ZoomNews

Υψηλοί τόνοι στη βουλή για τον εκλογικό νόμο-Προσπάθεια προσέγγισης του ΚΚΕ

Σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της η Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ενώ σε μια προσπάθεια προσέγγισης στις θέσεις του ΚΚΕ, ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία σπάει το άρθρο 2 του νόμου στα δύο, διαχωρίζοντας έτσι την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα από τη διατήρηση του πλαφόν 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Η κίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή ερμηνεύεται από πολλούς σαν προσπάθεια να προσεταιριστεί το ΚΚΕ, δίνοντάς του τη δυνατότητα να υπερψηφίσει ίσως την κατάργηση του μπόνους για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και να καταψηφίσει τη διατήρηση του ορίου εισόδου (3%) με το οποίο διαφωνεί αυξάνοντας έτσι θετικές ψήφους και προσεγγίζοντας περισσότερο το στόχο της πλειοψηφίας των 2/3, που ορίζει το Σύνταγμα σαν προϋπόθεση για την εφαρμογή της ρύθμισης από τις αμέσως επόμενες εκλογές.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής που συζητά την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης είπε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει τη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους και ότι το κομμουνιστικό κόμμα θα καταθέσει τροπολογία για κατάργηση του πλαφόν 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ωστόσο, βάσει των συσχετισμών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στη Βουλή, φαίνεται μάλλον αδύνατον να ψηφισθεί η απλή αναλογική από 200 βουλευτές και να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος, παρά τη μεταστροφή του ΚΚΕ. Σύμφωνα με τις έως τώρα δηλώσεις, την κυβερνητική πρόταση στηρίζουν 177 βουλευτές (144 ΣΥΡΙΖΑ, 9 ΑΝΕΛ, 15 ΚΚΕ και 9 Ενωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή δήλωσε πως επιφυλάσσεται να αποκαλύψει την ψήφο της στην Ολομέλεια – χθες έγινε γνωστό ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς συζήτηση και τελική ψήφιση το διήμερο 19 και 20 Ιουλίου. Αν η ψήφος του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου είναι θετική, τότε η πλειοψηφία θα φθάσει στους 195. Σε αυτούς προστίθενται ο κ. Θαν. Θεοχαρόπουλος (από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη) και ο ανεξάρτητος Ν. Νικολόπουλος.

Η ΝΔ εξέφρασε άλλη μια φορά την αντίθεσή της με τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης . «Εμείς δε μιλάμε για αυτοδυναμία, αλλά για ανάγκη συγκρότησης κυβερνήσεων που να μπορούν να κυβερνήσουν, γι’ αυτό καταψηφίζουμε», είπε ο κ Βορίδης στην εισήγησή του. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νεολαία με την ψήφο στα 17 και εκτίμησε ότι το κάνει γιατί βλέπει την αξιοθρήνητη κατάστασή της και τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», τόνισε ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ. Διερωτήθηκε μάλιστα «αφού η κυβέρνηση λέει ότι θα κυβερνήσει μέχρι το 2019 γιατί επισπεύδει τη διαδικασία εν μέσω της φορολογικής λαίλαπας και εργασιακών που έρχονται;»

«Παιχνίδι τακτικής για αλλαγή της ατζέντας ο εκλογικός νόμος», δήλωσε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας απο το Ποτάμι.

Related Posts

%d bloggers like this: