ZoomNews

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωμβρίου-Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Με τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και μαθητικές παρελάσεις σε Αθήνα, Πειραιά και όλες τις μεγάλες πόλεις, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη έγινε πρωί στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβηκε από το αυτοκίνητο περίπου 200 μέτρα πριν από την εξέδρα και περπάτησε την απόσταση. Στη διάρκεια της διαδρομής, οι πολίτες, που ήταν από τις δύο πλευρές του δρόμου για να παρακολουθήσουν την παρέλαση, τον χειροκρότησαν και ο ίδιος ανταπέδωσε με χαιρετισμό.

Στην εξέδρα των επισήμων ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και άλλοι επίσημοι.

Παυλόπουλος: Κάποιοι διερωτώνται

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Κάποιοι διερωτώνται γιατί ακόμα γιορτάζουμε το ΟΧΙ. Την απάντηση, άκρως διδακτική διαχρονικώς για το Έθνος των Ελλήνων, την έχει δώσει ήδη από το 1959 ο Αντρέ Μαλρώ, στην ομιλία του για την πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης.

» Είχε τότε επισημάνει την αυτονόητη και αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια ότι οι Έλληνες είμαστε Λαός της Ελευθερίας, αφού για μας η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων και η ιστορία μας είναι ένας ανεξάντλητος αγώνας για την Ανεξαρτησία. Άλλωστε το ‘ΟΧΙ’ το είχε πει ήδη το Μεσολόγγι κατά την Εθνεγερσία του 1821, ενώ οι πρώτοι που το πρόφεραν ήταν η Αντιγόνη και ο Προμηθέας.

» Αυτή την ανεκτίμητη Εθνική Κληρονομιά του «ΟΧΙ» πρέπει σήμερα να αξιοποιήσουμε ενωμένοι, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, για να αντισταθούμε απέναντι στην βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση και στην συνακόλουθη παρακμή, αλλά και απέναντι σ’ εκείνους που επιβουλεύονται τα Εθνικά μας Δίκαια.

» Την ίδια δε Εθνική Κληρονομιά πρέπει ν’ αξιοποιήσουμε και για να πρωταγωνιστήσουμε ξανά τόσο στην διεθνή σκηνή όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ, δείχνοντας ταυτοχρόνως στην τελευταία το δρόμο για να αντιμετωπίσει τα δικά της μεγάλα προβλήματα, μεσ’ από την αναστήλωση των αρχών και των αξιών, πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα. Χρόνια Πολλά.»

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο βρέθηκαν στον Άγιο Ευστράτιο για τις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου.

Στο μήνυμά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά τόνισε: «Στη μακραίωνη ιστορία μας δώσαμε κοινούς αγώνες με εθνική ομοψυχία, πίστη και αυταπάρνηση. Και νικήσαμε. Γίναμε προμαχώνας ελευθερίας μέσα στη δίνη ενός καταστροφικού πολέμου. Και αντέξαμε.

» Σήμερα, είναι δική μας ευθύνη να μη ζήσουν οι νεότερες γενιές την αναπύρωση του φασισμού, του μίσους και του διχασμού. Δικό μας καθήκον να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Δικό μας χρέος να προχωρήσουμε μπροστά με συνεννόηση και αυτοσυνειδησία».

Το ΚΚΕ με τη σειρά του αναφέρει στο μήνυμά του: «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και εξαγωγής πολύτιμων διδαγμάτων, χρήσιμων για το λαϊκό αγώνα και σήμερα, κυρίως για την αντικαπιταλιστική κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας.

»Το στοιχείο της ‘εθνικής ενότητας’, που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων».

Με μια φωτογραφία που τον δείχνει μικρό να απαγγέλλει ποίημα στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Βαρβάρας ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στέλνει το δικό του μήνυμα για την ημέρα.

«Τα αδιέξοδα που μας πνίγουν είναι μικρά μπροστά σε όλα αυτά που έχουμε καταφέρει εμείς κι οι πρόγονοί μας, ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί. Αρκεί να βρούμε τη δύναμη για καθαρά ΟΧΙ και καθαρά ΝΑΙ στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους. Ψηλά τη σημαία σημαιοφόροι (κι ας μην κάνετε όλοι παρέλαση)» αναφέρει.

Related Posts

%d bloggers like this: