ZoomNews

Η WSJ προβλέπει εκλογές το καλοκαίρι και τρίτο μνημόνιο

«Αν η Ελλάδα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία, τότε θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Αλλά μια ματιά στους αριθμούς δείχνει πως η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν χρόνο μέχρι το χειμώνα για να τα βρουν σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» , αναφέρει σε δημοσίευμα της με τίτλο “Γιατί η Ελλάδα μπορεί να περιμένει μέχρι το χειμώνα για ένα τρίτο πακέτο”, η Wall Street Journal.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα:
Η απόφαση της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα να “πακετάρει” τις δόσεις προς το ΔΝΤ σημαίνει πως η πρώτη αποπληρωμή χρέους της χώρας είναι στις 30 Ιουνίου. Για αυτό περιμένουμε μια αρχική συμφωνία (staff level agreement) στις περικοπές δαπανών και τα δημοσιονομικά μεταξύ Αθήνας και θεσμών το αργότερο έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, μια συμφωνία που πιθανόν να επιτευχθεί αρχικά σε ένα έκτακτο Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο.
Είτε γίνει αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη, η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους νέας βοήθειας προς την Αθήνα, να καθορίσουν ένα πλαίσιο – χρονοδιάγραμμα που θα συνδέει την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και την επέκταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου. Εκτιμούμε πως ενδεχόμενη παράταση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και πιθανόν έως τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά θα δώσουν στα εθνικά κοινοβούλια – τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών της, όπως για παράδειγμα αυτό της Γερμανίας – επαρκή χρόνο για να ψηφίσουν το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την εκταμίευση ολόκληρης ή μέρους των 1,9 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα πριν την 30η Ιουνίου.Αυτή η εκταμίευση θα οδηγήσει την ΕΚΤ στο να αυξήσει το όριο της αγοράς κρατικών εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την Ελλάδα είναι στις 20 Αυγούστου και αφορά την καταβολή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αυτό είναι καλό γιατί μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν.

Υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσίπρας να χάσει την στήριξη από την κυβέρνηση συνασπισμού όταν παρουσιάσει την συμφωνία στο κοινοβούλιο και να πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Αυτό θα οδηγούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε στον σχηματισμό μιας νέα κυβέρνησης συνασπισμού, είτε στην προκήρυξη εκλογών, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου. Εκτιμούμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει αυτές τις εκλογές έχοντας “απαλλαγεί” από τα άκρα και με μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Μετά από αυτό, Αθήνα και πιστωτές μπορούν να προχωρήσουν σε ένα άλλο δύσκολο θέμα: στη συμφωνία ενός τρίτου πακέτου διάσωσης. Χωρίς περαιτέρω οικονομική στήριξη και κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το ΔΝΤ θα είναι απρόθυμο να εκταμιεύσει τη δόση του προγράμματος.

Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή μέχρι τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη θα πρέπει να ενημερώσει το ΔΝΤ πως υπάρχει συμφωνία για τρίτο πακέτο. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα κάνει καμία πληρωμή αν δεν υπάρχει επίσημη έγκριση του προγράμματος, ενώ άλλοι θεωρούν πως μια γραπτή συμφωνία θα είναι αρκετή, όπως συνέβη κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Με τις δόσεις που θα εκταμιευθούν από τις παραπάνω συμφωνίες, η Ελλάδα θα μπορέσει να ανταπεξέλθει έως το Νοέμβριο. Τα πράγματα για τη χώρα σκουραίνουν ξανά τον Δεκέμβριο, οπότε και καλείται να αποπληρώσει 1,2 δις. Ευρώ προς το ΔΝΤ. Μέχρι τότε Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε υπάρχει 1 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το οποίο προγραμματίζεται για το 2015 αλλά μπορεί να καταβληθεί νωρίτερα ώστε να δώσει λίγο χρόνο στις δύο πλευρές.

Related Posts

%d bloggers like this: