ZoomNews

Η βαριάντα του Δράκου

Της Μαρίας Χούκλη

Στο σκάκι μία από τις δημοφιλείς παραλλαγές κινήσεων είναι η λεγόμενη βαριάντα του Δράκου. Τα μαύρα πιόνια αναπτύσσονται γρήγορα σε καλές θέσεις και απειλούν να εξουδετερώσουν το πλεονέκτημα του ανοίγματος που έχουν τα λευκά. Η βαριάντα πήρε το όνομα της πιθανότατα από τη διάταξη των κομματιών: το σχήμα τους μοιάζει με ουρά δράκου, έτοιμη να κεραυνοβολήσει τον αντίπαλο.

Το προσφυγικό ενδέχεται να αποτελέσει τη σκακιέρα πάνω στην οποία οι «μαύρες» δυνάμεις θα βγουν επιθετικά στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενες το διστακτικό παιχνίδι των λευκών. Συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Το μεταναστευτικό τσουνάμι λειτούργησε σαν επιταχυντής της επανεμφάνισης στο κοινωνικό προσκήνιο ακροδεξιών ακόμη και φιλοναζιστικών σχημάτων που ήταν εν υπνώσει ή μειωμένης αποδοχής. Στην Ελλάδα μπορεί να μην το βλέπουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ανέβει οι μετοχές της Χρυσής Αυγής στις περιοχές όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών.

Η ενδυνάμωσή της δεν γίνεται αντιληπτή, γιατί κινείται «έξυπνα». Αποφεύγει τις δυναμικές εμφανίσεις όπου διαπιστώνει κλίμα αλληλεγγύης και ανοχής των αλλοδαπών, βγαίνει ανοιχτά μπροστά όπου έχει «σύμμαχο» τον ντόπιο πληθυσμό. Οι αγανακτισμένοι πολίτες είναι το καλύτερο πέπλο για να καμουφλάρει τη δράση της και τον προσηλυτισμό ψηφοφόρων.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε ότι δημοσκοπικά προς το παρόν δεν φαίνεται, αλλά η Χ.Α. είναι σταθερά τρίτο κόμμα! Ο,τι έχασε σε στήριξη από τις αποκαλύψεις με τη δολοφονία Φύσσα και τη φυλάκιση των κορυφαίων στελεχών, το ανέκτησε με το προσφυγικό.

Στην απογοήτευση που νιώθει ο κόσμος επειδή βλέπει ότι όχι μόνο δεν βελτιώνεται η ζωή του, αλλά συνεχώς χειροτερεύει, ήρθε να προστεθεί και η δυσφορία από τις εικόνες των ξένων φυγάδων.

Το γεγονός ότι επί εβδομάδες η διαχείριση του προσφυγικού είχε αφεθεί στην αλληλεγγύη προσώπων και οργανώσεων γύρισε μπούμερανγκ. Δεν μπορεί η κοινωνία να λύνει τέτοιας έκτασης προβλήματα. Μοιραία θα επέλθει κόπωση, θα αναδυθούν αισθήματα ανασφάλειας, θα πρυτανεύσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Μόνο η οργανωμένη κρατική απάντηση μπορεί να καθησυχάσει τις τοπικές κοινωνίες και θα τις αποτρέψει από το να στραφούν στο κόμμα που λέει δημοσίως όσα σκέφτονται πολλοί, τη Χ.Α. Την τροφοδοτεί και η αμηχανία της αντιπολίτευσης μπροστά στο πελώριο πρόβλημα που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα.

Η βαριάντα του καθ΄ ημάς Δράκου είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αν δεν προσέξουν τα λευκά, μπορεί να χαθεί η παρτίδα σε πολύ λίγες κινήσεις.

Δημοσιεύθηκε στο liberal.gr

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: