ZoomNews

Μύθοι και αλήθειες για το μαύρισμα

Λανθασμένη είναι συχνά η αντίληψη των ανθρώπων για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται προκειμένου να προστατεύσουν το δέρμα τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι μύθοι γύρω από το μαύρισμα σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση ή την άγνοια για τα αντιηλιακά μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

 

Ο πλαστικός χειρουργός Αθανάσιος Χριστόπουλος επισημαίνει τους 6 επικρατέστερους μύθους, παραθέτοντας την αλήθεια και παράλληλα συμβουλές ώστε να απολαύσουμε και φέτος τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς απρόοπτα.

Τα αντηλιακά διαρκούν για πάντα

ΜΥΘΟΣ: Βρήκατε στο βάθος της τσάντας που χρησιμοποιείτε στη θάλασσα, το περσινό σας αντιηλιακό. Δεν έχει τελειώσει οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και φέτος.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα αντιηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλοιώνεται η σύνθεσή τους. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη προστασία, αλλά και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ερεθισμός στο δέρμα. Στην αρχή κάθε καλοκαιριού πρέπει να προμηθευόμαστε νέα συσκευασία αντιηλιακού.

 

Συμβουλές:

 • Συμπεριφερθείτε στα αντιηλιακά σας, όπως και στα καλλυντικά σας.
 • Αν δείτε το αντιηλιακό σας να έχει περίεργη υφή, όπως πχ να έχει κάτι σαν λάδι ή σαν νερό μαζί με την κρέμα ή να έχει κοκκιώδη σύσταση ή να είναι όπως όταν «κόβει» το αυγολέμονο, τότε σημαίνει ότι σίγουρα το αντιηλιακό σας έχει αλλοιωθεί. Μην το χρησιμοποιήσετε και πετάξτε το.
 • Όταν προς το τέλος του καλοκαιριού σας τελειώσει το αντιηλιακό και πρέπει να προμηθευτείτε άλλο, μην αγοράσετε τη μεγάλη συσκευασία του αντιηλιακού της επιλογής σας. Ζητείστε μικρή συσκευασία έτσι ώστε να μην σας περισσέψει αντιηλιακό για την επόμενη χρονιά. Όσο καλή τιμή κι αν θεωρείτε ότι έχει η μεγάλη συσκευασία, να ξέρετε ότι τελικά θα είναι ακριβό, αφού θα σας περισσέψει και θα αναγκαστείτε να το πετάξετε την επόμενη χρονιά.

 

Τι πειράζει που το χτυπάει ο ήλιος, αφού αντηλιακό είναι…
ΜΥΘΟΣ: Δεν πειράζει να αφήνετε το αντιηλικό εκτεθειμένο στον ήλιο και στη ζέστη. Εξάλλου προορίζεται για προστασία από τον ήλιο, άρα ο ήλιος και η ζέστη δεν το επηρεάζουν.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Κάθε αντιηλιακό διατηρεί τη σύνθεσή του και άρα και την αποτελεσματικότητά του όταν διατηρείται σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Πάνω από αυτές αλλοιώνεται η χημική του σύνθεση. Άρα δεν πρέπει να αφήνουμε εκτεθειμένο το αντιηλιακό μας στον ήλιο και τη ζέστη.
Συμβουλές:
·         Τις ζεστές, ηλιόλουστες, καλοκαιρινές ημέρες η θερμοκρασία μέσα σε ένα αυτοκίνητο που είναι σταθμευμένο στον ήλιο με κλειστά παράθυρα για λίγες ώρες μπορεί να φτάσει τους 60ο -70ο C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες τα αντιηλιακά αλλοιώνονται. Γι’ αυτό μην «ξεχνάτε» το αντιηλιακό σας μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας στη θάλασσα, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι ακόμη και μετά από μέρες (από ΣαββατοΚύριακο σε ΣαββατοΚύριακο).
 • Στην παραλία χρειάζεται προσοχή στο που έχετε αφήσει το αντιηλιακό σας. Μπορεί να έχετε αφήσει στη σκιά το αντιηλιακό σας για να κολυμπήσετε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όταν θα γυρίσετε θα εξακολουθεί να είναι στη σκιά. Καλύτερα το αντιηλιακό να «προστατεύεται» μέσα σε ένα τσαντάκι, μέσα στην τσάντα θαλάσσης.
 • Αν έχετε αφήσει ή έχετε βρει το αντιηλιακό σας στον ήλιο, προσέξτε γιατί η θερμοκρασία του μπορεί να σας προκαλέσει έγκαυμα. Δοκιμάστε με προσοχή μια μικρή ποσότητα αντιηλιακού για να ελέγξετε τη θερμική του ισχύ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν θα χρησιμοποιήσετε το αντιηλιακό σε κάποιον άλλον και ιδίως αν αυτός ο άλλος είναι ένα μικρό παιδί, που δεν θα ξέρει να σας πει πόσο «καίει η κρέμα».

 

 

Δεν βάζω αντηλιακό μέχρι να μαυρίσω

ΜΥΘΟΣ: Δεν χρησιμοποιήσω αντιηλιακό μέχρι να μαυρίσω και μετά, αφού έχω μαυρίσει, βάζω αντιηλιακό για να προστατευτώ.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όσο πιο λευκό είναι το δέρμα τόσο λιγότερο προστατευμένο είναι από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Στην αρχή των διακοπών και γενικά όταν δεν έχουμε μαυρίσει χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προστασία.

 

Συμβουλές:

 • Μην ανησυχείτε για το μαύρισμά σας, γιατί και μεγάλο δείκτη προστασίας να χρησιμοποιήσετε το δέρμα σας θα μαυρίσει.
 • Χρησιμοποιήστε μεγάλου δείκτη προστασίας αντιηλιακό στην αρχή και όσο επιτυγχάνετε το μαύρισμα τόσο μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε το δείκτη προστασίας του αντιηλιακού σας, από το 50 στο 25.
 • Επιτυγχάνοντας σταδιακό μαύρισμα και όχι απότομο, θα το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η απότομη έκθεση στον ήλιο αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος περισσότερο απ’ ότι η σταδιακή έκθεση στον ήλιο.

 

 

 

Καθυστερώ να βάλω αντηλιακό

ΜΥΘΟΣ: Η ορθή σειρά των κινήσεών μας είναι: φτάνουμε στην παραλία, τακτοποιούμε τα πράγματά μας, κάνουμε μια βουτιά για να δροσιστούμε, κολυμπάμε λίγο, βγαίνουμε και βάζουμε αντιηλιακό.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αντιηλιακό έχει ικανοποιητική δράση 15’-20’ μετά την εφαρμογή του. Γι’ αυτό βάζουμε αντιηλιακό ΠΡΙΝ φύγουμε από το σπίτι, το ξενοδοχείο κλπ.

 

Συμβουλές:

 • Η σωστή εφαρμογή του αντιηλιακού προβλέπει καλή, ομοιόμορφη επάλειψη. Οι οδηγίες για όλα τα σκευάσματα σε μορφή κρέμας προβλέπουν ομοιόμορφο «πέρασμα» της παλάμης 10-12 φορές από κάθε περιοχή.
 • Βάζουμε αντιηλιακό πριν ξεκινήσουμε από το σπίτι και ανανεώνουμε μόλις βγούμε από τη θάλασσα. Έτσι έχουμε μια καλή προστασία για 3-4 ώρες περίπου.

 

 

Δεν ανανεώνω το αντηλιακό

 

ΜΥΘΟΣ: Τα ακριβότερα αντιηλιακά κρατάνε περισσότερο οπότε δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνεται η χρήση του κατά τη διάρκεια της μέρας.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Κάθε αντιηλιακό χρειάζεται να το ανανεώνετε κάθε 2 ώρες περίπου. Επίσης, μετά το κολύμπι, το ντουζ, μια έντονη εφίδρωση (πχ ρακέτες, beach-volley) πρέπει να επαναλάβετε την εφαρμογή ακόμη κι αν δεν έχει περάσει το 2ωρο.

 

Συμβουλή: Τα ακριβότερα αντιηλιακά μπορεί να περιέχουν και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η διάρκειά τους εξακολουθεί να είναι περίπου στο 2ωρο.

 

 

 

Βάζω αντηλιακό μόνο στα πιο εκτεθειμένα σημεία

ΜΥΘΟΣ: Το αντιηλιακό προορίζεται για τα πιο εκτεθειμένα στον ήλιο σημεία του δέρματος. Δεν χρειάζονται πολλά – πολλά για να είμαι προστατευμένος.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να προστατεύουμε κάθε εκτεθειμένο σημείο του σώματός μας. Υπάρχουν πολλά σημεία που τα ξεχνάμε ή δεν δίνουμε πολύ σημασία, μέχρι να πάθουμε εκεί ένα ηλιακό έγκαυμα. Για παράδειγμα, σημεία όπως ο αυχένας, τα αυτιά, η μύτη, τα δάκτυλα των ποδιών είναι περιοχές που δεν πρέπει να αμελούμε για την αντιηλιακή προστασία τους.

 

Συμβουλές:

 • Όσο πιο λευκό το δέρμα, τόσο πιο εύκολο είναι να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα. Περιοχές που τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν «βλέπουν» τον ήλιο, όπως πχ οι γλουτοί ή η ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός, που προστατεύεται από το παπούτσι τον υπόλοιπο καιρό, χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Αλλιώς μπορεί το βράδυ να μην μπορείτε πχ να κάτσετε ή να φορέσετε τα παπούτσια σας ή ακόμα να μην μπορείτε να ακουμπήσετε το κεφάλι σας στο μαξιλάρι.
 • Περιοχές που συνήθως ξεχνάμε είναι η μύτη, τα αυτιά, ο αυχένας, η ράχη του άκρου ποδός και της άκρας χειρός, τα δάκτυλα τόσο των ποδιών όσο και των χεριών, η οπίσθια επιφάνεια της γάμπας και του μηρού.

 

 

 

 

Related Posts

%d bloggers like this: