ZoomNews

Τι αναφέρει, τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Κοινό ανακοινωθέν: Αμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της ρευστότητας

Σε κοινό ανακοινωθέν για παραμονή στην ευρωζώνη συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί- πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα- στη μαραθώνια σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Αυτό αναφέρει:

“Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Η σύσκεψη ήταν μαραθώνια, καθώς διήρκεσε πάνω από επτά ώρες και οι αρχηγοί στις δηλώσεις τους έδωσαν το στίγμα για την ανάγκη παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη. Εξαίρεση ο γγ του ΚΚΕ που δήλωσε ότι “δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια με σκληρά μέτρα» και ότι η  συμφωνία με μνημόνια, είτε Grexit θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού  διευκρινίζοντας ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι συνολική ρήξη με την ΕΕ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος είπε ότι «είναι στο χέρι της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».  «Η συμφωνία είναι μονόδρομος» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Χάσαμε χρόνο. Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είμαστε στο και πέντε, η χώρα επιστρέφει σε ελλείμματα, οι τράπεζες είναι κλειστές και γι’ αυτό όλες οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουμε να συμβάλλουμε και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει την συμφωνία, όπως μας υποσχέθηκε”. Ο κ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε στην αναμενόμενη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας και τόνισε ότι η ΝΔ θα συμβάλλει προκειμένου η συμφωνία να υπηρετηθεί απ’ όλους και επανέλαβε ότι ερωτήματα για το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να απευθυνθούν στον πρωθυπουργό ο οποίος -όπως είπε- υποσχέθηκε συμφωνία 48 ώρες.

«Το ανακοινωθέν λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο με ανάπτυξη« τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι μετά την ολοκήρωση του Συμβουλίου.  Γίνεται μια προσπάθεια να δώσουμε λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού σε δηλώσεις του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.  «Συζητήθηκαν όσα προηγήθηκαν και όσα θα διεκδικήσει η χώρα τις επόμενες μέρες. Δεν είναι ώρα για να μιλήσουμε για ευθύνες και νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού διευκρινίζοντας ότι δεν είναι η ώρα για κριτική. «Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ να κάνουμε και πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ρήτρα εμπιστευτικότητας και δεσμεύτηκαν ότι δεν θα κοινοποιήσουν τα πρακτικά μέχρι να λήξει ο «κόκκινος συναγερμός». Εισηγήθηκα τα πρακτικά, η απομαγνητοφώνηση να δοθεί αφού έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο και αφού η χώρα έχει έρθει σε συμφωνία με τους συμμάχους μας, εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης.

«Ο πρωθυπουργός έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να κάνει, κάναμε και εμείς παρατηρήσεις, η ευθύνη όμως είναι δική του» επισήμανε ο Σταύρος Θεοδωράκης και προειδοποίησε: «Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις».

Στην εξεύρεση λυτρωτικής λύσης κάλεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται στο και πέντε με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, με τη χώρα στον αέρα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία, με την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις, ανέφερε η κ. Γεννηματά.

«Αν η πρωτοβουλία είχε ληφθεί νωρίτερα -όπως είχαμε ζητήσει-, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, τόνισε.

Σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η εξεύρεση λύσης για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Ζήτησε να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας και κάλεσε να βρεθεί «λυτρωτική λύση» χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, χωρίς δεύτερες σκέψεις, προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη.

Related Posts

%d bloggers like this: