ZoomNews

Μέτωπο κόντρα στους δανειστές θέλει η κυβέρνηση-Ονομαστική ψηφοφορία το μεσημέρι

Εθνικό μετώπο» κόντρα στους δανειστές αναζητά η κυβέρνηση μετά την απόφαση του ESM να παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Σήμερα το μεσημέρι στη μία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, όπως έκαναν γνωστό η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.

Κόντρα Μαξίμου – ΝΔ

Τη στάση που αναμένεται να κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στην ονομαστική ψηφοφορία για το αν θα ψηφίσουν το έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους θα εξεταστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στα γραφεία του κόμματος, όπως έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης.

Χθες, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στη σκληρή της κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για αλλοπρόσαλλη και τυχοδιωκτική πολιτική. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας σε πολυετείς ανέφικτους δημοσιονομικούς στόχους που επιφέρουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να πάρει κάποια ελάφρυνση ύστερα από 25 χρόνια και στη συνέχεια μοιράζει ένα επίδομα στους συνταξιούχους, χωρίς να έχει κάνει καμιά συνεννόηση με τους δανειστές τινάζοντας στον αέρα τη συμφωνία για την οποία μέχρι χθες πανηγύριζε.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, καλεί τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού διερωτά τη ΝΔ αν «θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;», εξαπολύοντας ταυτόχρονα επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ.

Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ασκούν και πηγές της κυβέρνησης, που επισημαίνουν ότι στην αυριανή ψηφοφορία έχει δύο επιλογές: είτε να καταψηφίσει τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είτε να τα ψηφίσει, οπότε και δεν θα πρέπει «να τολμήσει στη συνέχεια να επανέλθει στην καταστροφολογία περί εκτροχιασμού του προγράμματος» από αυτή την κυβερνητική επιλογή. Ως προς αυτό, τον «συμβουλεύουν» να διαβάσει τις δηλώσεις του Π. Μοσκοβισί ότι «οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ ζητά να βρεθεί λύση ώστε να μη χάσουν το εφάπαξ βοήθημα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του «δεν πρέπει να πληρώσουν τους λανθασμένους χειρισμούς του κ. Τσίπρα» και προσθέτει ότι «δυστυχώς οι ψευτοπαλλικαρισμοί του κ. Τσίπρα υπονομεύουν ακόμη και τα πενιχρά αποτελέσματα της διπλά αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του».

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού προκειμένου να καθορίσει τη στάση της. Στην Ένωση Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης ενώ αρχικά είχε αποφασίσει να πει «ναι» στο βοήθημα προς τους συνταξιούχους και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, πλέον και αυτός επανακαθορίζει την στάση του

Ο Περισσός θα ψηφίσει την τροπολογία για την εφάπαξ παροχή που εξήγγειλε η κυβέρνηση, καθώς όπως τονίζει «πολλοί συνταξιούχοι το έχουν ανάγκη» ωστόσο όμως επισημαίνει ότι «πρόκειται για κοροϊδία» και καλεί τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό πανελλαδικό συλλαλητήριο για να διεκδικήσουν τη θεσμοθέτηση (ξανά) της 13ης και 14ης σύνταξης.

Related Posts

%d bloggers like this: