ZoomNews

Η πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της επιτροπής διαλόγου, τα σενάρια για την κεντροαριστερά και οι ομιλίες

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου η πρώτη μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση, στο αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, που διοργανώσε η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που συστήθηκε με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και των κινήσεων για την Κεντροαριστερά.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών Σπύρος Λυκούδης, ο Πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, o Θ. Μωραΐτης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Κώστας Γείτονας, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, η Αθηνά Δρέττα, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο Ηλίας Κικίλιας, η Εύη Χριστοφιλλοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Τόνια Αντωνίου, ο Νίκος Τσούκαλης από το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου οι Γιάννης Μαστρογεωργίου και Γιώργος Παπούλιας, πολλά στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα και εκατοντάδες πολίτες στο κατάμεστο αμφιθέατρο, αλλά και έξω από συτό.

Θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για μια νέα αρχή στη χώρα», και βασικοί ομιλητές οι καθηγητές Νικ. Διαμαντούρος, Γ. Σωτηρέλλης και Ξεν. Κοντιάδης.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά προσερχόμενη στην εκδήλωση, δήλωσε:«Είμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, σε ένα ακόμα κοινό βήμα για τη μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη. Σε πείσμα πολλών συνεχίζουμε». Επεσήμανε ότι το εγχείρημα «το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα και γι? αυτό προχωράει» Όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχουν μικροκομματικές επιδιώξεις απάντησε πως «είναι κρίμα από τη στιγμή που το έχουν αγκαλιάσει οι πολίτες, να στέκεται κανείς σε τέτοιου είδους αντιλήψεις και προσεγγίσεις».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης προσερχόμενος στην εκδήλωση της Επιτροπής Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, δήλωσε πως «για μας υπάρχει ένα εγχείρημα: Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δυνατό, εκσυγχρονιστικό, μεταρρυθμιστικό κίνημα». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση πηγαίνει από λάθος σε λάθος και είναι απαραίτητο οι δυνάμεις του χώρου να δώσουν λύσεις και προτάσεις στον ελληνικό λαό.

«Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη από την πρώτη μέρα που γεννηθήκαμε: η χώρα θέλει ένα δυνατό, μεταρρυθμιστικό, εκσυγχρονιστικό κίνημα με διάθεση για συγκρούσεις και χωρίς λαϊκισμούς – ούτε παλιούς λαϊκισμούς, ούτε νεολαϊκισμούς. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε.

Σχετικά με τις φήμες ότι υπήρξαν διαφωνίες για το πού και πώς θα καθόντουσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι επιθυμούσε οι αρχηγοί να κάθονται στα ορεινά για να αφήνουν κάποιες θέσεις άδειες στην πρώτη σειρά.

«Το καινούργιο δεν θα γίνει από αναπαλαίωση. Δε θα γίνει από ανακύκλωση, χρειάζονται νέα πρόσωπα. Το καινούργιο, δεν μπορεί να είναι κυρίως οι υπουργοί του χθες, χρειάζεται να προστεθεί μια νέα ηγετική ομάδα. Και αυτό αν δεν συμβεί στην εκδήλωση, θα συμβεί στην πραγματικότητα» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε «να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω, ώστε η κεντροαριστερά να κάνει ένα άλμα μπροστά».

Ο Νικηφόρος Διαμαντούρος εστίασε στη Συνταγματική Αναθεώρηση σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το Σύνταγμα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι το σύνταγμα δεν είναι πανάκεια. Υπογράμμισε ότι για να ξεκινήσει μια νέα πορεία της χώρας προς τα μπρος επιβάλλεται να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατική πλειοψηφία προσθέτοντας ότι είναι σαθρά τα θεμέλια των ηθικών αξιών στα οποία στηρίζεται το πολιτικό σύστημα. Πρότεινε, όπως και σ΄άλλες ευρωπαϊκές χώρες να επικρατήσει συναίνεση για πολλά χρόνια ώστε να μεταρρυθμιστεί η Παιδεία.

«Με διακατέχει αγωνία», τόνισε ότι χάσαμε στο επίπεδο των αξιών, ότι οι λύσεις δεν είναι εύκολες, ότι οι θεσμικές παρεμβάσεις που γίνονται στο κενό δεν αποκτούν δυναμική. «’Εχουμε κακή παράδοση να εργαλειοποιούμε το Σύνταγμα χωρίς τη βάσανο της ιεράρχησης των αξιών». Ο κώδικας αξιών που έχουμε υπακούει στη λογική του μηδενικού αθροίσματος, που παράγει έντονες συγκρούσεις και αδιέξοδα και όχι του θετικού αθροίσματος, που αναζητούνται τρόποι να κερδίζουν και οι δύο», σημείωσε. Αυτά ξεκινούν από την Παιδεία, είπε, «αλλά κάθε υπουργός Παιδείας θέλει να κάνει κάτι ριζοσπαστικά καινούργιο με αποτέλεσμα να υποφέρει η Παιδεία».

Σημείωσε πως ο μεσαίος χώρος είναι κατακερματισμένος και αδυνατεί να παίξει τον ρόλο που ιστορικά έχει ασκήσει

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γιώργος Σωτηρέλλης αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να αγνοείται η κυβερνησιμότητα και επεσήμανε πως είναι διαφορετικό ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και δη σε προοδευτική κατεύθυνση κι άλλο η μεταρρυθμιστική ρητορική. Υπογράμμισε, επίσης, πως δεν υπάρχουν ουδέτερες μεταρρυθμίσεις και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν τη ρήξη με «τον λαϊκισμό και τον κρατικό πελατειασμό». Ο κ. Σωτηρέλης, συνέστησε επιφυλακτικότητα σε «ένα συνολικό άνοιγμα της ατζέντας της συνταγματικής αναθεώρησης, διότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να μας ξημερώσει αν επικρατήσουν σε μια αναθεωρητική Βουλή οι δυνάμεις του συνταγματικού λαϊκισμού απέναντι στις δυνάμεις του συνταγματικού πατριωτισμού». Και πρότεινε μεταξύ άλλων: την εξάλειψη των ποικίλων προνομίων των μελών των τριών εξουσιών, την καταπολέμηση των υπόγειων αθέμιτων συναλλαγών του πολιτικού προσωπικού με ποικίλα οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα, ένα νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο -«η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια, διότι είναι φανερό ότι κινείται με κριτήρια ρεβανσισμού και ελέγχου του νέου τοπίου» και επέκρινε την στάση των κομμάτων «αυτού του χώρου για την μη συγκρότηση του ΕΣΡ, με την επίκληση μιας ανύπαρκτης αντισυνταγματικότητας έδωσε δικαιολογημένα λαβή για τις κατηγορίες περί σύμπλευσης με τους καναλάρχες».

Μίλησε, επίσης, για τον χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας με πρόσφορο τρόπο ενώ για τον εκλογικό νόμο υποστήριξε ότι το μπόνους θα πρέπει να δίνεται μόνο όταν τα κόμματα συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά.

«Αυτός ο χώρος που συμμετέχει στο νέο εγχείρημα, αν θέλει να κάνει την μεγάλη επιστροφή στο πολιτικό σκηνικό πρέπει να διαλέξει», είπε ο κ. Σωτηρέλλης. «Θα ξαναδιεκδικήσει, με τις πολιτικές προτάσεις του, την κύρια εκπροσώπηση του πόλου της Αριστεράς, στον οποίο ιστορικά ανήκει; Ή θα τον χαρίσει στην σημερινή εν πολλοίς κακέκτυπη και «γιαλαντζί» εκδοχή της, και θα συνεχίσει να κινείται στην αδιέξοδη λογική του τρίτου πόλου ή του ενδιάμεσου χώρου ή, ακόμη χειρότερα, του κέντρου; Διότι δεν αρκεί να λέει ότι δεν είναι ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πει ξεκάθαρα και τι είναι, σε ποια μεγάλη πολιτική οικογένεια ανήκει, ποια είναι επιτέλους η πολιτική σου ταυτότητα»,

Από τη πλευρά του ο επίσης καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του ευρύτερου μεσαίου χώρου απαιτεί συγκλίσεις των κομμάτων, χαρακτήρισε την άποψη για νέα Συντακτική Συνέλευση θεσμικό λαϊκισμό και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ριζοσπαστισμός χωρίς αυτογνωσία για τα λάθη που έγιναν.

Σε παρέμβασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την αμφισβήτηση του ισχύοντος Συντάγματος επισήμανε ότι η αναθεώρηση του 2001, στην οποία ήταν ο ίδιος εισηγητής, «ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1995 για να θέσει ένα τέλος με συμβολικό και πανηγυρικό τρόπο στο κλίμα του βρόμικου ‘89. Τον Ιανουάριο του 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός εξήγγειλε την αναθεώρηση και ανέστειλε την διαδικασία της ποινικής ευθύνης των υπουργών για όλους εκείνους, τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τους υπουργούς του, μεταξύ των οποίων η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι πολλοί, εναντίον των οποίων είχε κινηθεί διαδικασία κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Και προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στο δούναι και λαβείν, στη δόση και την αντίδοση της πολιτικής βαρβαρότητας που ξεκίνησε το 1989, ανέλαβε την πρωτοβουλία να κινήσει την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος». «Δεν ξέραμε», πρόσθεσε, «την αδυναμία που έχει η διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση και σε διάλυση της Βουλής και τελικά εμείς γίναμε θύματα αυτής της ρύθμισης; Ποιος έγινε θύμα; Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠαΣοΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου η λεγόμενη. Μα η ΝΔ αρνήθηκε να ψηφίσει το 2001 την πρότασή μας για την αναθεώρηση της σχετικής συνταγματικής διάταξης».

Ιδιαίτερη, αίσθηση έλανε η τοποθέτηση του συνταγματολόγου Νίκος Αλιβιζάτος ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη πολιορκίας του ΣΥΡΙΖΑ με τεκμηριωμένες προτάσεις έτσι ώστε να γίνει προσέγγιση με εκείνο το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο μπορεί να υπάρξει συνεννόηση.

«Δεν μπορούμε να απορρίπτουμε συλλήβδην τον ΣΥΡΙΖΑ όταν μιλάμε για συναινέσεις, είπε. Για προφανείς μεταρρυθμίσεις δεν μπορούμε να μην συζητάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα κι αν μας κλείνει την πόρτα εμείς πρέπει να την κρατάμε ανοιχτή» – μια άποψη που δεν βρήκε απήχηση στο ακροατήριο. Και πρόσθεσε ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος συνήθως γίνεται για να μην προχωρήσουν πιο πρακτικά πράγματα, ότι ο ίδιος ήταν πάντα αρνητικός στις αναθεωρήσεις χωρίς στρατηγική αλλά η πρόταση που θα καταθέσει η Επιτροπή έχει στρατηγική και ότι λόγω παράδοσης το νέο ξεκίνημα θέλει και νέο Σύνταγμα, όπως έγινε στο Γουδί ή το 1974.

Διαφώνησε μαζί του ο επίσης συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος, ο οποίος είπε είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κάνει να είμαστε απορριπτικοί απέναντι του. Το πρόβλημα δεν είναι οι θεσμοί αλλά αυτός». Πρόσθεσε, μάλιστα πως «δεν είναι λογικό να ξεκινήσει μια συζήτηση επί παντός του επιστητού για τους θεσμούς. «Δεν έχει αυτό το δικαίωμα ο χώρος μας όταν στις 24 Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λες και το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι θεσμοί όταν η κυβέρνηση τους καταπατά και αυτή είναι μια πολιτική στάση από την πλευρά της.

Related Posts

%d bloggers like this: