ZoomNews

Επίσημα εγκαίνια για το ένατο δημιούργημα της Σοφίας Στάικου
Μουσείο αργυροτεχνίας, ένα κόσμημα στο κάστρο των Ιωαννίνων

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.

Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών δεκάδες βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

egkainia_m1

Το Μουσείο κατασκευάστηκε από χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και είναι ένα από τα εννέα που περιλαμβάνονται πλέον στο Δίκτυο που έχει δημιουργήσει σε όλη την χώρα ο Πολιτιστικός Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς. Έρχεται δε να καταδείξει την δύναμη της αργυροτεχνίας, της τέχνης που είχε μετατρέψει τα Γιάννενα σε κέντρο των Βαλκανίων.

Τους δεκάδες προσκεκλημένους καλωσόρισε η πρόεδρος του Ομίλου Σοφία Στάικου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο εγχείρημα που γίνεται ώστε μέσω του πολιτισμού να ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες και η οικονομία τους.

«Σκοπός μας είναι να αφήσουμε ένα πολιτιστικό αποτύπωμα μέσα από το δίκτυο εννέα μουσείων σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Συνεργαστήκαμε με τους δήμους, συνενώσαμε δυνάμεις με στόχο δράσεις με πολλαπλά οφέλη», τόνισε η κ. Στάικου.

egkainia_m3

Το νέο μουσείο αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα κι έρχεται να αναδείξει με έναν καινοτόμο τρόπο την τέχνη της ασημουργίας αλλά και την πορεία της στο χρόνο.

Προβάλλει τα Γιάννινα μέσα από τον πολιτισμό και την ιστορία που αποτελούν έμπνευση αλλά και δύναμη.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς μάλιστα κάνοντας ένα ακόμη βήμα, ανακοίνωσε ότι κάθε χρόνο, θα πραγματοποιείται συνάντηση-συνέδριο, των εννέα πόλεων που φιλοξενούν θεματικά μουσεία, ώστε να υπάρχει συντονισμός και τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτισμός να πορεύονται από κοινού.

Ειδική μνεία έκανε στην συμβολή του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και στην πρώην Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, καθώς πρόκειται για δύο ανθρώπους που βοήθησαν καθοριστικά ώστε το μουσείο να πάρει σάρκα κι οστά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στο έργο του Πολιτιστικού Ομίλου της Πειραιώς, το οποίο είχε γνωρίσει και στην Λειβαδιά και με νόημα αναφέρθηκε στα ταλέντα που υπάρχουν στην χώρα και στους ταλαντούχους ανθρώπους.

egkainia_m6

«Υπάρχουν πολλά ταλέντα και ταλαντούχοι, αλλά συνήθως είναι μόνο για τον εαυτό τους κι όχι για τους άλλους», ανέφερε με νόημα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικεντρώθηκε στη δύναμη του πολιτισμού αλλά και στη δύναμη που είχε αποκτήσει η Γιαννιώτικη αργυροτεχνία. Δύναμη που είχε μετατρέψει τα Γιάννινα σε κέντρο των Βαλκανίων.

«Την παράδοση αυτή αναδεικνύει το Μουσείο. Είναι ένας ακόμη κρίκος στη λαμπερή αλυσίδα του πολιτισμού. Μία ακόμη ψηφίδα στο πολιτιστικό ψηφιδωτό» ανέφερε και απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε ότι είναι υποχρέωση η παράδοση αυτή που δημιουργήθηκε να συνεχιστεί και από τη νέα διοίκηση.

«Ο Μιχάλης Σάλλας υπήρξε ένας μεγάλος τραπεζίτης αλλά κι ένας ευαίσθητος Έλληνας. Πρέπει να ξέρουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι στην κοινωνία και οφείλει να προσαρμόζεται στις αρχές και στις αξίες της χώρας, στην παράδοση του τόπου» τόνισε και σημείωσε πως από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί ώστε η παράδοση που δημιουργήθηκε με το Δίκτυο των Μουσείων να συνεχιστεί.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, υπογράμμισε ότι τα Γιάννινα επενδύουν στον πολιτισμό και τον τουρισμό και ανέφερε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να μετατρέψει το Κάστρο σε ένα Πάρκο Πολιτισμού.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτισε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι το Κάστρο των Ιωαννίνων, ένα από τα πιο ιστορικά, έχει μεγάλες δυνατότητες προβολής κι ανάδειξης. Εξήρε την σύμπραξη που υπήρξε, σημειώνοντας ότι μέσα από τέτοιες συμπράξεις μπορεί η χώρα να κερδίσει.

egkainia_m4

Μετά τις ομιλίες όλοι οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου κι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν μοναδικά δείγματα της Γιαννιώτικης αργυροτεχνίας.

Πηγή-Φωτογραφίες: http://www.epiruspost.gr/

Related Posts

%d bloggers like this: