ZoomNews

Κυβερνητική σύσκεψη σε κλίμα αβεβαιότητας ενώ το Μαξίμου αισιοδοξεί για συμφωνία

Κι ενώ στο επίκεντρο των ΜΜΕ βρίσκονται η σκληρή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα καθώς και δημοσιεύματα που μιλούν για τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση, το Μαξίμου στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για συμφωνία.

Έτσι κυβερνητικές πηγές τονίζουν: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο, δεν μας έχει δοθεί τίποτα».

Παράλληλα πηγές του Μαξίμου στέλνουν μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση υπογραμμίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για συμφωνία και το μόνο που περιμένει είναι «να μας φωνάξουν να κάνουμε τη συμφωνία ακόμα και σήμερα».

Ωστόσο μετά το νέο φρενάρισμα στις διαπραγματεύσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου συνεδριάζει η λεγόμενη πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά, του Γιώργου Σταθάκη, του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τέλος το Μαξίμου με non paper που εξέδωσε αναφέρει τις τελευταίες διαπραγματευτικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Αναλυτικά:

«1. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μια ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει ενιαία προαπαιτούμενα [conditionality] και έχει καταθέσει την πρότασή της που συμπυκνώνεται σε:
** Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπαστεί ο μηχανισμός αναπαραγωγής της λιτότητας.
** Καμιά νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
** Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
** Ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων [αναπτυξιακό πακέτο].

2. Η κυβέρνηση, μετά τις επαφές με Μέρκελ, Ολάντ, Γιουνκέρ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι έτοιμη, όπως έχει συμφωνηθεί, να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία. Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω στα εναπομείναντα θέματα, όπως το δημοσιονομικό και η βιωσιμότητα του χρέους.

3. Η ελληνική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια και στο Brussels Group έχουν ολοκληρωθεί και ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε πολιτικό πλέον επίπεδο» [Γ. Σακελλαρίδης, 08.06.2015]. Το ίδιο το ΔΝΤ, όπως δήλωσε και ο εκπρόσωπός του κ. Τζέρι Ράις, αναγνώρισε ότι πράγματι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν θέλει να εμπλακεί -«δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός», ήταν η ακριβής φράση του. Φράση που δείχνει και μια εσωτερική διαφωνία μεταξύ των θεσμών και πίεση του ΔΝΤ προς τους εταίρους του [Κομισιόν και ΕΚΤ] να επανέλθουν στο «σωστό δρόμο» της τεχνικής διαπραγμάτευσης. Ήδη ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ πήρε το σήμα δηλώνοντας [France Culture, 12.06.15] ότι «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε πολιτικό» προκειμένου να «ηρεμήσει» το ΔΝΤ. Πρόσθεσε, βέβαια, για να συνεχιστεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη τις επόμενες ημέρες. Η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

4. Η μη συμμετοχή, λοιπόν, του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει τίποτα περισσότερο από πίεση προς όλους -Κομισιόν, ΕΚΤ και Ελλάδα. Όπως, μάλιστα, διευκρίνισε και ο κ. Τζέρι Ράις «το ΔΝΤ ποτέ δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και αν χρειαστεί θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιέζει, λοιπόν, προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως προς το Βερολίνο- με στόχο να εφαρμοστούν σκληρές πολιτικές στην Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματά του.

 

Related Posts

%d bloggers like this: