ZoomNews

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με φόντο την διάσπαση- Έκτακτο ή διαρκές συνέδριο;

Με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στις 10.00 πμ θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στο Σινέ Κεραμεικός (Κεραμεικού 61).

Κύριο θέμα της συνεδρίασης θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το κλίμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένο και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τα μέλη του κόμματος που διαφωνούν με τις τελευταίες κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης.

Χθες, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» εξέφρασε την πεποίθησή του ότι εάν η κυβέρνηση δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές.

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία «άρπα-κόλλα». Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη» σχολίασε ο  Αλ. Τσίπρας.

«Να ξεκαθαρίσουμε τώρα τι θέλει το κόμμα», φέρεται να είπε  κ. Τσίπρας  σε κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Πρόθεσή του είναι να οδηγηθεί το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, όπως πρότεινε στη συνεδρίαση της Τρίτης η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας,ενώ στον αντίποδα η Αριστερή Πλατφόρμα, πρότεινε την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο.

«Πρέπει να υπάρξει απόφαση στην Κεντρική Επιτροπή που να εμπλέκει και τη βάση του κόμματος». Αρα; «Εκτακτο συνέδριο ή δημοψήφισμα όπου θα έχουν τη δυνατότητα να συναποφασίσουν όλα τα μέλη του κόμματος», εκτιμά στέλεχος εκ των βασικών συνομιλητών του πρωθυπουργού,

Στη συνέντευξη του στο «Κόκκινο» ο πρωθυπουργόε έδωσε μια πρώτη γεύση της γραμμής που θα ακολουθήσει σημειώνοντας ότι «Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω».

Ο κ Τσίπρας πρόσθεσε ότι τον εξέπληξε η στάση ορισμένων βουλευτών που καταψήφισαν την συμφωνία για να συμπληρώσει ότι «Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω την ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ, επανέλαβε ότι σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ως κρίσιμη λέγοντας πως «Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει η ΚΕ και σε ποια κατεύθυνση θα πάμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το κόμμα μας είναι δεσμευμένο με το πρόγραμμά του, είναι δεσμευμένο με δύο λαϊκές εντολές να ακολουθήσει μια αντιμνημονιακή πορεία, να καταργήσει τα μνημόνια και φυσικά δεν χωράει συζήτηση, δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να φέρει ένα τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση».

Related Posts

%d bloggers like this: