ZoomNews

Στο “μικροσκόπιο” των αρχών τα 8 “πακέτα-βόμβες” – Kαι ο Ρέγκλινγκ μεταξύ των στόχων

Στο «μικροσκόπιο» των αρχών έχουν μπει τα οκτώ παγιδευμένα πακέτα που εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ,στο Κρυονέρι Αττικής.

Από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη προέκυψε ήδη ότι ένα από τα πακέτα είναι ίδιο με αυτά που εστάλησαν στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας στο Βερολίνο και αυτό που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Η συνδεσμολογία είναι πανομοιότυπη, καθώς και η εκρηκτική ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί.  Υπενθυμίζεται ότι ο παγιδευμένος φάκελος που είχε αποδέκτη τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποτελείτο από 31 γραμμάρια πυρίτιδας για πυροτεχνήματα και έναν απλό μηχανισμό ανάφλεξης, ενώ την ευθύνη για την αποστολή έχει αναλάβει, με κείμενο στο διαδίκτυο, η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και αναμένεται προκήρυξη.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η έρευνα των πακέτων θα διαρκέσει αρκετό διάστημα, καθώς απενεργοποιούνται και ύστερα αναζητούνται αποτυπώματα DNA και άλλα στοιχεία στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Δύο δέματα στον Γ.  Ντέισελμπλουμ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι ήταν οι αποδέκτες των οκτώ δεμάτων, ούτε ποια ήταν τα ονόματα που αναγράφονταν στους φακέλους ως αποστολείς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, δύο από τα δέματα προορίζονταν για τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και για αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (όχι τον Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με την ίδια αστυνομική πηγή). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ως αποστολέας αναγραφόταν σε άλλο φάκελο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Όλα τα ονόματα που αναγράφονται στους φακέλους αναμένεται να ανακοινωθούν, πιθανότατα σήμερα, αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση από την Αστυνομία και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα οκτώ πακέτα εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής από τα ονόματα αποστολέων και παραληπτών που είχαν οι φάκελοι και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι επρόκειτο για παγιδευμένα δέματα, τόσο από εκπαιδευμένο σκύλο της ΕΛΑΣ όσο και από τα μηχανήματα των ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όλα έχουν ταχυδρομηθεί από εξωτερικά γραμματοκιβώτια και δεν έχουν σφραγίδες, καθώς η αλληλογραφία που αποστέλλεται με αυτόν τον τρόπο πηγαίνει κατευθείαν στο κέντρο διαλογής. Από την Αντιτρομοκρατική γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί από ποιες περιοχές ταχυδρομήθηκαν, για την περίπτωση που υπάρχουν κάμερες και έχουν πιθανόν καταγράψει τους δράστες.

Οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και για τυχόν άλλους φακέλους, αν και θεωρούν πιθανότερο πως ό,τι έχει ταχυδρομηθεί από την περασμένη εβδομάδα, μετά το Σαββατοκύριακο, λογικά έχει φτάσει στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ.

Στόχος και ο Ρέγκλγινγκ 

Μεταξύ των ατόμων που θα παραλάμβαναν τα οκτώ νέα «πακέτα-βόμβες» ήταν εκτός από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οπως έγινε γνωστό από πηγές της αστυνομίας τα οκτώ δέματα φαίνεται πως ταχυδρομήθηκαν σε διαφορετική χρονική στιγμή και όχι μαζί με τα άλλα δύο που κατέληξαν στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο, τότε εικάζεται πως η πρώτη αποστολή έγινε σε δοκιμαστικό πλαίσιο, προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο αυτά μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους χωρίς να γίνει αντιληπτό το περιεχόμενό τους.

Πάντως, ο έλεγχος στα ΕΛΤΑ συνεχίζεται ενώ δεν έχει εξακριβωθεί προς το παρόν εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια δέματα. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επιστολών είναι ίδια σε επίπεδο εκρηκτικής ύλης και συνδεσμολογίας.

Μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιο ότι και τα νέα «πακέτα-βόμβες» εστάλησαν από ταχυδρομικό κουτί αν και η αστυνομία εικάζει ότι αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο, καθώς οι αποστολείς θα ήθελαν να αποφύγουν να μπουν σε κατάστημα με κάμερες όπου θα καταγράφονταν οι κινήσεις τους.

Πληροφορίες από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν χθες ότι τα οκτώ δέματα είχαν αποδέκτες ισχυρούς Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

Αντίστοιχα, ως αποστολείς εμφανίζονται διαπρεπείς Ελληνες οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Γκ. Χαρδούβελης, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά.

ΠΗΓΗ: AMΠΕ, Καθημερινή

Related Posts

%d bloggers like this: