ZoomNews

Καρκίνος Νεφρού: Καθοριστικής σημασίας η έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η χρόνια αιμοκάθαρση και διάφορα γενετικά σύνδρομα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση νεφροκυτταρικού καρκινώματος. Όμως οι νέες θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες, και «όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για τους ασθενείς και για το λόγο αυτό η σωστή και έγκαιρη διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία». Αυτό τόνισε ο κ. Αναστάσιος Θάνος, Συντονιστής Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «ο Άγιος Σάββας», Χειρουργός Ουρολόγος MD, Phd, FEBU, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας με θέμα «Υγιείς Νεφροί για όλους» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Νεφρού (10η Μαρτίου). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών του Συλλόγου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη νόσο αλλά και την ανάδειξη των τελευταίων εξελίξεων και βέλτιστων πρακτικών για την υποστήριξη των ασθενών.
Την ημερίδα συντόνισε ο κ. Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος, Νοσοκομείου «ο Άγιος Σάββας» ο οποίος μετέφερε και σημαντικές πληροφορίες για το χειρισμό της νόσου στη νέα εποχή, όπου οι Παθολόγοι – Ογκολόγοι έχουν στη φαρέτρα τους τις στοχευμένες θεραπείες.
Ο κ. Θεόδωρος Λούτας, RN, Msc, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, με τη σειρά του αναφέρθηκε στη νοσηλευτική προσέγγιση του ασθενούς με Καρκίνο του Νεφρού και τόνισε ότι «Είναι πολύ σημαντικό η νοσηλευτική αξιολόγηση κάθε ασθενούς να είναι εξατομικευμένη, πολυδιάστατη, ρεαλιστική και να πραγματοποιείται κάθε φορά που ο ασθενής επανέρχεται για εξετάσεις. Στόχος όλων των προσπαθειών μας είναι η επίτευξη καλύτερης ποιότητας ζωής σε όλα τα στάδια της νόσου για την επίτευξη του οποίου κρίνεται επιτακτική η καλύτερη χρήση των διαθέσιμων και καθιερωμένων επιστημονικών δεδομένων στην καθημερινή κλινική πρακτική και της χρηματοδότησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλους τους επιστήμονες υγείας σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής τους εξέλιξης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους».
Το θέμα της ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών & των συγγενών τους στη διάρκεια της μακρόχρονης νοσηλείας και παρακολούθησης ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Αυγουστάτος, Ψυχιάτρος – Ψυχοθεραπευτής, ο οποίος δήλωσε «Οι έρευνες έχουν αποδείξει την αναγκαιότητα της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης στους ψυχοσωματικούς ασθενείς και ιδιαίτερα στους καρκινοπαθείς, που λόγω της σοβαρότητας της ασθένειας και των επιθετικών θεραπειών βιώνουν κατακλυσμικά συναισθήματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα και την ποιότητα της ζωή τους. Η ατομική ψυχοθεραπεία και ειδικά η γνωσιακή-συμπεριφορική, μπορεί να συνεισφέρει πολύ μεταξύ άλλων στην απορρόφηση των οδυνηρών συναισθημάτων και την τόνωση του ηθικού των ασθενών αλλά και την ενίσχυση της μαχητικής διάθεσης τους ενάντια στη νόσο».
Η κα. Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, στο χαιρετισμό της τόνισε ότι «Οι δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας, δυσχεραίνουν και την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. αγωνίζεται για ένα σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, το οποίο θα παρέχει στους ασθενείς ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση στις καλύτερες και ασφαλέστερες θεραπείες και φάρμακα, θα στηρίζει την καινοτομία, ενισχύοντας παράλληλα την έρευνα και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών και φαρμάκων, θα μαθαίνει τους πολίτες μέσω της σωστής και εμπεριστατωμένης πληροφόρησης να λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για την υγεία τους και θα διασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια του δικτύου διανομής φαρμάκων».
Παράλληλα, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών αγκαλιάζοντας την κοινότητα των ασθενών με καρκίνο του Νεφρού έχει ξεκινήσει στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις με τη διανομή έντυπου υλικού σε συλλόγους ασθενών με καρκίνο σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, έχει συσταθεί Ομάδα Ασθενών & Περιθαλπόντων Καρκίνου του Νεφρού κάτω από την ομπρέλα του Κ.Ε.Φ.Ι., που βοηθά άλλους συμπάσχοντες με ενημέρωση, ανταλλαγή χρηστικών πληροφοριών, ψυχο-κοινωνικής υποστήριξης προκειμένου να ξεπεράσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η νόσος.

Related Posts

%d bloggers like this: