ZoomNews

«Καπνός» τα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή τα στοιχεία για τα πενιχρά αποτελέσματα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, στην οποία η σημερινή κυβέρνηση είχε στηρίξει σε πολύ σημαντικό βαθμό πολλές από τις υποσχέσεις που μοίραζε αφειδώς τα προηγούμενα χρόνια στους Ελληνες πολίτες.

«Υποσχέθηκαν 1,5 δισ. ευρώ έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Από αυτά υποτίθεται θα χρηματοδοτούσαν τις ψεύτικες υποσχέσεις τους. Εισπράττουν λιγότερα από 3.000.000 ευρώ το χρόνο! Κάνουν 10 φορές λιγότερους ελέγχους και έχουν πολύ λιγότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είτε λόγω ανικανότητας είτε επειδή διαπλέκεται πιο γρήγορα από τη σκιά της, βλάπτει τη χώρα και τα συμφέροντα των Ελλήνων», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τόσο η Ν.Δ. όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι επισήμαναν, με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής», το χάσμα μεταξύ υποσχέσεων και εφαρμοσμένης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας παράλληλα ότι, την ίδια ώρα που τα αποτελέσματα σε αυτό τον τομέα παραμένουν πενιχρά, οι πολίτες εξακολουθούν να επωμίζονται μεγάλα βάρη από τη συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση.

«Την ώρα που οι πολίτες στενάζουν από την υπερφορολόγηση, που κόβονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, την ώρα που κοινωνικές δομές καταρρέουν, που καρκινοπαθείς αποκλείονται από θεραπείες, πυροσβεστικά και ασθενοφόρα παραμένουν καθηλωμένα λόγω έλλειψης χρημάτων για τη συντήρησή τους, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια επειδή αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων», σχολίασε χαρακτηριστικά η Ν.Δ.

Η κυβερνητική απάντηση ήταν πως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ «είχαν την ευκαιρία τους να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο, όταν κυβερνούσαν χωριστά το κάθε κόμμα και όταν κυβερνούσαν μαζί, αλλά δεν το έκαναν». Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε πως η σημερινή κυβέρνηση «όχι μόνο ολοκλήρωσε τις εκκρεμότητες που είχαν αφήσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αλλά και βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο που παρέδωσαν, καθώς περιείχε πολλές αδυναμίες και ελλείψεις» και υποστήριξε ότι τα πυρά των δύο κομμάτων «κατά του λαθρεμπορίου ήταν πάντα άσφαιρα και μόνο για τα μάτια του κόσμου».

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, σχολίασε από την πλευρά του ότι «τα δύο δισ. από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων που έλεγε ότι θα συνέλεγε η Κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου αποδείχθηκε ότι ήταν “αέρας κοπανιστός”, μαζί με τα υπόλοιπα που έλεγε και για τις διάφορες λίστες».

«Λόγια πολλά, υποσχέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου που εμείς ψηφίσαμε και λεονταρισμοί χωρίς αντίκρισμα. Αποδεικνύεται τώρα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει την πολιτική βούληση, αλλά και ότι η ανικανότητά της και οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων τεραστίου ύψους», πρόσθεσε.

«Οι φορολογούμενοι στενάζουν, το λαθρεμπόριο οργιάζει», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι, σημειώνοντας ότι «και αυτή κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις της, όπως και οι προηγούμενες, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο».

«Εκεί που δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή οι κυβερνώντες», πρόσθεσε, «είναι στην υπερφορολόγηση αυτών που έχουν απομείνει να παράγουν και να πληρώνουν φόρους. Ανίκανοι, αδιάφοροι και ιδεοληπτικοί, θα καταφύγουν πάλι στην αγαπημένη τους συνταγή για να βρουν τα €300 εκατ. που χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από το λαθρεμπόριο καυσίμων: Θα στραγγίξουν περαιτέρω την πραγματική οικονομία και τους συνεπείς φορολογούμενους».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Related Posts

%d bloggers like this: