ZoomNews

Κάπνισμα: Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα

Τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ευρώπη καταγράφουν η Ελλάδα και η Βουλγαρία συγκριτικά με τα ποσοστά του 2012, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Τα ποσοστά αγγίζουν το 38% και 35% αντίστοιχα, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη οι καπνιστές δεν ξεπερνούν το 26%, παρουσιάζοντας μάλιστα μείωση κατά 2%.

Στη χώρα μας η πλειοψηφία των καπνιστών είναι άντρες με ποσοστό 43%, ενώ οι γυναίκες αγγίζουν ποσοστό που φτάνει το 33%. Οι περισσότεροι καπνιστές αγοράζουν πακέτο τσιγάρων καθημερινά (76%) ενώ το 92% δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 52% των Ελλήνων καπνιστών ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία μεταξύ 15 και 18 ετών ενώ λίγο περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν ποτέ προσπαθήσει να το διακόψουν (57%).

Στην Ευρώπη, μεγαλύτερη πτώση σημειώνεται στις ηλικίες μεταξύ 15 και 24 ετών (25% από 29%). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χαμηλότερα ποσοστά να σημειώνονται στη Σουηδία (11%) και τη Φινλανδία (19%).

Το Ευρωβαρόμετρο αναφέρει επίσης ότι το 59% των Ευρωπαίων έχει προσπαθήσει να διακόψει το κάπνισμα αλλά μόνο το 19% αποφάσισε να το κάνει τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς το 12% έχει επιχειρήσει τη διακοπή του μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με 7% το 2012. Στο σύνολο των καπνιστών το 67% δήλωσε πως προσπάθησαν να μειώσουν ή να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά μόνο το 14% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων κατάφεραν να το μειώσουν ή να το σταματήσουν δηλώνοντας ότι δεν το θεωρούν ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων, κος Vytenis Andriukaitis, επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των Ευρωπαίων που ξεκινούν το κάπνισμα παραμένει αμετάβλητος στα 17,6 έτη. Επίσης, ο Επίτροπος δήλωσε σχετικά: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μάχη κατά του καπνίσματος δεν έχει κερδηθεί, ιδιαίτερα όσον αφορά στους νέους. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ελκύονται από το κάπνισμα όταν βρίσκονται στην εφηβεία. Κεντρικός στόχος της Οδηγίας για τα Προϊόντα Καπνού είναι να εξασφαλίσει το να μη γίνονται υπερβολικά ελκυστικά για τους νέους αυτά τα επικίνδυνα προϊόντα. Για αυτό το λόγο απαγορεύει αυστηρά τις αρωματικές ουσίες που συγκαλύπτουν την άσχημη γεύση του καπνού, καθώς και τις λεπτές (slim) συσκευασίες και τις συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα, και καθιστά υποχρεωτικό οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 65 % της συσκευασίας με εικόνα και κείμενο».

Βάλτε ένα στόχο! Αν το σταματήσεις δε σε σταματάει τίποτα!

Το κάπνισμα αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη, υπεύθυνο περίπου για 700.000 θανάτους κάθε χρόνο. Η Ε.Ε. έχει μια συντονισμένη πολιτική για την καταπολέμηση του καπνίσματος η οποία περιλαμβάνει τη νομοθεσία σε σχέση με τη διαφήμιση και χορηγία προϊόντων καπνού, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τα Κράτη-Μέλη στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού.

Η καμπάνια ‘Ex-Smokers are Unstoppable’ προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βοηθήσει νέους ηλικίας 24-35 χρονών σε όλη την Ευρώπη να σταματήσουν το κάπνισμα.

Μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής iCoach, ένας στους τρεις σε περισσότερους από 431.000 εγγεγραμμένους χρήστες προηγούμενων εκστρατειών διέκοψαν το κάπνισμα μετά από τρεις μήνες χρήσης της. Με νέες και βελτιωμένες λειτουργίες, η ανανεωμένη εφαρμογή, που λειτουργεί τόσο στο διαδίκτυο, όσο και σε φορητές συσκευές θα μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερους καπνιστές να σβήσουν το τελευταίο τους τσιγάρο.

Related Posts

%d bloggers like this: