ZoomNews

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες για νέα πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή απο τη Β. Κορέα

Αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο έφθασε σήμερα σε λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο υλοποίησης τακτικής επίδειξης αμυντικής ισχύος κι ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας πυραυλικής ή πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα.

Σήμερα συμπληρώνονται 85 έτη από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας και το καθεστώς της Πιονγιάνγκ συνήθως αξιοποιεί παρόμοιες επετείους για τη διεξαγωγή πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων.

Στη Νότια Κορέα έχουν διαρρεύσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αναμένεται διεξαγωγή μεγάλης άσκησης με πυρά πυροβολικού στην ανατολική ακτή της Βόρειας Κορέας.

Η επίσκεψη του αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου USS Michigan ανακοινώθηκε από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο έδαφος της Νότιας Κορέας και καθώς πραγματοποιούσαν συνάντηση οι εκπρόσωποι της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ,αναφορικά με την αντιμετώπιση της απειλής από την κλιμάκωση της έντασης με τη Βόρεια Κορέα.

Από τη συνάντηση, που έγινε στο Τόκιο, γνωστοποιήθηκε ότι αναζητήθηκαν τρόποι για την ουσιαστική συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή δυσάρεστη κατάσταση με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην αποφυγή χρήσης στρατιωτικών μέσων.

Τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κρίσης, καθώς θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας.

Το USS Michigan είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους τύπου κρουζ, που μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους.

Τραμπ: Παγκόσμια απειλή η Β. Κορέα

Ωστόσο, παρά το πολεμικό κλίμα που διαμορφώνεται, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον ΟΗΕ την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, χαρακτηρίζοντας τη Βόρεια Κορέα παγκόσμια απειλή και «ένα πρόβλημα που πρέπει τελικά να επιλύσουμε».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν στη διάρκεια συνάντησής του με τους πρεσβευτές των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για την επιβολή επιπρόσθετων και πιο αυστηρών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό και πυραυλικό της πρόγραμμα», τόνισε.

Τόσο Αμερικανοί όσο και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η έκτη πυρηνική δομική της Βόρειας Κορέας έχει δρομολογηθεί και πως η πραγματοποίησή της είναι απλά θέμα χρόνου. Ο προβληματισμός εντείνεται, ενώ θεωρείται πιθανή και η πραγματοποίηση μιας νέας δοκιμαστικής πυραυλικής εκτόξευσης.

Β. Κορέα: Οι ΗΠΑ να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους

Στο μεταξύ, εντός των ημερών αναμένεται η ανάπτυξη στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου της αμερικανικής νηοπομπής υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson. Ο αμερικανικός ναυτικός σχηματισμός πραγματοποίησε χθες ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού με τη συμμετοχή δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών, προκαλώντας την αντίδραση της Βόρειας Κορέας.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη ενέργεια από αυτούς που σχεδιάζουν έναν πυρηνικό πόλεμο εισβολής. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να σκεφτούν τις οποιεσδήποτε καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει μία απερίσκεπτη και στρατιωτικά προβοκατόρικη ενέργεια», γράφει η εφημερίδα Rodong Sinmun που ελέγχεται από το Εργατικό Κόμμα της Βόρειας Κορέας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΜΠΕ, Reuters

Related Posts

%d bloggers like this: