ZoomNews

Γκάλοπ για τον αρχηγό της Κεντροαριστεράς: Βάζεις στοίχημα;

Τα πρώτα γκάλοπ που αφορούν στην εκλογή του αρχηγού του κόμματος που θα προκύψει από την ένωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι και με άλλες πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διεξάγονται ήδη και δείχνουν ότι το παιχνίδι είναι… ορθάνοιχτο. 

Δεν έχει τόση σημασία να μάθει κανείς σε αυτή τη φάση ποιος είναι πρώτος, ποιος δεύτερος και ποιο είναι το πιθανότερο δίδυμο του δεύτερου γύρου. Πρώτον, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς, απέχουμε δηλαδή δυο μήνες από τον πρώτο γύρο της εκλογής που θα γίνει στις 5 Νοεμβρίου. 

Δεύτερον, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τον τελικό αριθμό των υποψηφίων και για το ποιοι θα είναι αυτοί. Θα μείνουν όλοι οι σημερινοί υποψήφιοι ως το τέλος; Θα εμφανιστούν κι άλλοι;

Τρίτον και κυριότερο, γιατί δεν γνωρίζουμε ποιο θα είναι τελικά το εκλογικό σώμα που θα ψηφίσει και θα αναδείξει τον αρχηγό. 

Για να μπορούμε να διαβάζουμε σωστά τις δημοσκοπήσεις, όταν αυτές κάνουν επίσημα την εμφανισή τους, αλλά και για να αξιολογούμε στο μεταξύ τις πληροφορίες που αναφέρονται σε “μυστικά γκάλοπ” ας δούμε τα παράδοξα αυτού του εγχειρήματος:

Αυτές οι εκλογές γίνονται για να βγει αρχηγός για ένα κόμμα που θα προκύψει εκ των υστέρων.  Όταν δηλαδή ρωτάει ο δημοσκόπος “ποιον θέλετε για αρχηγό” δεν ξέρει να πει σε ποιο κόμμα! Ο κάθε πιθανός ψηφοφόρος φαντάζεται το κόμμα διαφορετικά κι ανάλογα επιλέγει και τον αρχηγό! Υπάρχει μάλιστα το πρωτοφανές, να έχουν συμφωνήσει οι υποψήφιοι ότι δεν αυτοδιαλύονται τα κόμματα που εκ των υστέρων θα συνασπιστούν υπό τον νεοεκλεγέντα αρχηγό για να αποτελέσουν ενιαίο κόμμα! 

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό με τα σημερινά δεδομένα; Ότι η βάση, στην οποία απευθύνονται οι υποψήφιοι αρχηγοί, θεωρητικά περιλαμβάνει τους ψηφοφόρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ, ΚΠΣ, ΕΔΕΜ), του Ποταμιού και πιθανώς και άλλων μικρότερων ή νέων σχηματισμών που μπορεί να αποφασίσουν στο μεταξύ να συνταχτούν στο νέο εγχείρημα. 

Λάβετε υπόψη ότι επειδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι αυτή που απηύθυνε το προσκλητήριο για το νέο εγχείρημα και επειδή οι περισσότεροι υποψήφιοι (Γεννηματά, Κωνσταντινόπουλος,Μανιατης και πιθανότατα Ανδρουλακης) προέρχονται από τις τάξεις της, υπάρχει σε πολλούς η αίσθηση ότι ο αρχηγός θα προκύψει οπωσδήποτε από το δικό της χώρο. Δεν αποκλείεται βεβαίως να συμβεί αυτό, αλλά μη βάλετε και στοίχημα. Τουλάχιστον όχι ακόμη, ό,τι κι αν ακούσετε από τα γκάλοπ…

Ένα στοιχείο που δεν έχει επισημανθεί αρκετά και μοιάζει να περνάει απαρατήρητο: Ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετράει ήδη τρεις και πάει σίγουρα για τέσσερις ή και περισσότερους υποψήφιους (τους προαναφερθέντες), το άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα που μετέχει στη διαδικασία, το Ποτάμι, κατεβάζει τον εξής έναν, τον αρχηγό του Σταύρο Θεοδωράκη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην κάλπη; Ότι η εκλογική βάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχει θεωρητικά να διαλέξει – άρα να μοιραστεί – ανάμεσα σε πολλές υποψηφιότητες, ενώ η εκλογική βάση του Ποταμιού θα πάει λογικά κατευθείαν στον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Υπάρχει βέβαια και ο Γιωργος Καμίνης, που θεωρητικά ψαρεύει και στα τρία ταμπλό: της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των “εντός, εκτός και επί τα αυτά” της Κεντροαριστεράς. 

Το ερώτημα είναι σε τι αναλογία περίπου θα ψηφίσουν στις εκλογές αυτές οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, καθώς επίσης και πόσοι άλλοι, που δεν ψήφιζαν Δημοκρατική Συμπαράταξη ή Ποτάμι, θα προσέλθουν για να εκλέξουν το νέο αρχηγό. Το ερώτημα είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί και ίσως αυτό είναι το πρώτο και κύριο που πρέπει να διερευνήσουν τα γκάλοπ: 

-Πόσοι δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν; 

-Από ποιους χώρους προέρχονται; 

-Σε ποιο βαθμό η σύνθεση του εκλογικού σώματος μεταβάλλεται όσο περνούν οι μέρες και προς ποια κατεύθυνση; 

-Πλειοψηφούν οι ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; 

-Δείχνουν ενδιαφέρον οι ψηφοφόροι του Ποταμιού και πόσο αυξάνεται ο αριθμός τους όσο περνούν οι μέρες; 

-Εκδηλώνουν πρόθεση ψήφου κάποιοι που δεν έχουν ψηφίσει τα δυο αυτά κόμματα, αλλά ψήφισαν κάποιο άλλο ή απείχαν στις τελευταίες εκλογές; 

Στις τελευταίες εκλογές η Δημοκρατική Συμπαράταξη πήρε 6,28% και το Ποτάμι 4,09%. Αν αυτή η αναλογία εκφραστεί στο εκλογικό σώμα που θα εκλέξει το νέο αρχηγό, τότε ο Θεοδωράκης θα πρέπει λογικά να είναι ο ένας από τους δυο που θα περάσουν στο δεύτερο γύρο. Αν όμως ισχύει η σημερινή αποτύπωση των κομμάτων στα γκάλοπ, που δίνει τη Δημοκρατική Συμπαράταξη περί το 6% και το Ποτάμι περί το 2%,τότε τα πράγματα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά…

Στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος οι αστάθμητοι παράγοντες μοιάζει να είναι τόσοι πολλοί που και ο πιο έμπειρος δημοσκόπος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός για να δώσει προγνωστικά. Ίσως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι προς το παρόν δεν έχουμε δημοσιευμένα στοιχεία από γκάλοπ, αλλά μόνο διαρροές. 

Και κάτι ακόμη: Σχεδόν σε όλες τις εκλογές αρχηγού από τη βάση και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, όποιος εμφανίζονταν ως φαβορί στα πρώτα γκάλοπ, τελικά έχανε. Βάζετε στοίχημα;

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: