ZoomNews

“Μίνι” Σύνοδος Κορυφής στην Βιέννη με θέμα το προσφυγικό

«Μίνι» Σύνοδο Κορυφής συγκαλεί στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν και στην οποία θα πάρουν μέρος και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.

Η Ελλάδα είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέρχεται στο προσφυγικό, όμως η πίεση θα γίνει μεγαλύτερη και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να δούμε πώς θα βοηθήσουμε, τονίζει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στανταρντ» ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας πως στη Σύνοδο θα καταβληθεί προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει, από κοινού, να καθοριστεί πώς θα πρέπει να πραγματοποιείται η αυστηρή διασφάλιση των συνόρων, και αυτό όχι μόνον στην Ελλάδα.

Όπως προσθέτει, στόχος του θα ήταν επίσης, μία ακριβής έκθεση ως προς τί συμβαίνει σε επί μέρους τμήματα των συνόρων και ποιο είδος υποστήριξης απαιτείται εκεί, ενώ σε μία δεύτερη φάση πρέπει να συζητηθεί το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι χώρες οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα και φυσικά η Ελλάδα.

Πέρυσι, εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα ακολουθώντας τη λεγόμενη «βαλκανική οδό», κατευθυνόμενοι στην Αυστρία, τη Γερμανία και τις σκανδιναβικές χώρες. Τον Μάρτιο, μετά από την πίεση της Αυστρίας, οι βαλκανικές χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα περίπου 60.000 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων που είχε αποφασίσει η ΕΕ, δεν αποδίδει.

Στη Βουλγαρία βρίσκονται περίπου 10.000 πρόσφυγες και οι Βρυξέλλες υποσχέθηκαν επιπλέον βοήθεια, στέλνοντας δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων με την Τουρκία από τις 6 Οκτωβρίου.

Στη Σύνοδο της Βιέννης, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους συμμετέχοντες, ότι από την προσφυγική κρίση, που αποτελεί σήμερα παγκόσμια πρόκληση, η Ελλάδα είναι ένα από τα σημεία του κόσμου που δοκιμάζεται περισσότερο, μία χώρα της οποίας οι Αρχές, μαζί με τις ευρωπαϊκές και τις τουρκικές Αρχές, προσπαθούν να εφαρμόσουν την πολύ δύσκολη, αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και -το σημαντικότερο- των θανάτων στο Αιγαίο πέλαγος, αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου, με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη. Αλλά και οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της Βιέννης, θα πρέπει να κατανοήσουν πως, εάν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές, εθνικιστικές και ακροδεξιές δυνάμεις που καταγράφουν πρωτοφανή ποσοστά σε εκλογές και δημοσκοπήσεις, στην ίδια την Αυστρία και στις γειτονικές της χώρες.

Η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου στη Σύνοδο, φαίνεται πως ενισχύει τις -συγκλίνουσες με τις δικές της- θέσεις του Αυστριακού ομολόγου της, Κρίστιαν Κερν, στην προσφυγική πολιτική και αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο απέναντι στην ακραία αντιπροσφυγική στάση που τηρεί το αυστριακό αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, όσο και απέναντι στην εξαιρετικά σκληρή γραμμή που επιδιώκει να επιβάλει στην κυβέρνηση ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού κόμματος.

Related Posts

%d bloggers like this: