ZoomNews

Μακρόν σε Μαροκινινή μετανάστρια: Να πάτε πίσω στη χώρα σας, δεν κινδυνεύετε

Ολα έγιναν όταν ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε στο κέντρο του Παρισιού τα «κοινωνικά εστιατόρια» για φτωχούς και αστέγους. Ξαφνικά τον πλησιάζει μια μετανάστρια από το Μαρόκο, η Αμίνα.

Η Αμίνα δεν μιλάει καλά γαλλικά, είναι αμήχανη, βρίσκεται σε σύγχυση. Δείχνει αδύναμη και μουρμουρίζει στον Μακρόν «Θέλω να μείνω στη Γαλλία σας παρακαλώ Κύριε». Ο Γάλλος πρόεδρος ξαφνιάζεται αλλά δείχνει να την στηρίζει, της ζητάει να του εξηγήσει, στη μέση του δρόμου και μέσω του πλήθους που τους περιβάλλει. Επιθυμεί να καταλάβει, μπροστά στις κάμερες, τι του ζητάει αυτή η άγνωστη γυναίκα με τη μουσουλμανική μαντήλα. Την ενθαρρύνει σχεδόν, παίρνει το χαρτί που του τείνει, επιχειρεί να το διαβάσει.

«Εσείς είστε η Αμίνα; Κάνατε αίτηση στην νομαρχία; Από πού κατάγεστε; Πρέπει να πάτε στη νομαρχία».
«Μου είπαν όχι γιατί δεν μιλάω καλά γαλλικά» απαντάει η άγνωστη Αμίνα. Εκείνος την παρηγορεί.
«Υπάρχουν βαθμίδες, θα σας εξετάσουν και θα δουν αν μπορούν να σας επιλέξουν για οικογενειακή επανένωση ή άσυλο...» απαντά ο Μακρόν, εμφανώς ταραγμένος από αυτό που συμβαίνει. Και συνεχίζει τις ερωτήσεις.
«Μα πώς φτάσατε στη Γαλλία; Με βίζα; Από πόσο καιρό; Και θέλετε να μείνετε; Είχατε βίζα για να κάνετε τί αρχικά;» της λέει.
«Είχα μια εμπορική βίζα, να, όμως…».

Η Αμίνα δεν βρίσκει στα γαλλικά πώς λέγεται η λέξη «έληξε» η βίζα και κουνάει τα χέρια. Ο πρόεδρος Μακρόν την διακόπτει και αρχίζει να μιλάει μόνο εκείνος, της κάνει μάθημα.

«Ναι, μα, ξέρετε, δεν είναι σωστό για εσάς να το κάνετε αυτό…Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν θα σας πω ψέμματα...» Την κοιτάζει επίμονα, της εξηγεί, δείχνει ξαφνικά ενοχλημένος.

Τι συνέβη και ο ευγενικός ως τότε Μακρόν γίνεται ένας άλλος; Είναι γιατί κατάλαβε ότι έχει μπροστά του μια γυναίκα παράνομη, χωρίς χαρτιά, χωρίς βίζα, η οποία δεν ανήκει στον κύκλο των ανθρώπων στους οποίους μπορούμε να είμαστε ευγενικοί.
«Στη Γαλλία εμείς θα προστατεύσουμε όλους τους ανθρώπους που δικαιούνται άσυλο, όσους δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους. Αυτά τα άτομα τα υποδεχόμαστε και θέλω για αυτά να ευρεθεί αμέσως κατοικία ώστε οι άνθρωποι να μη μείνουν στο δρόμο. Θα τους ενσωματώσουμε. Αλλά δεν  μπορούμε να δεχτούμε τα άτομα που έρχονται με βίζα, για εμπόριο ή για σπουδές και θέλουν μετά να παραμείνουν. Μετά, πρέπει να επιστρέφουν στην χώρα τους, σας το λέω ειλικρινά. Αυτά τα άτομα τα βοηθάμε αν είναι άρρωστοι, αλλά δεν γίνονται δεκτά στη χώρα μας …Δεν μπορώ να δώσω χαρτιά σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν. Γιατί μετά τι θα κάνω με τα άτομα που βρίσκονται ήδη εδώ και δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Βλέπετε τι εννοώ

Αλλά ο Μακρόν δεν σταμάτησε εκεί:
«Πρέπει να επιστρέψετε στη χώρα σας. Στο Μαρόκο δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο».

Η Αμίνα χειρονομεί, έχει άλλα προβλήματα. «Οι γονείς μου είναι πολύ άρρωστοι». Ο Μακρόν ετοιμάζεται ήδη να αποχωρήσει και σταματάει ενοχλημένος. «Μα, πού βρίσκονται οι γονείς σας; Εδώ στη Γαλλία»; Και συνεχίζει, χωρίς έλεος:
«Ξέρετε, η Γαλλική Δημοκρατία θεραπεύει τους αρρώστους. Θα μπορείτε να έρχεστε να τους επισκέπτεστε, συχνά. Αν βρίσκονται εδώ θα τους αναλάβουμε. Αυτό είναι δικαίωμα στη Γαλλία. Οπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι πολύ γενναιόδωρο εκ μέρους μας. Σκεφτείτε μαζί μου για δύο δευτερόλεπτα. Υπάρχουν κάποιοι που πληρώνουν για να ασχοληθούμε με τους γονείς σας…».

Είναι απαράδεκτο ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν σκέφτηκε ούτε για μια στιγμή αν ότι οι εν λόγω Μαροκινοί γονείς ίσως δεν είναι παράσιτα, αλλά μπορεί να έχουν ζήσει και εργαστεί στη Γαλλία, άρα να έχουν πληρώσουν τις εισφορές τους. Με τα λόγια του αφήνει μια υποψία για το δικαίωμα των νόμιμων μεταναστών να θεραπευτούν στη Γαλλία, το οποίο δεν είναι γενναιοδωρία αλλά δικαίωμα.

Η Αμίνα, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, βγήκε από την εικόνα. Δεν ήταν παρά μια «κατάσταση» για τον Μακρόν, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα έδειχνε την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που παραχωρεί το βασίλειο της Γαλλίας στους φτωχούς και έχοντες ανάγκη στα κοινωνικά εστιατόρια.

 

Related Posts

%d bloggers like this: