ZoomNews

Η κυβέρνηση βγήκε εκτός προγράμματος: Βροχή μέτρων 7.9 δισ και κρίσιμες διαβουλεύσεις

Διήμερο έντονων διαβουλεύσεων ξεκινά για να κλείσει η συμφωνία στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και την τακτική σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.

Το κόστος των μέτρων  που καλείται να λάβει η κυβέρνηση ανέρχεται στα 7,9 δισ τη διετία 2015- 2016 . Όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές «η πρόταση της κυβέρνησης δεν αποτελεί μέρος του προγράμματός της», Ωστόσο, όπως προσθέτουν «είναι αποτέλεσμα σκληρών και επίπονων διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία που δεν θα θίγει τα εργασιακά δικαιώματα, δεν θα διαλύει τον κοινωνικό ιστό και θα δίνει προοπτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου η ελληνική πρόταση προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, έναντι 3% και 4,5% που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Περιλαμβάνει παρεμβάσεις 1,3 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τον ΦΠΑ. Ξενοδοχεία, ενέργεια, νερό και εστίαση εντάσονται στο μεσαίο συντελεστή του 13%. Επίσης, η ελληνική πρόταση προβλέπει κατάργηση του μειωμένου φόρου για ορισμένα νησιά και γενικότερο περιορισμό των εξαιρέσεων. Αντίθετα, μειώνεται κατά 0,5 μονάδες ο ΦΠΑ σε φάρμακα.

Για τις συντάξεις  η κυβέρνηση προτείνει ισχυρά αντικίνητρα  για την αντιμετώπιση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και τη σταδιακή αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, έως το 2025.

Προτείνει, επίσης, αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μεταξύ 2018 και 2020 με ένα νέο πλαίσιο στοχευμένης στήριξης στους συνταξιούχους που χρειάζονται βοήθεια. Αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της γενικότερης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Προβλέπονται επίσης αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% με στόχο 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς των συνταξιούχων από το 4% στο 5%, αλλά και καθιέρωση εισφοράς 5% για τους συνταξιούχους των επικουρικών συντάξεων.

Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται επιπλέον ειδικός φόρος 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, αύξηση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 26 στο 29% και περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στις αμυντικές δαπάνες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προβλέπονται:

  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και έσοδα 220 εκατ. φέτος 250 του χρόνου.
  • Ειδικός φόρος 12% στα εταιρικά κέρδη πάνω από 500.000 ευρώ, με έσοδα 945 εκατ. ευρώ φέτος και 405 εκατ. ευρώ του χρόνου. Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για 5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια έπεσε στο 1 εκατ. και τώρα στο μισό. Πρόκειται για ένα φόρο που θα γονατίσει την επιχειρηματικότητα και θα προκαλέσει κύμα λουκέτων ή μαζική φυγή εταιρειών στο εξωτερικό.
  • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
  • Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες ώστε να έλθουν έσοδα φέτος ύψους τουλάχιστον 2,65 δις ευρώ.
  • Από φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις αναμένονται 100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες για εξοικονόμηση 0% φέτος και 200 εκατ. ευρώ του χρόνου.
  • Εσοδα από τη χορήγηση αδειών για ηλεκτρονικό στοιχηματισμο. Προϋπολογίζονται έσοδα για φέτος ύψους 35 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ για το  2016.
  • Άδειες κινητής τηλεφωνίας 4ης και 5ης γενιάς 0 φέτος 350 εκατ. ευρώ το 2016.
  • Επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του συντελεστή του φόρου από το 10% στο 13% για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών.
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 26% σε 29% για έσοδα 0 φέτος 410 εκατ. το 2016.

 

Καμία δήλωση για το χρέος

Παρά τις έντονες ελληνικές πιέσεις για μια δήλωση έστω, για το θέμα του χρέους, ο κ. Γιουνκέρ ήταν ξεκάθαρος ότι «δεν είναι η στιγμή τώρα για τέτοια συζήτηση». Παραδέχθηκε,  ότι ορισμένα από τα ελληνικά μέτρα μπορεί να έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, αλλά τόνισε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να χορηγήσει 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα έως το 2030, ενώ το πρώτο 1 δισ. μπορεί να εκταμιευθεί ακόμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με το χρέος, στην ίδια γραμμή κινήθηκαν τόσο η Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «το χρέος είναι βιώσιμο, μπορεί να αποπληρωθεί και δεν μιλάμε για το θέμα αυτό τώρα», όσο και ο Φρανσουά Ολάντ, που τόνισε ότι «χρέος και επέκταση του προγράμματος θα περάσουν σε δεύτερη φάση».

Related Posts

%d bloggers like this: