ZoomNews

Ιταλοί αστυνομικοί στα ελληνοαλβανικά σύνορα από την επόμενη εβδομάδα

Έως την προσεχή Τρίτη θα έχουν φθάσει στην Αλβανία 20 άνδρες του ιταλικού σώματος συνοριοφυλακής για να συνδράμουν στην προληπτική φύλαξη της μεθορίου, στο πλαίσιο ενισχυμένης ιταλο-αλβανικής συνεργασίας μπροστά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων προσφυγικών διαδρόμων μετά το οριστικό σφράγισμα της αλβανικής οδού που έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Το θέμα δεν είναι εάν οι πρόσφυγες έλθουν στην Αλβανία από την Ελλάδα, αλλά πότε» λέει ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι. «Δείχνει» ημέρες ή εβδομάδες και ζητά ήδη ευρωπαϊκή στήριξη.

Η ανάπτυξη της ιταλικής δύναμης έρχεται κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών, οι οποίες και θα αποφασίσουν τα σημεία της μεθορίου στα οποία θα περιπολούν οι Ιταλοί συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η επιχείρηση αναμένεται να ξεκινήσει έως τις 15 Μαρτίου με τη συμμετοχή 20 συνοριοφυλάκων γράφει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα της οδού της Αδριατικής, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο πρόκειται να επισκεφθεί εντός των ημερών την Αλβανία προς περαιτέρω συντονισμό κινήσεων.

Η συμφωνία για κοινές περιπολίες Αλβανών και Ιταλών αστυνομικών είχε κλείσει κατά τη συνάντηση που είχε πρόσφατα στη Ρώμη ο Αλφάνο με τον Αλβανό ομόλογό του Φαϊμίρ Ταχίρι και η οποία προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου με την Ελλάδα.

Μιλώντας την Πέμπτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, ο Αλφάνο επισήμανε πως «αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν μεγάλη ροή μεταναστών μέσω της Αδριατικής Θάλασσας».

«Έχουμε συνηθίσει να κάνουμε προβλέψεις, αλλά και να παρατηρούμε την πραγματικότητα. Η λογική μάς λέει ότι με το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου μπορεί να ανοίξει μία άλλη ροή. Αλλά αυτό το σκεφτόμαστε βάσει της λογικής, όχι των μέχρι τώρα γεγονότων» επισήμανε.

Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει προς τους ομολόγους του των κρατών-μελών πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αφορούσε μόνο την Ιταλία και δεν θα ήταν διμερές ιταλο-αλβανικό ζήτημα.

«Το θέμα δεν είναι εάν έλθουν οι πρόσφυγες, αλλά πότε»

«Το θέμα δεν είναι αν οι πρόσφυγες έρθουν στην Αλβανία από την Ελλάδα ή όχι, αλλά πότε θα γίνει αυτό» δήλωσε την Παρασκευή ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι στην ιταλική εφημερίδα της Τεργέστης Il Piccolo.

«Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά και όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα, πρόκειται μόνο για θέμα ημερών ή εβδομάδων και αυτό που είναι σαφές είναι πως όταν συμβεί αυτό, εάν δεν υπάρχει μία κοινά αποδεκτή λύση, θα πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο για την Αλβανία αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη» ανέφερε ο Αλβανός υπουργός.

«Λάβαμε μέτρα έκτακτης ανάγκης, που σχετίζονται με ανταλλαγή πληροφοριών με τους εταίρους, μέχρι την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα, με προσεκτικότερο έλεγχο όσων περνούν τα σύνορα» τόνισε ο Ταχίρι και πρόσθεσε: «Όμως, δεν είναι αρκετό. Έχουμε ανάγκη από ευρωπαϊκή στήριξη, διότι δεν πρόκειται για αλβανικό ή ελληνικό πρόβλημα, αλλά για ένα κοινό πρόβλημα».

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός πρέσβης στα Τίρανα, Aλμπέρτο Κουτίλλο, υποστήριξε ότι το διμερές μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα και θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, προβλέπει την αποστολή από την Ιταλία οχημάτων με ειδικό εξοπλισμό για τον έλεγχο των συνόρων και ανθρώπινου δυναμικού για την εκπαίδευση των αλβανικών δυνάμεων.

«Αυτός ο εξοπλισμός, αρχικά θα χρησιμοποιηθεί κατά μήκος τον ελληνοαλβανικών συνόρων και στη συνέχεια στις αλβανικές ακτές αν καταστεί αναγκαίο» εξήγησε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών. Επίσης, δήλωσε ότι σε αυτήν τη φάση, οι μόνοι που βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος είναι άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, με τους οποίους υπάρχει μακρά συνεργασία για την καταπολέμηση, κυρίως, της διακίνησης ναρκωτικών αλλά και της τρομοκρατίας -συνεργασία που επεκτείνεται, τώρα, και στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Related Posts

%d bloggers like this: