ZoomNews

Καταδικασμένος για τελωνειακές παραβάσεις ο «μεσάζοντας» της Σαουδικής Αραβίας Β.Παπαδόπουλος

Καταδικασμένος τελεσίδικα για λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση είναι από το 2014 ο επιχειρηματίας Βασίλειος Παπαδόπουλος που ο υπουργός Πάνος Καμμένος παρουσίασε ως μεσάζοντα της Σαουδικής Αραβίας στην διακρατική στρατιωτική συμφωνία για πώληση στρατιωτικού υλικού.

Ωστόσο έγγραφο του πρόξενου της Ελλάδας στο Ριάντ, ξεκαθάριζε από τον Ιούνιο πως οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωναν πλήρη άγνοια για τη δραστηριότητα του Παπαδόπουλου.

Σύμφωνα με το skai.gr στα μέσα του 2003 το ΣΔΟΕ ξεκίνησε μια διεθνή έρευνα σε Ελλάδα και Σερβία, που επεκτάθηκε στην Ελβετία και τελικά ενέπλεξε ακόμα και εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους της Καραϊβικής.

Το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης αφού εξέτασε σε βάθος την υπόθεση, επικύρωσε -και σε δεύτερο βαθμό εκδίκασης- ότι ο επιχειρηματίας βαρύνεται για το αδίκημα της λαθρεμπορίας επιβάλλοντας στον φερόμενο ως μεσάζοντα πρόστιμα ύψους πάνω από 340.000 ευρώ.

Διασταυρώνοντας πληροφορίες από μια σερβική εταιρεία, το ΣΔΟΕ είχε διαπιστώσει πως ο Βασίλειος Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ – της οποίας διατελούσε από τότε νόμιμος εκπρόσωπος – ήταν εμπλεκόμενος και συνυπεύθυνος για διάπραξη λαθρεμπορίας ύψους 545.000 δολαρίων κατά την εισαγωγή μηχανημάτων στην Ελλάδα.

Το ΣΔΟΕ αποφάνθηκε πως πλήρωσαν δασμούς για πολύ χαμηλότερη αξία από την πραγματική, εμφανίζοντας πλαστό τιμολόγιο, μέσω «τριγωνικών» παραγγελιών από εταιρίες οικονομικούς «παραδείσους».

Όλα ξεκίνησαν από την διακρατική συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία (οβίδες πυροβολικού), ύψους 66 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία παρέστη και ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος, Έλληνας κάτοκος αραβικής χώρας.

Με νέο της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε έγγραφο με ημερομηνία 12 Ιουνίου, σύμφωνα με το οποίο ο πρόξενος της Ελλάδος στο Ριάντ ξεκαθάριζε πως οι Σαουδάραβες στρατιωτικοί δήλωσαν πλήρη άγνοια για δραστηριότητα κ. Παπαδόπουλου.

Ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε από την πλευρά του πως ο Βασίλης Παπαδόπουλος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα.

Το επίμαχο έγγραφου του προξένου Ηλία Κλουβάτου, είχε παραλήπτη ταξίαρχο της γενικής διεύθυνσης Εξοπλισμών, τον οποίο ο Π. Καμμένος φέρεται να απείλησε με σύλληψη και στη συνέχεια να απέλυσε.

Μιλώντας την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «τα Νέα» ψευδές και έριξε ευθύνες στον ρόλο που διαδραμάτισε ο πρόξενος της Ελλάδας στο Ριάντ στην υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

«Ο πρόξενος αυτός, θα καλέσω τους τηλεθεατές να μπουν στο σάιτ του, λέγεται Ηλίας Κλουβάτος, φωτογραφίζεται με σπαθιά και καμήλες στην έρημο, έχει διάφορα ο κ. Κλουβάτος» είπε ο κ. Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ».

Η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων αντέδρασε στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, κατηγορώντας τον για στοχοποίηση του προξένου.

Το έγγραφο για την πώληση των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία, που τελικά δεν έγινε, φέρει πάντως την υπογραφή και την σφραγίδα του καταδικασμένου για λαθρεμπόριο Βασίλη Παπαδόπουλου

Η υπόθεση του κρίθηκε τελεσίδικα από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 17 Φεβρουαρίου 2014.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτήν (517/2014) απορρίφθηκε η έφεση που είχαν ασκήσει ο κύριος Βασίλειος Παπαδόπουλος και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία είχαν επιβληθεί:

– ποινή για «λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση» στον Βασίλειο Παπαδόπουλο και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 83.967,47 ευρώ, ως υπαίτιων λαθρεμπορίου, για διαφυγόντες δασμούς και φόρους που δεν κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο.

– πρόστιμα στον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ, ύψους 251.902,41 ευρώ (το τριπλάσιο των διαφυγόντων δασμών και φόρων που δεν κατεβλήθησαν στο ελληνικό δημόσιο)

– και επιπλέον 6.046 ευρώ στον κύριο Βασίλειο Παπαδόπουλο και την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ για λοιπές επιβαρύνσεις

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/360119/katadikasmmenos-gia-teloneiakes-paravaseis-o-mesazodas-vpapadopoulos/#ixzz4yUoxN6dZ
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Tagged , , ,

Related Posts

%d bloggers like this: