ZoomNews

Μονόλογος Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Την ικανοποίησή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση ωστόσο ολοκληρώθηκε με τον μονόλογο του πρωθυπουργού προκαλώντας αντιδράσεις αρκετών βουλευτών.

Όπως είπε, με τη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, οι φορολογούμενοι σε 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, ενώ πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει τέλος στα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης, ή συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ ή/και Ποτάμι, σχολιάζοντας ότι «στη μάχη κατά της επιτροπείας δεν θα αναζητήσουμε στηρίγματα στο παλαιό πολιτικό σύστημα, θα τη δώσουμε με το πολιτικό σύστημα απέναντι και θα την κερδίσουμε όπως όλες τις μάχες.

Ειδικότερα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι δεν βοήθησε στη διαμόρφωση «κόκκινης γραμμής» στο ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε «μας χλεύαζαν, έλεγαν κάποιοι βγάλτε τα μόνοι σας με τους δανειστές και τα βγάλαμε πέρα μόνοι μας παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, με τις όποιες ενστάσεις φυσικά, αναγνωρίζει τη σκληρή μας προσπάθεια για προοδευτικές τομές σε δύσκολες συνθήκες» πρόσθεσε.

«Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση, αυτό μπορεί να γίνει εύκολα όπως και τα προηγούμενα χρόνια αλλά να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις μας αποφασίσαμε να πρωτοτυπήσουμε αναλαμβάνοντας να θέσουμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Κληθήκαμε να τηρήσουμε μια δύσκολη συμφωνία με δικλείδες ασφάλειας. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους αδύναμους, με προστασία συντάξεων μισθών και της πρώτης κατοικίας» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ κάνοντας λόγο για ταύτιση του με το ΔΝΤ και τους πιο σκληρούς νεοφιλελεύθερους, ενώ όπως είπε, υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες. Ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελαν κοινωνική δικαιοσύνη.

«Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπούν συνταξεις, χωρίς να θιγεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών και των συνταξιούχων, πάνω απο 2,1 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν σύνταξη αθροιστικά έως 1.300 ευρώ» υποστήριξε. «Αυτό το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατέψουμε τους αδύναμους και τους χαμηλοσυνταξιούχους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε δε ότι χωρίς παρεμβάσεις σε λίγα χρόνια από τώρα μπορεί να βρισκόμασταν στο φάσμα να μην μπορούμε να εγγυηθούμε καν συνταξεις. «Με ή χωρίς συμφωνία η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο, ανέφερε ότι «τηρήθηκε η δέσμευσή μου για τους αγρότες ότι ο συνδυασμός φορολογικού – ασφαλιστικού είναι ευνοϊκός» προσθέτοντας ότι «πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστεί επιβαρύνσεις και εξασφαλίζει γεράματα αξιοπρέπειας.» Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στο σημείο αυτό ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή για τους αγρότες.Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε ότι «συντάχθηκε με προοδευτικότητα και τη δικαιότερη κατανομή των βαρών, ενώ παίρνει ως βάση και την οικογενειακή κατάσταση». Οι φορολογούμενοι σε 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση, ή και ελάφρυνση, σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σήμερα είπε.

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν έχουν αφορολόγητο όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 92% θα πληρώσει μικρότερο φόρο, ενώ το 71% των φορολογουμένων με μεικτό εισόδημα από επιχειρήσεις και μισθούς θα πληρώσει μικρότερο φόρο συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το 2015 για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις ενώ οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά-επιχειρήσεις.

Κατηγορώντας προσωπικά τον πρόεδρο της ΝΔ δήλωσε ενώ «ο κ. Μητσοτάκης τα παίζει όλα στη ρουλέτα ποντάροντας στο μαύρο, αλλά η μοίρα αυτών που τα παίζουν όλα τα χάνουν όλα». Η ΝΔ έκανε θεσμικό ατόπημα επιτιθέμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε, ενώ τα κόμματα της Κεντροαριστεράς σχολίασε ότι «έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης, ταυτιζόμενα με τη ΝΔ».

«Η ηγεσία της ΝΔ επιλέγει να ακολουθήσει πιστά τα πεπραγμένα της περιόδου Σαμαρά. Άγεται και φέρεται καθ΄ υπόδειξη της διαπλοκής» συμπλήρωσε.

Related Posts

%d bloggers like this: