ZoomNews

Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΝΔ για την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή-Το παρασκήνιο

Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ ξέσπασε το απόγευμα όταν ο Αλέξης Τσίπρας με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση για την υπόθεση Καμμένου και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία καθώς θα απουσιάζει στο εξωτερικό. Το αίτημα του πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ η οποία αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ακολούθησαν ανακοινώσεις σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ενώ τελικά η συζήτηση “κλείδωσε” για τη Δευτέρα.

«Ο πανικός που έχει καταβάλει τον κ. Καμμένο, φαίνεται να μεταδίδεται και στον κ. Τσίπρα που παραδόξως παραμένει σιωπηλός επί 17 ημέρες για το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο συναρχηγός του» σημειώνει η ΝΔ και υπογραμμίζει ότι «αν επιθυμεί ο κ. Τσίπρας να υπερασπιστεί τον συναρχηγό του ας προγραμματίσει εκείνος μια νέα συζήτηση στην Βουλή όποτε το επιθυμεί. Άλλωστε στο θέμα δεν θα εξαντληθεί αύριο…».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ επέμεινε στο αίτημα να μην ανατραπεί ο προγραμματισμός και να γίνει αύριο η κρίσιμη συζήτηση. Επίσης, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη εξηγήθηκε πως αίτημα αναβολής -σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής- μπορεί να καταθέσει μόνο ο ενδιαφερόμενος υπουργός -δηλαδή ο κ Καμμένος- και όχι ο πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσε ο κ. Καμμένος να στείλει το αίτημα για αναβολή λόγω κωλύματος και να τελειώσει εκεί το ζήτημα» φέρεται να είπε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιθυμεί να αποφύγει την συγκεκριμένη διαδικασία, προκειμένου να μην ερμηνευτεί ως κίνηση πανικού.

Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης ζήτησε από τα μέλη να γίνει δεκτή η επιστολή Τσίπρα, να συζητηθεί η πολιτική διάσταση της υπόθεσης και να ξεπεραστούν τα τυπικά διαδικαστικά κωλύματα.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως η επιστολή Τσίπρα είναι «απαράδεκτη πολιτικά» και πως στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστό εδώ και μέρες τόσο το πρόγραμμα του πρωθυπουργού όσο και της Βουλής.

Επανερχόμενος ο κ. Βούτσης υποστήριξε ότι το αίτημα του πρωθυπουργού προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα που τον εμφανίζουν να τηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς του συγκυβερνήτη του. «Από πότε ο πρωθυπουργός άγεται και φέρεται από τα πρωτοσέλιδα; Αν ήταν έτσι, θα είχε νομοθετήσει τα αντίθετα απ’ όσα νομοθέτησε» φέρεται να σχολίασε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση αναφέροντας: «Η Ν.Δ. και τα μέσα που τη στηρίζουν και καθορίζουν εδώ και καιρό την αντιπολιτευτική τακτική της έχουν εξαπολύσει από το πρωί μια γραφική προπαγάνδα δημιουργίας εντυπώσεων. Διατείνονται ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός δεν θα βρίσκεται αύριο στη Γαλλία για να παραλάβει δύο τιμητικά για τη χώρα βραβεία, αλλά προκειμένου να αποφύγει την προσδιορισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης στον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Αν και η προσπάθεια αυτή είναι μάλλον ανάξια σχολιασμού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλέον διατεθειμένος να ανέχεται τις συκοφαντίες και τις γραφικότητες…

Επειδή ο Πρωθυπουργός θα παραλάβει βραβείο από το περιοδικό Politique Internationale για το πολιτικό του σθένος, μένει να δούμε αν και ο κος Μητσοτάκης διαθέτει έστω ελάχιστο».

Related Posts

%d bloggers like this: