ZoomNews

Καζάνι που βράζει το προσφυγικό: Επεισόδια σε Ειδομένη, Σάμο και Χίο

Νέα ένταση την Πέμπτη στην Ειδομένη με τις συγκλονιστικές εικόνες να δείχνουν γυναίκες και παιδιά κόντρα στα ΜΑΤ, μια εικόνα που έρχεται να προστεθεί σε αυτή με τον Αφγανό που απείλησε να πετάξει το μωρό στον Πειραιά.

Οι πρόσφυγες που ειχαν συγκεντρωθεί στον φράχτη στην ουδέτερη ζώνη, φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα απέναντι στους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και το τεθωρακισμένο που έχουν οι Σκοπιανοί στο σημείο.Υπενθυμίζεται ότι στην Ειδομένη εδώ και 50 ημέρες έχει σταματήσει και η διέλευση τραίνων.

Εξέγερση μεταναστών στη Σάμο, έφυγαν 250 άτομα απο το Ηοtspot
Το μεσημέρι οι 560 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στο hotspot άρχισαν να διαμαρτύρονται για την κρατησή τους και ζητούσαν από τους δύο (2) ΜΟΝΟ αστυνομικούς που τους φυλούσαν να τους ανοίξουν τις πόρτες προκειμένου να φύγουν!

Ταυτόχρονα έδιωξαν και την εταιρεία που έχει αναλάβει τη σίτησή τους αρνούμενοι να δεχθούν φαγητό!

Άμεσα σήμανε συναγερμός και δύναμη της αστυνομίας του λιμενικού, της Frontex αλλά και διακριτικά του στρατού, έφτασαν στο σημείο προκειμένου να γίνουν προσπάθειες να μεταπειστούν!

Δυστυχώς όμως όσο περνούσε η ώρα οι μετανάστες εκνευρίζονταν περισσότερο, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να απειλούν με μαχαίρια και σπασμένα κομμάτια γυαλιού, άλλοι προσπάθησαν να ρίξουν την κεντρική είσοδο, ενώ άλλοι άρχισαν να δραπετεύουν από την αφύλακτη περίφραξη!

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις δύο (2) ωρών περίπου, οι επικεφαλείς της αστυνομίας αποφάσισαν για την δική τους ασφάλεια, αφού υπήρχαν πολλά παιδιά και ηλικιωμένοι να ανοίξουν τις πόρτες.

Στη συνέχεια 250 άτομα άρχισαν ομαδικά να κατευθύνονται μέσα στους δρόμους της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να φθάσουν με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών και λιμενικών δυνάμεων στην παραλιακή οδό!

Eνταση και στη Χίο
Με επεισοδιακό τρόπο έγινε η απομακρυνση προσφύγων από το λιμάνι της Χίου, μετά από μία εβδομάδα παραμονής τους στο σημείο.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν έφτασε στο λιμάνι ομάδα 150 κατοίκων, ζητώντας από τους πρόσφυγες να φύγουν.

Σύμφωνα με τον politischios.gr, λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της Πέμπτης έξω από το χώρο του λιμανιού, οι συγκεντρωμένοι που ζητούσαν από τους πρόσφυγες να φύγουν άμεσα από το χώρο πύκνωσαν την παρουσία τους και ξεκίνησαν λογομαχία με τους πρόσφυγες που αρνούνταν να αποχωρήσουν

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων πλησίασε το στέγαστρο αναμονής επιβατών και μέσα σε κλίμα έντασης με την Αστυνομία και το Λιμενικό να προσπαθούν να τους απωθήσουν, οι πρόσφυγες αποχώρησαν στην ανατολική πλευρά του χώρου.

Αμέσως μετά, ειδοποιήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος και διέταξε τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται στο νησί να πάρουν θέση στο λιμάνι και να ελέγξουν μαζί με τις αντίστοιχες δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Politischios.gr το Λιμεναρχείο προέβη σε συλλήψεις όσων προσφύγων διαπιστώνονταν ότι παρακινούσαν τους υπόλοιπους πρόσφυγες να μην αποχωρήσουν από το λιμένα. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 10 βρίσκονται στο κτίριο του Λιμεναρχείου.

Τα πνεύματα φάνηκε να είχαν ηρεμήσει, όταν λίγο μετά την 01.00 τα ξημερώματα, στο χώρο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες έπεσε κροτίδα με αποτέλεσμα να επικρατήσει για άλλη μια φορά αναστάτωση, κυρίως ανάμεσα στις γυναίκες και τα παιδιά.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, δήμαρχος και λιμενάρχης απαίτησαν την άμεση αποχώρηση από το λιμάνι όλων των προσφύγων.

Τελικά οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σταδιακά στα πούλμαν και συνοδεία της Αστυνομίας έφθασαν στη Σούδα και στα κτίρια της οδού Δημοκρατίας, αδειάζοντας το λιμάνι που παραδόθηκε στις αρχές.

Related Posts

%d bloggers like this: