ZoomNews

Μια επικίνδυνη και δαπανηρή φάρσα

Toυ Γιώργου Κύρτσου
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα εξελίσσεται σε μια δαπανηρή και επικίνδυνη φάρσα. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται για την πορεία της οικονομίας, στην πραγματικότητα όμως δίνουν απόλυτη προτεραιότητα στην παραμονή τους στην εξουσία ανεξάρτητα από το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των επιλογών τους.
Την τελευταία εβδομάδα προσπάθησαν να σκηνοθετήσουν μια υποτιθέμενη συνωμοσία του «παλιού κατεστημένου» σε βάρος της λαοπρόβλητης κυβέρνησης, ενώ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να εξουδετερώσουν τις αντιδράσεις στο στελεχιακό δυναμικό και στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, περνώντας το μήνυμα ότι η υπογραφή και εφαρμογή των νέων μέτρων είναι αναγκαία προϋπόθεση για την παράταση της παραμονής στην εξουσία και την καλύτερη οργάνωση της νομής της. Εν τω μεταξύ, όλα τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα εξελίσσονται από το κακό στο χειρότερο.

Ο λογαριασμός των συντάξεων

Η κυβέρνηση και κυρίως οι ασφαλισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν νέο γύρο μειώσεων στις συντάξεις. Τα πράγματα θα ήταν καλύτερα εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε σπάσει τη θετική δυναμική της οικονομίας με το πολυσυζητημένο ριζοσπαστικό πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη και είχε αποφύγει πρωτοβουλίες που προκάλεσαν την αρνητική αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών, όπως ήταν η χορήγηση χριστουγεννιάτικου βοηθήματος, κόστους 617 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό, στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι πιστωτές βγάζουν τον λογαριασμό του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού υιοθετώντας ουσιαστικά βασικές θέσεις του ΔΝΤ, το οποίο εκτιμά ότι εάν δεν μειωθεί η επιδότηση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό –την υπολογίζει σε 10% του ΑΕΠ–, αποκλείεται να φτάσουμε στη δημοσιονομική εξυγίανση και στη βιωσιμότητα του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.
Το Μαξίμου έχει δεχτεί πρόσθετα μέτρα που ισοδυναμούν με 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ θα αναλογεί στη μείωση των συντάξεων. Απλώς διαπραγματεύεται την εφαρμογή της μείωσης των παλαιών κύριων συντάξεων από το 2019 και προσπαθεί να ρίξει το κύριο βάρος της προσαρμογής το 2020, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βρίσκεται στην εξουσία.

Μεγαλώνουν οι οφειλές

Ένα άλλο ζήτημα που εξελίσσεται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο είναι η αύξηση των οφειλών του Δημοσίου. Με βάση τα δημοσιεύματα του ειδικού Τύπου και τις αναλύσεις των ειδικών, οι οφειλές του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αυξάνονται με ρυθμό που ξεπερνάει τα 300 εκατομμύρια τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση κινούνται γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, περίπου 2% του ΑΕΠ.
Σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση θριαμβολογεί επειδή ξεπέρασε τους στόχους για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, είναι όμως φανερό ότι η αύξηση των οφειλών του Δημοσίου θα περιορίσει, όταν οριστικοποιηθούν οι υπολογισμοί, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Προς το παρόν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν ασχολούνται με το θέμα, γιατί, όπως είναι φυσικό, δίνουν προτεραιότητα στο καθυστερημένο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, για να αποτραπεί η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε μια κρίση τύπου 2015. Η συσσώρευση όμως των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργεί σαν ωρολογιακή βόμβα, εφόσον το ΔΝΤ ή όποιος άλλος ενδιαφερόμενος μπορεί να βγάλει τον σχετικό λογαριασμό στην κυβέρνηση και φυσικά στους πολίτες, όποτε το κρίνει σκόπιμο. Επειδή μάλιστα η Ελλάδα έχει κακό παρελθόν σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα greek statistics και η κυβέρνηση Τσίπρα φρόντισε να οργανώσει διάφορες επιθέσεις κατά του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, είναι φανερό ότι δεν θα μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά μόλις υπάρξουν πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών στην κατεύθυνση που περιγράφουμε.

Προκλητική αδιαφάνεια

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στον βαθμό που υπάρχει, εξελίσσεται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση προς τον ελληνικό λαό για το ποιες ακριβώς είναι οι κυβερνητικές θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, από την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΔΕΗ, μέχρι τη νέα μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, ούτε καν περιγραφή των «συμβιβαστικών» προτάσεων που θα προσυπογράψει η κυβέρνηση.
Το μόνο που έχουμε από την κυβερνητική πλευρά είναι μια καταγγελία του Σόιμπλε, του ΔΝΤ, κύκλων του Eurogroup, της τρόικας εσωτερικού, του σχεδίου αποσταθεροποίησης κ.λπ., όλα διατυπωμένα με έναν τρόπο που παραπέμπει περισσότερο σε ένα καθεστώς σαν αυτό του Μαδούρο στη Βενεζουέλα παρά στη λειτουργία μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Αυτό το μείγμα «δημιουργικής ασάφειας» τύπου 2015 και κυβερνητικής προπαγάνδας που παραπέμπει σε δικτατορίες λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και άλλα αυταρχικά καθεστώτα λειτουργεί υπονομευτικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της οικονομίας και την ποιότητα του πολιτικού μας συστήματος.
Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα προειδοποιούν ότι η παράταση της εκκρεμότητας στη βάση των πολιτικών ελιγμών της κυβέρνησης επιδεινώνει ένα ήδη δύσκολο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα. Όσο για τους πολίτες, κρατούν ολοένα μεγαλύτερες αποστάσεις από την κυβέρνηση, πολλοί από αυτούς και από το πολιτικό σύστημα, επειδή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι χειρισμοί του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του γίνονται τις περισσότερες φορές σε βάρος των καλώς εννοούμενων συμφερόντων τους.

Σε αναζήτηση του Ντάισελμπλουμ

Την κωμικοτραγική διάσταση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ανέδειξε και η συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μια έκρηξη αγανάκτησης των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων σε βάρος του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε πρόσφατα δηλώσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές για τις χώρες του Νότου, ενώ έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε αδυναμία να προσέλθει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ενημερώσει την Ολομέλεια.
Ο κ. Βέμπερ, ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την απομάκρυνση του κ. Ντάισελμπλουμ από τη θέση του προέδρου του Eurogroup, ο κεντροδεξιός Γάλλος ευρωβουλευτής κ. Λαμασούρ ζήτησε να κηρυχθεί ο κ. Ντάισελμπλουμ persona non grata για τους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ταγιάνι εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκειά του για την απουσία του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup. Το κενό προσπάθησε να καλύψει, όπως πριν από δύο μήνες, όταν υπήρξε πάλι συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μοσκοβισί.
Ο τελευταίος όμως ενημέρωσε τους παριστάμενους ευρωβουλευτές ότι δεν θα έμενε σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, γιατί έπρεπε να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για συνεννοήσεις με την ελληνική πλευρά. Από τη μια, λοιπόν, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών να ενημερώσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος δημοκρατικός έλεγχος και διαφάνεια, και από την άλλη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε μεταβεί στις Βρυξέλλες για νυχτερινές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι φυσικά ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα, γυρνώντας επιδεικτικά την πλάτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε στο Στρασβούργο.
Η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο του 2016 και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2017, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής φάρσας στην οποία πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπεί σε οικονομική και κυρίως κοινωνική τραγωδία.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: