ZoomNews

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών: Το κοινό ανακοινωθέν, οι δηλώσεις, οι επιφυλάξεις και οι αστερίσκοι

Μετά από οκτώ ώρες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό στο Προεδρικό Μέγαρο. Συμφώνησαν σε κοινό ανακοινωθέν εκτός από τον Βασίλη Λεβέντη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα που είχε αποχωρήσει νωρίτερα. Το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποίησε το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Τα γεγονότα που μεσολάβησαν, ύστερα από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών της 28ης Νοεμβρίου 2015, όχι μόνον επιβεβαίωσαν αλλά και ενίσχυσαν καταλυτικώς την διαπίστωση πως το Προσφυγικό ζήτημα είναι κοινό –κατ’ ουσίαν υπαρξιακό- όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα:

Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’ Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς την διασφάλιση των συνόρων της.  Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.  Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ και υπό τον αυτονόητο όρο ότι και η Τουρκία σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών.

  1. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει:

 

Α. Να επιβάλλει σ’ όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη-Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει επίσης να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη-Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν’ αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους.  Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες.

Γ. Να προωθήσει την συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Και, αφετέρου, ν’ αναλάβει, επίσης αμέσως, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σοβαρώς υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει  συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015.

Δ. Να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς την Χώρα μας, κυρίως ως προς την συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα υφίσταται, περισσότερο από κάθε άλλο Κράτος-Μέλος, τις επιπτώσεις του Προσφυγικού.

Ε. Να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία –ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού- προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή των Προσφύγων στις εστίες τους.

  • Η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν’ αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία Δουβλίνο ΙΙ, ακόμη κι αν η αναθεώρηση αυτή έχει αρχικώς μεταβατικό χαρακτήρα λόγω επείγοντος, έως ότου προετοιμασθεί πλήρως και ολοκληρωθεί οριστικώς».

Η Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας εκφράζει τον ελάχιστον κοινό τόπο συμφωνίας των Αρχηγών των Κομμάτων που την αποδέχονται.  Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν, καθένα με τον δικό του τρόπο, τις επιφυλάξεις τους για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης, οι οποίες και καταγράφηκαν στα Πρακτικά.

Στην έκδοση της ανακοίνωσης αυτής δεν συμφώνησαν, για τους λόγους που εξέθεσαν και καταγράφηκαν στα Πρακτικά, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλειος Λεβέντης.

 

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε “πώς πήγε” το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών απάντησε: «Δεν βλέπετε πόση ώρα κάναμε για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο; Φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχαμε οικουμενική όπως ζητάει ο Βασίλης (σσ εννοώντας τον Βασίλη Λεβέντη). Θα είχε καταστραφεί η χώρα!».

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στον ρεαλισμό και η χώρα απέκτησε ένα μίνιμουμ εθνικής στρατηγικής.

«Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση  μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Φώφη Γεννηματά είπε πως δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνησή και ότι η διάθεση για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή.

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, το προσφυγικό αποκτά «τρομακτικές» διαστάσεις γι’ αυτό και ζήτησε άμεση οικονομική ενίσχυση της χώρας, όσο συνεχίζονται οι ροές των μεταναστών.

Ωστόσο, όπως είπε, «αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει να απομονωθεί», ενώ την ίδια ώρα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση και πως έχασε πολύτιμο χρόνο.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε: «Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράξαμε μία μίνιμουμ κοινή εθνική γραμμή σε τρεις άξονες. Αλληλεγγύη και φροντίδα για τους πρόσφυγες, επιστροφή στις πατρίδες τους και ασφάλεια για τους κατοίκους των ελληνικών νησιών.  Ο Τσίπρας διόγκωσε το  πρόβλημα το 2015, με την πολιτική των ανοικτών συνόρων. Υπήρξε μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο δραστικές θέσεις. Εμείς επιμείναμε σε έναν υπουργό κοινής αποδοχής, και χαράχθηκε ένα σύστημα μίνιμουμ εθνικής γραμμής. Η χώρα αναλαμβάνει να απλώσει το χέρι στους πρόσφυγες και από την άλλη δίνει ένα σήμα ότι δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το βέτο υπάρχει πάντα στο τραπέζι. Δεν είναι η επιλογή τώρα να απομονωθεί η χώρα. Ότι υπάρχει η επιλογή, υπάρχει. Θα ήταν προκλητικό για τους Έλληνες να συνδέσουμε το προσφυγικό με την ελάφρυνση του χρέους».

Related Posts

%d bloggers like this: