ZoomNews

Κυρ. Μητσοτάκης: Μεγάλη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις

O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε νέες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι πιθανότατα θα χαθεί η ημερομηνία της 20ής Μαρτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι κυβέρνηση φέρει μεγάλη ευθύνη για την καθυστέρηση και την αδυναμία της, όπως είπε, να υλοποιήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τόνισε ταυτόχρονα όμως ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στους πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι συχνά, όπως ανέφερε, προβάλλουν υπερβολικές απαιτήσεις.

«Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει πριν ένα χρόνο. Όσο αργεί, αυξάνονται τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση και επιβαρύνεται η χώρα. Δημιουργεί, πάντως, προβληματισμό το γεγονός ότι οι πιστωτές ζητούν μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Στο μυαλό μας, οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις μετά το 2018 αποτελούν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο στόχος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι κομβικός.

Ανησυχία για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι επηρεάζουν τις σχέσεις δύο χωρών – συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διεξάγονται τουρκικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αντιδράσει με τρόπο νηφάλιο, αλλά και αυστηρό. Να μην παρασυρθεί από την κλιμάκωση που φαίνεται να επιδιώκει η Άγκυρα» ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την πρόσφατη άσκηση του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Φαρμακονήσι.

Στην ανησυχία που προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις και η ένταση σε διάφορες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναφέρθηκε σε τοποθέτησή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

«Δέσμευσή μας η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης»

Στο τραπέζι τέθηκε επίσης το ζήτημα των προκλήσεων και των προοπτικών που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συζήτηση για το ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της Ευρώπης, μετά και τις πρόσφατες τοποθετήσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών χθες στο Παρίσι.

«Δέσμευσή μας είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο κέντρο της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τους εαυτούς μας να μένουν πίσω. Πρέπει να μείνουμε στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Το μέλλον της Ευρώπης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην κοινή δημοσιονομική πολιτική.  Δεύτερον, στην δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και κοινωνικών παροχών στους πολίτες των κρατών – μελών. Τρίτον, το θέμα της ασφάλειας και φύλαξης των συνόρων της Ευρώπης. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να διαθέσουμε τα απαραίτητα κονδύλια ως Ευρώπης για να διαφυλάξουμε τα κοινά μας σύνορα». 

Η συνάντηση με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντάσσεται στη συνολικότερη πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων που έχει ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία για την τεταμένη κατάσταση στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι, τον γενικό γραμματέα του NATO κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Related Posts

%d bloggers like this: