ZoomNews

Λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο; Νέος υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου δίνει την απάντηση

Το ασβέστιο είναι ένα από τα σημαντικότερα μεταλλικά στοιχεία που βοηθούν να διατηρούμε τα οστά μας γερά. Ποιος όμως γνωρίζει αν η ποσότητα που λαμβάνει καθημερινά είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο;
Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Οστεοπόρωσης (IOF), προκειμένου να βοηθήσει τον κόσμο, παρουσίασε χθες τον Υπολογιστή Πρόσληψης Ασβεστίου του IOF. Ο νέος Υπολογιστής Πρόσληψης Ασβεστίου, κυκλοφόρησε εν όψει του ανοίγματος του Διεθνούς Συνεδρίου των Συλλόγων Οστεοπόρωσης του IOF, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 11-13 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 35 συλλόγων ασθενών από όλο τον κόσμο. Διατίθεται δε ηλεκτρονικά εδώ.
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, σύμφωνα με τις διεθνείς, είναι 700-1300 mg, αναλόγως της ηλικίας και του φύλου. Οι έφηβοι, καθώς επίσης και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία των οποίων η δυνατότητα απορρόφησης ασβεστίου μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας, έχουν τις υψηλότερες απαιτήσεις σε ασβέστιο. Η πρόσληψη χαμηλής ποσότητας ασβεστίου, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας οστών και ανάπτυξης οστεοπόρωσης, μίας ασθένειας που προκαλεί στα οστά αδυναμία και μεγάλη ευθραυστότητα. Σύμφωνα με μελέτη του 2010, περίπου 86.000 νέα κατάγματα λόγω ευθραυστότητας, σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα και περίπου 640.000 άνθρωποι ηλικίας 50 και άνω, υπολογίζεται ότι έχουν οστεοπόρωση. Η οικονομική επιβάρυνση των καινούργιων και παλαιότερων καταγμάτων, ανέρχεται σε περισσότερα από ?680 εκατ. ετησίως και, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αναμένεται να αυξηθεί έως 20% και περίπου ?814 εκατ. το 2025.
«Το ασβέστιο αποτελεί την κυριότερη δομική μονάδα των οστικών ιστών. Ειδικότερα, οι σκελετοί μας αποθηκεύουν το 99% των αποθεμάτων ασβεστίου στο σώμα μας. Το ασβέστιο όχι μόνο βοηθά τα οστά μας να παραμείνουν γερά, αλλά βοηθά επίσης το σώμα μας να διατηρεί υγιή τη λειτουργία των νευρών και των μυών μας. Αυτοί αποτελούν πολύ καλούς λόγους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε αρκετή τροφή πλούσια σε ασβέστιο στην καθημερινή σας διατροφή», δήλωσε η Judy Stenmark, διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Οστεοπόρωσης.
Παρά την σημασία του ασβεστίου, τόσο στα παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη όσο και στους ενήλικες όλων των ηλικιών, οι γιατροί εκφράζουν την ανησυχία ότι η πρόσληψη αυτού του δομικού μεταλλικού στοιχείου των οστών, ενδέχεται να μην είναι επαρκής».
Η κυρία Μέμη Τσέκουρα, πρόεδρος του Συλλόγου Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα, δήλωσε «Εμείς οι Έλληνες, φημιζόμαστε για τα γιαούρτια μας και τα τυριά μας, τα οποία, και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, και άλλα συστατικά που συμβάλλουν στην υγεία των οστών. Δίνοντας προσοχή στις τροφές που επιλέγουμε, η πλειοψηφία από εμάς μπορεί να λαμβάνει τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Ο νέος υπολογιστής πρόσληψης ασβεστίου, μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τις πιθανές ανεπάρκειες στην καθημερινή του διατροφή».
Σημειώνεται ότι το διεθνές Συνέδριο Συλλόγων Ασθενών με Οστεοπόρωση του IOF, υποστηρίζεται από την σεφ κα Νίκη Μερκούρη, η οποία θα παρουσιάσει συνταγές, πλούσιες σε ασβέστιο, φιλικές προς τα οστά, για τους συμμετέχοντες, στη διάρκεια του συνεδρίου. Όπως δήλωσε η ίδια: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να συμμετέχω σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο. Αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να προωθήσω υγιεινές, φιλικές προς τα οστά συνταγές, οι οποίες βασίζονται στα καλύτερα, φρέσκα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα».

Related Posts

%d bloggers like this: