμης και ικανοποίησης, που αξίζει σε κάθε γυναίκα, σε απόλυτα ασφαλείς συνθήκες.
Όταν η γυναίκα περάσει στην πιο ώριμη φάση της, μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχουν τα εύλογα ερωτηματικά και η ανησυχία για να συνεχίσει να έχει ισορροπημένη υγεία και φυσιολογική σεξουαλική δραστηριότητα, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τα απολαμβάνει τα χρόνια της ωριμότητας με σιγουριά και χαρά. Και σε αυτό το επίπεδο, η γυναίκα θα έχει στήριξη ηθική, θεωρητική με ενημέρωση και με τις απαραίτητες εξετάσεις για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) καθώς και την πρόληψη και θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής ενδοκρινοπάθειας και άλλων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.
Οι γυναικολογικοί καρκίνοι δεν παύουν ποτέ να απασχολούν το μυαλό της γυναίκας και ο πιο ασφαλής τρόπος για να πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται είναι -εκτός από τη συμβουλή του γιατρού της- ο ετήσιος έλεγχος ρουτίνας, που περιλαμβάνει τον υπερηχογραφικό έλεγχο (3D/4D) και Doppler της μήτρας και των ωοθηκών, Τεστ Παπ, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο μαστού.
Τέλος, ο κ. Μπιλάλης τονίζει ότι «Η γυναίκα πρέπει να έχει υπόψη της ότι πλέον η επιστήμη βρίσκεται στο πλευρό της, με όπλα και σε πολλές περιπτώσεις “υπερόπλα”, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία ή δοκιμασία που πιθανόν θα της τύχει. Στο Σύγχρονο Ιατρείο Μαιευτικής και Γυναικολογίας μας, το μήνυμα που θέλουμε να κατανοήσει κάθε γυναίκα είναι ότι τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας, διαγνωστικά ή θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται ανάλογα την περίπτωση και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας εξατομικευμένα, για να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με απόλυτη ασφάλεια».

Related Posts

%d bloggers like this: