ZoomNews

Guardian: Στο τραπέζι ξανά το Grexit, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί το Μάιο η αξιολόγηση

Σε οριακό σημείο είναι η Ελλάδα, με την οικονομική κρίση να βαθαίνει διαρκώς και τη λέξη Grexit να «ψιθυρίζεται ξανά», αναφέρει ρεπορτάζ της Helena Smith για την βρετανική Guardian, το οποίο ‘σκιαγραφεί με μελανά χρεώματα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Όπως σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Helena Smith, «τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα όλο και πιο νευρικό σημείο». «Το 86 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσης που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 -το τρίτο μέσα σε 6 χρόνια μίας χώρας που είναι χτυπημένη από το χρέος -ακολούθησαν μήνες δράματος σε υψηλούς τόνους που έβαλε την Αθήνα στο χείλος της χρεοκοπίας και στην έξοδο από το ευρώ. Τώρα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά -και με την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που κανονίστηκε για την Παρασκευή –μία αίσθηση κρίσης έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Με τους πολιτικούς να έχουν επιδοθεί σε μια οργισμένη ρητορική που έβαλε την Αθήνα σε πορεία σύγκρουσης με τους δανειστές τον περασμένο χρόνο, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους, και το «Grexit» – η πολυσυλλεκτική λέξη που έφερνε στο μυαλό τη μάχη της Ελλάδας με την οικονομική κατάρρευση – ψιθυρίζεται ξανά», σημειώνει η δημοσιογράφος, η οποία υπενθυμίζει την υποχρέωση της Ελλάδας να πληρώσει 5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το άρθρο, η αβεβαιότητα και το άγχος έχει επιστρέψει στους Έλληνες που έχουν δει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να μειώνεται, την ανεργία να αυξάνεται και τις επιχειρήσεις να κλείνουν. «Αφού αψήφησαν τους καταστροφολόγους, υπάρχουν φόβοι ότι η πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης θα μπορούσε τώρα να οδεύει σε άτακτη χρεοκοπία», τονίζεται.
Η δημοσιογράφος επικαλείται έναν συνταξιούχο του ιδιωτικού τομέα που είδε τη σύνταξή του να μειώνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο, ο οποίος δηλώνει: «Δεν υπάρχει κανένας που να γνωρίζω που δεν ανησυχεί». «Αν υπάρξει κούρεμα καταθέσεων θα είναι το τέλος και μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο μέτρο που δεν έχουν πάρει. Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα είναι αδύνατο να βρεις λάδι, αδύνατο να βρεις φάρμακα. Και αυτή τη φορά όλα φαίνονται πιθανά», συνεχίζει.
Η Helena Sith αναφέρεται στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει χρόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, η οποία όμως, σημειώνει, τελείωσε άδοξα όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ πρότεινε πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο αίτημα αυτό ο Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σχολιάζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει κάθε απόφαση που θα έφερνε ρήξη ανάμεσα στα δύο κόμματα που τη συνθέτουν. «Αλλά η απαίτηση για επιπλέον μέτρα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και τη ίδια τη δημοκρατία. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να πουλήσει τέτοια μέτρα, ούτε καν μία υπό τον Αλέξη Τσίπρα», συνεχίζει.
«Όλοι συμφωνούν ότι η Αθήνα είναι τώρα σε έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο. Με μικρή ένδειξη ότι το αδιεξόδου θα ξεπεραστεί κατά τη συνεδρίαση της Ευρωζώνης την Παρασκευή, οι αναλυτές λένε ότι είναι ζωτικής σημασίας η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το Μάιο πριν η Ευρώπη ξεκινήσει να ετοιμάζεται για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ΕΕ», αναφέρει το άρθρο.
«Ο κίνδυνος ότι ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί είναι πέρα από αμελητέος», σχολιάζει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Παγουλάτος. «Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παγώσουν ενόψει του δημοψηφίσματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπάρχει ένα παράθυρο που κλείνει τον Μάιο», καταλήγει.

Related Posts

%d bloggers like this: