ZoomNews

Le Monde: Κοντά σε συμφωνία για χρέος και μεταρρυθμίσει η Ελλάδα μετά τα πρόσθετα μέτρα

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από την ολοκλήρωση του Eurogroup στο Άμστερνταμ, το οποίο ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ελλάδα κάτι που θεωρείται μάλλον σπάνιο και το οποίο αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε η εφημερίδα «Le Monde» σε χθεσινό της άρθρο.
Μετά από τέσσερις μήνες αδιεξόδων, διαφορών μεταξύ των πιστωτών της χώρας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), φαίνεται πως επιτέλους είναι ορατή η άκρη του τούνελ. Υπό τον όρο να μην υπάρξει ατύχημα, τονίζουν οι γνώστες του ελληνικού ζητήματος, οι οποίοι έγιναν προσεκτικοί, έξι χρόνια μετά το ξεκίνημα των προγραμμάτων βοήθειας προς την χώρα.
Έχει ήδη προγραμματιστεί νέο Eurogroup για την Πέμπτη 28 Απριλίου, κατά το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική συμφωνία σχετικά με τη λίστα των οικονομικών μέτρων που η Αθήνα διαπραγματεύεται με τους δανειστές της από τις αρχές του 2016. Η λίστα αυτή αναμένεται να εγκριθεί σύντομα. «Εκτός από κάποιες λεπτομέρειες, πλησιάζουμε», διαβεβαίωναν χθες στο Άμστερνταμ πηγές προσκείμενες στο θέμα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα μέτρα αυτά που αντιστοιχούν σε εξοικονόμηση της τάξης του 3% του ελληνικού ΑΕΠ (περίπου 5 δις ευρώ) είναι απαραίτητα για την εκταμίευση μιας νέας δόσης του δανείου για την Αθήνα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος βοήθειας προς τη χώρα, ύψους 86 δις ευρώ, που αποφασίστηκε τον Αύγουστο του 2015.
Ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων, περίπου 2% του ΑΕΠ (ήτοι 3,5 δις ευρώ) έγινε επίσης ομόφωνα δεκτό χθες, ακόμη και από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς ενθουσιασμό ωστόσο από την αντιπροσωπία που τον συνόδευε, σημείωσε η εφημερίδα. «Πρόκειται για μια ασφάλεια», επεσήμανε το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ένα πακέτο πρόσθετων οικονομιών, το οποίο θα υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας απομακρυνθούν πολύ από την πορεία που έχουν χαράξει οι πιστωτές της.
Η πρόταση αυτή φέρεται να έγινε από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον από 15 έως 17 Απριλίου με στόχο να περιοριστούν οι διαφορές μεταξύ αφενός της ΕΚΤ, του ΕΜΣ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφετέρου του ΔΝΤ, το οποίο από το καλοκαίρι του 2015 διστάζει να συνεχίσει την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα.
Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο ώστε να κλείσουν τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την «εγγύηση» των 3,5 δις ευρώ. Ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας έως τις 28 Απριλίου. Η Αθήνα θέτει ωστόσο τους όρους της: δεν επιθυμεί να διατυπωθούν αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην πρόσθετη εξοικονόμηση. Επίσης, η Αθήνα δεν δέχεται να αναγκαστεί, για άλλη μια φορά, να πειράξει τις συντάξεις των Ελλήνων που υπέστησαν μεγάλες μειώσεις από το 2010.

Related Posts

%d bloggers like this: