ZoomNews

Οι λαοί αγανακτούν και Trumpουκίζουν

Του Δημήτρη Κοντογιάννη

H 9η Νοεμβρίου, ημέρα ορόσημο για τις Αμερικανικές εκλογές και κατ’ επέκταση για τον Πλανήτη, ξημέρωσε. Ξημέρωσε και έφερε μαζί της την έκπληξη μιας μεγάλης εκλογικής ήττας και μιας ακόμα μεγαλύτερης εκλογικής νίκης. Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, νέος πλανητάρχης είναι ο Donald Trump και όσο και αν αυτό μοιάζει σαν εξόχως αριστοτεχνικά και πειστικά παιγμένη σκηνή από το νέο κύκλο του House of Cards είναι μια πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα με την οποία θα πρέπει να συμβιβαστούμε και να την αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Όχι απαραίτητα μόνο τα χρόνια παρουσίας του νέου προέδρου αλλά και τα επόμενα από τη παρουσία του. Εξάλλου τα αποτελέσματα των πράξεων του εκάστοτε πλανητάρχη δεν σταματούν , δεν εξαφανίζονται με την λήξη της θητείας του. Αυτό είναι και κοινή συνισταμένη για το σύνολο των πολιτικών πράξεων και φυσικά αφορά και τους πολίτες. Οι εκλογικές επιλογές φέρνουν κυρίως πολιτικές και όχι μόνο συνέπειες.

Σήμερα στο πλανήτη μας οι επιλογές των πολιτών σε Ευρωπαϊκό και μη πλαίσιο έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο τι κάνει έναν επιχειρηματία οικονομικά ισχυρό που εξέφραζε ακραίες πολιτικές απόψεις να φαντάζει ως αντισυστημική και ελπιδοφόρα επιλογή. Το βασικό ερώτημα δεν είναι ούτε τι έκανε τους Άγγλους να δουν στο πρόσωπο του Φάρατζ την ελπίδα για την σωτηρία από την «συστημική» ΕΕ. Το βασικό ερώτημα είναι γιατί η πλειοψηφία του κόσμου στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες στρέφεται στον ακραίο, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και μισαλλόδοξο λόγο.

Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, φοβισμένοι και εξαιρετικά θυμωμένοι. Η ανεργία, η οικονομική αδυναμία, η αδυναμία εκπλήρωσης των ονείρων τους, ο φόβος κυριαρχούν και καθορίζουν τις επιλογές τους. Η Δημοκρατία και η δυνατότητα των πολιτών να καθορίσουν το μέλλον τους φαντάζουν ουτοπικές έννοιες. Τα χαρακτηριστικά των επιλογών είναι τα ίδια. Το πλαίσιο αλλάζει. Σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο η ξενοφοβία και ο ακραίος λόγος κυριαρχούν, δυναμώνουν. Οι φωνές απαιτούν διάλυση της ΕΕ. Οι φωνές διαμαρτύρονται και απαιτούν κλειστά σύνορα, απομόνωση. Αντιλαμβάνονται την έννοια της ανεξαρτησίας υπό το πρίσμα του διαχωρισμού και της μοναχικής πορείας. Οι φωνές για την περισσότερο κοινωνική Ευρώπη μοιάζουν γραφικές και είναι αρκετά μόνες. Είναι απομονωμένες. Απομονώθηκαν από την ίδια την Ευρώπη και τους πολιτικούς της, όταν αδυνατούσαν να εφαρμόσουν τις αρχές της.

Είμαστε στην εποχή, που όταν μιλάς για ισότητα, δημοκρατία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη είσαι εκτός τόπου και χρόνου. Σε γενικότερο πλαίσιο, η ανάγκη για κοινωνικό κράτος, παιδεία, υγεία, δικαιοσύνη είναι υπαρκτή. Eκφράζεται όμως με λάθος τρόπο. Οι πολίτες αγανακτισμένοι επιλέγουν οτιδήποτε φαντάζει, αυτοπαρουσιάζεται και αυτοαναγορεύεται ως αντισυστημικό. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στο ψεύτικο δίπολο επιλογής ανάμεσα στον εκφραστή του συστήματος και στον λιγότερο γνήσιο.

Ίσως μετά την εκλογή Τράμπ να αλλάξουν τα πάντα, ίσως πάλι να μην αλλάξει και τίποτα. Το ερώτημα όμως και κυρίως το μεγάλο πρόβλημα παραμένει. Η διάστασή του δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκή αλλά παγκόσμια. Οι πολίτες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η πλειοψηφία τους τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης. Το μοντέλο μοιάζει να έχει αποτύχει και το σύστημα μοιάζε να έχει πλήρως εκτροχιαστεί. Η οικονομία υπερίσχυσε της κοινωνίας και η κοινωνία πλέον αδύνατη και κουρασμένη, απογοητευμένη και θυμωμένη επιλέγει εκδικητικά, φοβισμένα και επιθετικά.

Τα επιχειρήματα των «αντισυστημικών» του σήμερα, εξόχως συστημικών του χθες και του αύριο μπορούν (;) και εκφράζουν (;) τον θυμό και τις ανάγκες της πλειοψηφίας των πολιτών. Ίσως πρόσκαιρα, σαφώς φαινομενικά και όχι αληθινά αλλά επιφέρουν υπαρκτά και τεράστια πλήγματα στην δημοκρατία και καθορίζουν το μέλλον. Η ίδια οργή θα εκφραστεί με αντίστοιχο τρόπο στην ΕΕ ξανά στις ερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Η οργή αυτή εκφράστηκε και στην χώρα μας και συνεχίζει. Οι λαοί επιλέγουν, αν θέλουν δημιουργούν ή καταστρέφουν. Αυτή τη στιγμή όμως οι λαοί αγανακτούν και ΤΡΑΜΠουκίζουν…

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: