ZoomNews

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν απόψε για το προσφυγικό

«Ευρώπη σημαίνει να μοιράζεσαι την ευθύνη, να μοιράζεσαι τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον» δήλωσε, από τις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στέλνοντας μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους του που αντιδρούν στις ποσοστώσεις αναφορικά με τη μετακίνηση των προσφύγων σε κράτη-μέλη της ΕΕ από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται μία ημέρα μετά την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εκπροσωπεί και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι πρέπει να βρούμε τρόπους ως Ευρωπαίοι να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση των αιτιών των προσφυγικών ροών.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να στείλουμε τα σωστά μηνύματα, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συζήτηση και με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποδεχθεί 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Μετά την επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Τουρκία, θα μιλήσω και με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη Νέα Υόρκη» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θα τα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

«Η απόφαση που λάβαμε πρέπει να συνοδεύεται με έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα λεγόμενα hot spots, όπου ελέγχονται οι πρόσφυγες» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ στις γειτονικές της Συρίας χώρες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μένουν κοντά και να μην διακινδυνεύουν το ταξίδι στην Ευρώπη.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η ΕΕ θα αναλάβει μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη δράση για το προσφυγικό, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ό,τι χρειάζονται στους καταυλισμούς και να μην σκέφτονται καν να πραγματοποιήσουν αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι.

Πρέπει να έχουμε αποτελέσματα ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η κρίσιμη Σύνοδος

Την απόφαση που ελήφθη με πλειοψηφία στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών για το προσφυγικό καλείται να κυρώσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, με τις τέσσερις χώρες από την κεντρική ΕΕ που διαφώνησαν.

Η Σλοβακία μάλιστα προαναγγέλλει πως προτιμά να μπει σε τροχιά σύγκρουσης παρά να «σεβαστεί αυτήν την επιβολή».

Στην ατζέντα της Σύνοδου βρίσκονται ευρύτερα ζητήματα από το σχήμα των 120.000 που αφορούν το προσφυγικό, όπως τα ερωτήματα για το σύστημα ασύλου, την σταθεροποίηση των χωρών προέλευσης, το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης για τους προσφυγικούς καταυλισμούς σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων -όταν οι ηγέτες, όπως φαίνεται, δεν ασχοληθούν με το να αντιμετωπίσουν την δυσφορία των ανατολικών χωρών μετά την απόφαση της Τρίτης.

Το σχέδιο για ανακατανομή 120.000 προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ πήρε τελικά την Τρίτη την έγκριση της συνάντησης των υπουργών των «28» -η αντίσταση χωρών δεν κάμφθηκε, αλλά ουσιαστικά παρακάμφθηκε με την αρχή της πλειοψηφίας.

Στο σχέδιο δεν συμφωνούσαν η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Η Πολωνία, που αρχικά ήταν αντίθετη και ενδιάμεσα είχε εμφανιστεί «ευέλικτη», τελικά είπε το «ναι». Καταφεύγοντας στην λύση της ψηφοφορίας, οι υπόλοιπες χώρες κατάφεραν να περάσει τελικά η απόφαση που, ουσιαστικά, είναι δεσμευτική για όλους.

Μόνο η Φινλανδία -η οποία έχει διαφορετική αφετηρία από τις υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ευρώπης- απείχε από την ψηφοφορία και στη συνέχεια δήλωσε ότι θα εφαρμόσει την απόφαση «σε εθελοντική βάση». Στον κυβερνητικό συνασπισμό στο Ελσίνκι, υπενθυμίζεται, συμμετέχει το ξενοφοβικό κόμμα των «Φινλανδών» (πρώην «Αληθινοί Φινλανδοί»).

Ο σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είπε χαρακτηριστικά: «Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει απλώς να καταπατώνται από μία πλειοψηφία τα λογικά επιχειρήματα χωρών, απλά και μόνο επειδή η πλειοψηφία δεν μπορούσε να επιτύχει συναίνεση».

«Προτιμώ να διακινδυνεύσω να κινηθεί νομική διαδικασία κατά της Σλοβακίας παρά να σεβαστώ αυτήν την επιβολή» είπε χαρακτηριστικά ο Φίκο.

Ο τσέχος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τη Σύνοδο να ακυρώσει την απόφαση: «Οι πρωθυπουργοί είναι πάνω από τους υπουργούς και υποθέτω ότι υπάρχει μία κάποια ελπίδα να ανακαλέσει η Σύνοδος αυτήν την απόφαση» είπε ο Μίλος Ζέμαν.

Παραδέχθηκε πάντως πως οι «ελπίδες του» για κάτι τέτοιο είναι ελάχιστες, καθώς η πλειοψηφία ήταν ισχυρότατη. «Μόνο το μέλλον θα δείξει πόσο μεγάλο λάθος ήταν αυτή η απόφαση» είπε.

Σε πρώτη φάση, θα ανακατανεμηθούν 50.400 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 15.600 πρόσφυγες από την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες.

Related Posts

%d bloggers like this: