ZoomNews

H Ελλάδα πολιτικός εφιάλτης για τη Μέρκελ

Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου

Το ελληνικό ζήτημα έχει μετατραπεί σε πολιτικό εφιάλτη για την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Μέρκελ. Παρά τις προσπάθειές της να υπάρξει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν σημαντικό πολιτικό λογαριασμό.

Ο κίνδυνος της αστάθειας

Την καγκελάριο και τους συνεργάτες της προβληματίζει ο κίνδυνος της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που συνδέεται με μια ενδεχόμενη ελληνική στάση πληρωμών, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στο πολυσυζητημένο Grexit.

Οι πιθανότητες για ένα ελληνικό ντόμινο, να παρασύρει δηλαδή η ελληνική οικονομία στην πτώση της τον ευρωπαϊκό Νότο, είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με το 2010 και το 2012. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν θέλει να δοκιμάσει την αντοχή του συστήματος, για να μη βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η αστάθεια που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά ομολόγων –με βασικό χαρακτηριστικό τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων για τα δεκαετή ομόλογα του Δημοσίου των χωρών της Ευρωζώνης– ενισχύει τους δισταγμούς της γερμανικής ηγεσίας.

Η κατάσταση είναι πιο σύνθετη στο πεδίο της πολιτικής. Η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται σε φοβερή κρίση και να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Η Μόσχα σκληραίνει τη στάση της σε ό,τι αφορά την Κριμαία και τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από ρωσόφιλους αυτονομιστές. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες που έχει για το καθεστώς η οικονομική κρίση στη Ρωσία με μια εθνικιστική, επεκτατική πολιτική. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνεται να δικαιώνουν τους υπολογισμούς του, εφόσον η δημοτικότητά του παραμένει στο 70%-80%, παρά την ολοένα πιο δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών. Η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεγαλώνει τα προβλήματα στη διαχείριση της εθνικής οικονομίας.

Εκτός από τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην Ουκρανία, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια μάχη επιρροής στα δυτικά Βαλκάνια. Γι’ αυτό η πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζεται από την καγκελαρία σαν ένα απλά οικονομικό γεγονός αλλά σαν μία εξαιρετικά δυσάρεστη πολιτική εξέλιξη που πρέπει να αποτραπεί.

Το ζήτημα του Grexit

Η κ. Μέρκελ γνωρίζει ότι θα πρέπει να κάνει μια τεράστια επένδυση πολιτικής προσπάθειας και εργάσιμου χρόνου για να διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε. Η κυβέρνηση Κάμερον ξεκινάει μια σύνθετη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης των όρων συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. με στόχο τη διενέργεια δημοψηφίσματος μέχρι τα τέλη του 2017, που θα επικυρώσει τους νέους όρους συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε.

Δεν είναι, λοιπόν, η ώρα για να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ε.Ε. με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Αντίθετα, η καγκελάριος θέλει να στείλει μηνύματα ευρωπαϊκής σταθερότητας, συνοχής και προοπτικής.

Στις συζητήσεις που έχω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με Γερμανούς συναδέλφους, οι οποίοι, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν καλή διάθεση έναντι της Ελλάδας, αναδεικνύεται η ανησυχία τους για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά κυρίως το άγχος τους για ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και για την κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία.

Υπογραμμίζω ότι η Γερμανία ακολουθεί μια μετριοπαθή προσέγγιση έναντι της Ρωσίας και προσπαθεί να αποφύγει την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής πολιτικής που προωθείται από την Ουάσινγκτον αλλά και τις πρωτεύουσες των ανατολικών χωρών της Ε.Ε., οι λαοί των οποίων έχουν γευτεί τη ρωσική και τη σοβιετική καταπίεση.

Το εσωτερικό μέτωπο

Η καγκελάριος κ. Μέρκελ θεωρείται κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη Γερμανία, με τη δημοτικότητά της να παραμένει στα ύψη και τα δημοσκοπικά ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών, που αποτελούν τον κορμό της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες, να παραμένουν γύρω στο 40%. Δεν αφήνει όμως τίποτα στην τύχη και κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις για να ελέγξει τη δεξιόστροφη αμφισβήτηση της πολιτικής της.

Η βασική πρόκληση προέρχεται από τους δεξιόστροφους ευρωσκεπτικιστές του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία. Το κόμμα αυτό κατέγραψε ένα ποσοστό της τάξης του 7% στις ευρωεκλογές, ενώ πέρασε με επιτυχία το τεστ του 5% σε όλες τις εκλογές που μεσολάβησαν για την ανάδειξη των Κοινοβουλίων των ομόσπονδων κρατιδίων. Καταγράφει, μάλιστα, διψήφια εκλογικά ποσοστά στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κάμψη στη δυναμική του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη συνεννόησης μεταξύ ηγετικών στελεχών του. Βασική πολιτική θέση των δεξιόστροφων ευρωσκεπτικιστών είναι ότι η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό πρόγραμμα, στο οποίο έχει ήδη δεσμεύσει 65 δισ. ευρώ, με σοβαρές πιθανότητες να κληθούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι να τα καλύψουν, εφόσον βέβαια η Ελλάδα δεν μπορέσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της. Ο ηγέτης του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, ευρωβουλευτής κ. Λούκε, ζητεί την αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και δέχεται να διευκολυνθεί, από οικονομική και πιστωτική άποψη, η Ελλάδα προς την έξοδο από το ευρώ. Διεκδικεί και την έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, το μάρκο, για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολλά διαρθρωτικά προβλήματα για να αντέξει την πειθαρχία του ευρώ και πως η Γερμανία έχει τεράστιες οικονομικές δυνατότητες, πολλές από τις οποίες μένουν ανεκμετάλλευτες στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Το λογαριασμό της εκλογικής ανόδου του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία πληρώνει προς το παρόν η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας, το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η οποία καλύπτει την υπόλοιπη χώρα υπό την ηγεσία της κ. Μέρκελ. Ο περιορισμός των δυνάμεων της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης σε όφελος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία έχει θορυβήσει τη δεξιά πτέρυγα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, ορισμένοι εκπρόσωποι της οποίας καλούν δημόσια την καγκελάριο να σκληρύνει την πολιτική της έναντι της Ελλάδας και της κυβέρνησης Τσίπρα.

Κοινοβουλευτική δοκιμασία

Μέχρι σήμερα η κ. Μέρκελ έχει καταφέρει να ελέγξει την αμφισβήτηση της πολιτικής της από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της και τη βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση. Οι διαρροές στις σχετικές ψηφοφορίες στην ομοσπονδιακή Βουλή είναι της τάξης των 30-40 βουλευτών και καλύπτονται εύκολα από τους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους και άλλες πολιτικές δυνάμεις. Η καγκελάριος, όμως, γνωρίζει ότι ο αριθμός των διαφωνούντων βουλευτών στο κόμμα της τείνει να πολλαπλασιαστεί, καθώς ολοένα περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες συνεννόησης με την κυβέρνηση Τσίπρα και, κυρίως, εφαρμογής της όποιας συμφωνίας. Ο διχασμός έχει περάσει και στις τάξεις των κεντροδεξιών Γερμανών ευρωβουλευτών, ορισμένοι από τους οποίους στηρίζουν τη σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, ο οποίος δίνει απόλυτη προτεραιότητα στους οικονομικούς, δημοσιονομικούς υπολογισμούς, ενώ οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της ευρύτερης πολιτικής προσέγγισης –η οποία δεν καταργεί αλλά κάνει πιο ελαστικούς τους οικονομικούς υπολογισμούς– την οποία επιχειρεί η καγκελάριος κ. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει αντιληφθεί την τεράστια πολιτική διάσταση του ελληνικού ζητήματος και προσπαθεί να την αξιοποιήσει στη δύσκολη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η βασική του εκτίμηση είναι σωστή, θα πρέπει όμως να δεχτεί ότι η πολιτική διάσταση του ζητήματος δεν καταργεί τους οικονομικούς, δημοσιονομικούς υπολογισμούς, απλά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη ενός αμοιβαία επωφελούς συμβιβασμού.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: