ZoomNews

Μεϊμαράκης: Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει»,

«Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, παρουσιάζοντας ως μονόδρομο τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη. Αναρωτήθηκε δε «γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα; Τι φοβάται; Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει;».

«Θέλουμε να πάμε μπροστά ή πίσω; Με συνεργασίες ή αλαζονικότητα; Με αλήθειες ή ψέματα;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών στη συνέντευξη Τύπου.

«Με ψήφο τιμωρίας, διαμαρτυρίας, αποχή, δεν λύνουμε προβλήματα. Λύνουμε με συμμετοχή και ψήφο εμπιστοσύνης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η ψήφος τιμωρίας, διαμαρτυρίας και αποχής αυτή την περίοδο και μάλιστα προς ακραίες λαϊκίστικες δυνάμεις, όπως εμφανίζονται, κοστίζει. Έμμεσα, άθελά τους, έφεραν τον Τσίπρα πρώτο και μας κόστισε φέσι 90 δισ. Πολλά δεν είναι για διαμαρτυρία μέσα σε επτά μήνες;».

«Επιθυμούμε μια κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Mόνο αν συνεννοηθούμε όλοι σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση έχοντας και την αυτονομία μας, την ταυτότητά μας, θα μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Σχολιάζοντας τη σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για μετεκλογική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία διερωτήθηκε: «Γιατί τέτοια εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μη θέλει να μπει μέσα; Τι φοβάται: Γιατί θέλει να μείνει έξω; Για να πετροβολάει;».

«Σαφώς και θα είμαι ο πρωθυπουργός και σαφώς θα απευθυνθώ σε άλλες δυνάμεις αν ο κ. Τσίπρας δεν θέλει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για το ενδεχόμενο που το κόμμα του έρθει πρώτο στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Πρόσθεσε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Κάλεσε δε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν το αποδέχεται αυτό και αν όχι να διατυπώσει τη δική του πρόταση για να τοποθετηθεί και ο κ. Μεϊμαράκης στη συνέχεια.

«Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετέχει στην κυβέρνηση ως αντιπρόεδρος, θα το συζητήσω με τους επιτελείς μου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ αλλά εξέφρασε την εκτίμηση ότι κάτι τέτοιο δεν το επιθυμεί.

Σε περίπτωση που υπάρξει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο, τότε σημείωσε πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να του δώσει στελέχη που θα συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου προγράμματος.

Σε ερώτηση γιατί επιμένει τόσο στη συνεργασία μαζί του, μετεκλογικά, απάντησε καλώντας τους δημοσιογράφους να αναρωτηθούν γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να συνεργαστεί.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μεϊμαράκη», ωστόσο επισήμανε ότι «αν υπάρξει θα είναι ένα πολιτικό θετικό βήμα» και θα συζητηθούν τα πρόσωπα που μπορούν να συμμετέχουν.

«Πιστεύετε ότι την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα είναι αρχηγός, και αρχηγός συγκροτημένου κόμματος;» αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. «Διαβάζω τα κείμενα των “53” και είναι χειρότερα από της Αριστερής πλατφόρμας. Πώς θα είναι συμπαγής μια τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα», είπε.

Χαρακτήρισε «πολύ παλιό κόμμα» τον ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτές τις εκλογές θα καταρρεύσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα θα επιστρέψει στα «βασικά» ποσοστά του, που είχε όταν ξεκίνησε.

Αναφερόμενος στις αιχμές που άφησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ για τον ρόλο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «πρέπει να βγει ο κ. Τσίπρας και να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο, τον κ. Καμμένο, για τον κ. Βαρουφάκη».

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για τα όσα έγιναν το επτάμηνο και τον κάλεσε να δώσει λεπτομερή απάντηση για το θέμα του κ. Βαρουφάκη και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε ότι στην περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει την εξουσία θα σχηματίσει εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στην οποία, όπως είπε, οφείλει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έφερε τη συμφωνία.

Μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι σχεδιάζει τη συγκρότηση τριών ομάδων, αμέσως μόλις αναλάβει πρωθυπουργός: Είναι η εθνική ομάδα διακυβέρνησης που θα επιδιώκει συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και η ομάδα εθνικού σχεδιασμού. Και οι τρεις θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης αναγνώρισε ότι υπήρξαν λάθη την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Έχουμε αναφερθεί στα λάθη μας. Την ώρα της μάχης είναι ιδιαίτερο θέμα για να αναφερθώ εν εκτάσει σε αυτά. Τα αναγνωρίζω, τα δέχομαι, έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη και μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Όλοι έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία».

Έκανε λόγο για επικοινωνιακά κυρίως λάθη αναφερόμενος ειδικά στον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο είπε ότι αν ο τρόπος με τον οποίο ετέθη ήταν διαφορετικός ίσως να ήταν διαφορετικό και το αποτέλεσμα.

Χθες, Σάββατο, κατά την ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το πρόγραμμα της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τις τομές σε Κράτος, Παιδεία και Σύνταγμα.

Related Posts

%d bloggers like this: