ZoomNews

Η ώρα του Λεβέντη

Της Αγγελικής Σπανού

Η πολιτική σταθερότητα εξασφαλίστηκε. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης βάζει πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και δεσμεύεται ότι θα μετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση είτε έχει ως κορμό τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι αίρονται οι αβεβαιότητες: Αν κινδυνεύσει η κυβέρνηση, ο Β. Λεβέντης με τους 9 βουλευτές του θα δώσει τη λύση ώστε να μη γίνουν εκλογές και όταν έρθει η ώρα της κάλπης ο Β. Λεβέντης θα δώσει και πάλι τη λύση, για να μην γίνουν επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική (την οποία υπερψήφισε), αλλά να σχηματιστεί κυβέρνηση με την πρώτη.

Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να ασχολούνται στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες με την αμφιθυμία του ΠΑΣΟΚ ούτε να καρδιοχτυπούν για το αν το Ποτάμι θα περάσει στην επόμενη Βουλή. Είναι πλέον σαφές ότι ο σταθεροποιητικός παράγοντας, ο εκφραστής του εθνικώς ορθού, είναι ο Βασίλης Λεβέντης.

Έρχεται από πολύ παλιά αλλά φοράει τα ρούχα του «νέου». Διένυσε μακρά διαδρομή στο μεταμεσονύκτιο τηλεοπτικό trash αλλά σήμερα εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της πολιτικής ευπρέπειας, της συναίνεσης και της μετριοπάθειας. Ενέταξε τον «ψόφο» στην ιδιόλεκτο της δημόσιας σφαίρας, διέπρεψε στα βρισίδια και στις κατάρες εναντίον αντιπάλων αλλά και των ψηφοφόρων που τον αγνοούσαν (ΖΩΑ μας ανέβαζε, ΖΩΑ μας κατέβαζε), όμως τώρα είναι πάντα συγκρατημένος, ήπιος και βέβαιος για το ρόλο του ως θετικού πρωταγωνιστή στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Παίζει το χαρτί του αντισυστημισμού ζητώντας την ανατροπή του κατεστημένου, κι όμως το σύστημα, εγχώριο και ξένο, τον θωπεύει, του δίνει ευκαιρίες, δείχνει να τον πιστεύει και τον σπρώχνει μπροστά.

Ό,τι θέλει ο λαός. Η ψήφος της καζούρας επιδοκιμάζεται από πολλές πλευρές ως ψήφος υπεύθυνης αντίδρασης και αντίστασης στις δυνάμεις που μας χρεοκόπησαν και η επιλογή Λεβέντη προβάλλεται ως υγιής τρόπος άσκησης πίεσης στο πολιτικό σύστημα για να αλλάξει.

Μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο Βασίλης Λεβέντης απολαμβάνει τη δημοσιότητα με μαντείες που τελικά δεν επιβεβαιώνονται: Τη μια ότι θα γίνουν εκλογές την άλλη ότι δεν θα γίνουν. Τη μια ότι έρχεται οικουμενική κυβέρνηση την άλλη ότι θα ανατραπεί ο Α. Τσίπρας μέσα σε λίγους μήνες. Ό,τι να ναι αλλά πάντα με σοβαροφάνεια και αυτοπεποίθηση, ώστε να δημιουργείται τελικά η εντύπωση πως κάτι ξέρει και τα λέει, κάποιος του είπε να μας πει.

Έχει ειδική πληροφόρηση ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων; Εκπληρώνει εθνικό καθήκον; Ακολουθεί κάποιο σχέδιο ή αυτοσχεδιάζει; Μήπως τελικά απλώς τον καίει να γίνει υπουργός πριν περάσει η ώρα του στην πολιτική;

Το βέβαιο είναι ότι μετά από τόσα χρόνια, δεκαετίες, στα λαγούμια και στον υπόνομο της δημόσιας ζωής, έμαθε πολύ καλά πώς παίζεται το παιχνίδι. Του πήρε λίγο παραπάνω αλλά τα κατάφερε και πια πετάει στα μούτρα μας τις «αλήθειες» του: «Με τις γνωριμίες που έχω στην Ευρώπη μπορώ εντός διμήνου να βγάλω τη χώρα από το μνημόνιο». Ποιος θα τον διαψεύσει;

http://www.free-sunday.gr/

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: