ZoomNews

Ύμνοι Παυλόπουλου για Μέρκελ και πυρά κατά της Τουρκίας: Η πορεία της είναι θαρραλέα

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

H Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει σήμερα εκτενή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι: «Ο πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ έναντι των προσφύγων. Εξαπολύει όμως βαριές κατηγορίες σε βάρος της Τουρκίας».

Όπως σημειώνει εισαγωγικά η εφημερίδα, «ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να ταξιδέψει στη Γερμανία ήδη το καλοκαίρι. Η ημερομηνία είχε καθοριστεί ήδη. Η κρίση χρέους όμως ανέτρεψε τα σχέδιά του. Ξαφνικά τέθηκε για την Ελλάδα το ερώτημα: Ευρώπη, ναι ή όχι; Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν ήθελε να εγκαταλείψει την παραπαίουσα χώρα του. Η Ελλάδα ηρέμησε κάπως, το ίδιο και ο Πρόεδρος. Σήμερα Δευτέρα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο και θα συναντηθεί με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τον Γερμανό ομόλογό του, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα έχει επίσης επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη.

Η Μέρκελ έδωσε πολλά στην Ευρώπη και τη Γερμανία

Ερωτηθείς με ποια αισθήματα ταξιδεύει στη Γερμανία, ο κ. Παυλόπουλος απαντά ότι «αισθάνεται μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε. Οι σχέσεις μας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά».

Κληθείς να σχολιάσει την «πορεία κατανόησης», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, που ακολουθεί η καγκελάριος Μέρκελ στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, ο ΠτΔ, σημειώνει: «Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στη Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός. Και η Ιστορία θα το αποδείξει αυτό».

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και τα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, ο Προκόπης Παυλόπουλος αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει «να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της». «Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Γιατί όμως πιστεύει ο ίδιος ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται; «Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες κάνουν λες και δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα». Ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι δεν μιλάει «για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές».

Related Posts

%d bloggers like this: