ZoomNews

Η ισλαμική τρομοκρατία θα επιμείνει ευρωπαϊκά

Toυ Γιώργου Κύρτσου
Το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο του Λονδίνου και στην καρδιά του βρετανικού δημοκρατικού συστήματος έχει εντυπωσιακό συμβολισμό. Πραγματοποιήθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες και σε μία εξαιρετικά καλά φυλασσόμενη περιοχή της πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο και η πρωθυπουργική κατοικία. Οι τρομοκράτες απέδειξαν ότι μπορούν να χτυπήσουν όπου θέλουν στηριζόμενοι στην αποφασιστικότητά τους. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε, η μετατροπή ενός οχήματος σε φονικό όπλο, παραπέμπει σε ανάλογες ενέργειες στη Νίκαια, στη Νότια Γαλλία και στο Βερολίνο.

Βαθιές ρίζες

Οι ειδικοί συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ισλαμική τρομοκρατία έχει αποκτήσει βαθιές ρίζες στην Ευρώπη.
Υπάρχουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι οι οποίοι είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο και οι οποίοι δεν έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στην οικονομία και στην κοινωνία. Έχουν μετατραπεί σε περιθωριακούς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις περνάνε από την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα στην ισλαμική τρομοκρατία.
Το φαινόμενο περιγράφεται από τους αρμόδιους και τους ειδικούς, είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί, γιατί χρειάζεται μια τεράστια οικονομική και πολιτική προσπάθεια σε βάθος χρόνου. Προς το παρόν, οι περιοχές στις οποίες έχουν συγκεντρωθεί μουσουλμάνοι στη Γαλλία και στο Βέλγιο σπάνε το ρεκόρ στην ανεργία και στη φτώχεια.

Περιφερειακοί πόλεμοι

Την ισλαμική τρομοκρατία η οποία απειλεί την Ευρώπη τρέφουν και οι περιφερειακοί πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και άλλες χώρες στρατηγικής σημασίας. Οι πόλεμοι αυτοί οφείλονται σε επεμβάσεις δυτικών δυνάμεων, οι οποίες έγιναν στη βάση ενός προβληματικού πολιτικού σχεδιασμού. Σχεδιάστηκε η στρατιωτική επικράτηση, αλλά δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την οργάνωση της ειρήνης. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες χώρες να έχουν μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης διαφόρων πολιτικών και θρησκευτικών ομάδων, οι οποίες υποστηρίζονται από ξένες δυνάμεις. Οι τελευταίες ακολουθούν αλληλοσυγκρουόμενες στρατηγικές και δεν έχουν πρόβλημα να ενισχύουν τους εχθρούς των εχθρών τους, ακόμη κι αν αυτοί συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Το αποτέλεσμα είναι ολόκληρες περιοχές του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης να ελέγχονται από ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες μπορεί να καθοδηγούνται από ισλαμιστές που βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή να έχουν αναπτύξει επαφές με πυρήνες ισλαμιστών σε αυτές.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποιούν ότι όσο υποχωρούν οι δυνάμεις των ισλαμιστών στη Συρία και στο Ιράκ, τόσο μεγαλώνει ο πειρασμός για χτυπήματα αντιπερισπασμού από τους ισλαμιστές τρομοκράτες στα ευρωπαϊκά αστικά κέντρα. Επιπλέον, οι ηττημένοι ισλαμιστές μαχητές που επιστρέφουν στην Ευρώπη από τη Συρία και το Ιράκ έχουν καλή στρατιωτική εκπαίδευση και μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους όπλα για να οργανώσουν μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικά χτυπήματα.

Οι σκληροί του Ισλάμ

Η ισλαμική τρομοκρατία ενισχύεται εξαιτίας της μεγάλης επιρροής των σαλαφιστών της Σαουδικής Αραβίας. Διάφορες θρησκευτικές, θεολογικές σχολές συγκρούονται για την πνευματική επικυριαρχία και προς το παρόν νικητές βγαίνουν τα πιο ακραία στοιχεία, που χρηματοδοτούνται σε πολλές περιπτώσεις από τη Σαουδική Αραβία.

Η προσέγγιση στο Ισλάμ της Αιγύπτου ή της Τουρκίας, για να αναφέρουμε δύο παραδείγματα, είναι πολύ πιο ήπια, αλλά δεν αποτελεί αυτή την περίοδο την κυρίαρχη τάση. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναλυθεί σωστά το Ισλάμ και να ενισχυθούν, μέσα από τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και την παροχή των αναγκαίων μέσων, οι τάσεις σε αυτό που δεν επιδιώκουν τη ρήξη.

Βαλκανική απειλή

Τα Βαλκάνια μπορεί να αποτελέσουν πεδίο σημαντικής ανάπτυξης του ισλαμικού φονταμενταλισμού, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη.
Οι περισσότερες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν μπορούν να καλύψουν την απόσταση που τις χωρίζει από την Ε.Ε., η οποία άλλωστε αποκλείει το ενδεχόμενο νέας διεύρυνσης τα επόμενα χρόνια. Εκδηλώνεται, λοιπόν, μια τάση επιστροφής σε εθνικές και θρησκευτικές αντιπαλότητες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής εξαιτίας των επεμβάσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας και να προσφέρουν νέες δυνατότητες δυναμικής ανάπτυξης της επιρροής των ακραίων ισλαμιστών.

Το πολιτικό κίνητρο

Την επιθετικότητα των φανατικών ισλαμιστών και τη δράση των ισλαμιστών τρομοκρατών συντηρεί η διαπίστωση ότι μπορούν να παίξουν σημαντικό πολιτικό ρόλο. Έχουν μπει στη λογική της ανάπτυξης της τρομοκρατικής δράσης, η οποία θα φέρει την αντίδραση των κατασταλτικών μηχανισμών των ευρωπαϊκών κρατών και θα παρουσιαστεί στη συνέχεια από τους ισλαμιστές ως απόδειξη της καταπίεσης των μουσουλμάνων από τους χριστιανούς. Με την τρομοκρατική δράση και την αντιτρομοκρατική αντίδραση οι φανατικοί ισλαμιστές εκτιμούν ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να ενισχύσουν την επιρροή τους και να αυξήσουν τον αριθμό των οπαδών και υποστηρικτών τους μεταξύ του «καταπιεζόμενου» μουσουλμανικού πληθυσμού.
Όσο αναπτύσσεται η ισλαμική τρομοκρατία στην Ευρώπη, τόσο ενισχύονται η σκληρή και η άκρα Δεξιά, οι οποίες ζητούν τη λήψη περισσότερων αστυνομικών μέτρων και την επιβολή πρόσθετων περιορισμών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες επενδύουν στην ανάπτυξη των ακραίων πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αναδειχθεί η αντιπαλότητα χριστιανισμού και Ισλάμ, η οποία θα τους επιτρέψει να κινηθούν σε συνθήκες «θρησκευτικού πολέμου».

Ο ρόλος του διαδικτύου

Οι ισλαμιστές τρομοκράτες διευκολύνονται στην ανάπτυξη της δράσης τους από την κατάλληλη χρήση του διαδικτύου. Έχουν αναπτύξει την προπαγάνδα του θρησκευτικού μίσους, η οποία τους διευκολύνει στη στρατολόγηση ατόμων που θέλουν να περάσουν από το περιθώριο και τη μικρή εγκληματικότητα στην ισλαμική τρομοκρατία. Επιπλέον, το διαδίκτυο αξιοποιείται ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των πυρήνων που θα αναλάβουν δράση και των καθοδηγητών τους στην Ευρώπη ή έξω από αυτήν.
Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ισλαμική τρομοκρατία θα είναι μαζί μας για χρόνια, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στο Λονδίνο και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης. Η εκτίμηση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη της αντιτρομοκρατικής προσπάθειας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., ανεξάρτητα από το Brexit και τις διαφορές απόψεων μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Οι κυβερνήσεις είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν για την πάταξη της ισλαμικής τρομοκρατίας, γιατί επηρεάζει άμεσα την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των πολιτών και μπορεί να έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για την εξουσία. Ο τουρισμός στο Παρίσι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά από τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, ενώ και η καθημερινότητα των Βρυξελλών έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα τρομοκρατικά χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν πριν από έναν χρόνο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λοιπόν, έχουν κάθε λόγο να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την ισλαμική απειλή, η οποία στρέφεται κατά της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, των δικαιωμάτων του πολίτη και του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τεράστια κενά στην αντιτρομοκρατική στρατηγική, η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί σε αστυνομικά και διοικητικά μέτρα, αλλά πρέπει να είναι ολοκληρωμένη για να αποδώσει και να καλύπτει σύνθετα ζητήματα, από την κοινωνική και οικονομική ένταξη των μουσουλμάνων μέχρι τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και τη συνεννόηση της Δύσης με τις σχολές του Ισλάμ που είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: