ZoomNews

“Μπλόκο” απέναντι στην κυβέρνηση από αγρότες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους

Οι αγρότες συνεχίζουν τους καθημερινούς τετράωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών, ενώ απέρριψαν την πρόταση του Μαξίμου για διάλογο, τουλάχιστον έως αύριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων στη Νίκαια για να αποφασίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που διαμορφώνεται κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών είναι και η μαζική ανταπόκριση που έδειξαν εκπρόσωποι φορέων από όλη τη Θεσσαλία – αιρετοί, εκπρόσωποι κοινωνικών κέντρων, κοινωνικών φορέων, συνταξιούχων, φοιτητών, παραγωγικών φορέων.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ. Στον χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων ετοιμάζονται να μπουν από τις 4 Φεβρουαρίου – ημέρα πανεργατικής απεργίας για το Ασφαλιστικό – και οι ιδιοκτήτες των περίπου 32.000 φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσεως.
Στη γενική συνέλευση που είχαν το περασμένο Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες των φορτηγών ΔΧ, αποφάσισαν να ξεκινήσουν από σήμερα κινητοποιήσεις σε τοπικό επίπεδο, κυρίως με παρουσία φορτηγών σε μπλόκα των αγροτών και διαμαρτυρίες σε δημόσιες υπηρεσίες (Περιφέρειες κ.λπ.), χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία.
Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου τα φορτηγά θα… ζεστάνουν τις μηχανές τους ώστε με αφετηρία τη μέρα αυτή να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για το Ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό.
Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας το συνδικάτο των αυτοκινητιστών ΔΧ θα έχει επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα νέα μέτρα που σχεδιάζονται και τα οποία, εφόσον ισχύσουν:
* Θα αυξήσουν τουλάχιστον κατά 38% τις ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου.
* Το βάρος για τους επαγγελματίες μεταφορείς θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, εάν στα ασφάλιστρα – όπως τονίζουν – προστεθούν η φορολογία με τους συντελεστές 29% και 33%, η προκαταβολή του φόρου (100%) για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
Στις συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι των φορτηγών με τα υπουργεία, εάν διαπιστωθεί ότι δεν ικανοποιούνται τα αιτήματά τους, η απόφαση του κλάδου είναι «δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».
«Πλέον δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει ή να φοροδιαφεύγουμε ή να πεθάνουμε ή να πάμε στο εξωτερικό» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Παντελίδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο κλάδος οδηγείται σε ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ και οι περίπου 30.000 συνταξιούχοι που προέρχονται απ’ αυτόν κινδυνεύουν να περιέλθουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Κλιμακώνονται όμως οι αντιδράσεις και στους εκπαιδευτικούς και για πρώτη φορά μπαίνουν σε αυτές και τα φροντιστήρια. Οπως ανακοίνωσαν, αν ψηφιστεί, πολλά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση και συντονίζονται με τη ΓΣΕΒΕΕ «προκειμένου να αποτραπεί μια ρύθμιση που θα αποτελέσει “ταφόπλακα” για τον κλάδο μας». Οι δάσκαλοι και καθηγητές αποφάσισαν κλιμάκωση των απεργιών με την κατάθεση του νομοσχεδίου και αποκλεισμό της Βουλής.
ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν στο μεταξύ σήμερα στις 11.30 οι γιατροί της Αττικής, κλάδοι εργαστηριακών και φυσικοθεραπευτές και έχουν προγραμματίσει στη συνέχεια πορεία στη Βουλή. Από τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τους κλαδικούς φορείς, όπου θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους, εξετάζοντας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, όπως για παράδειγμα να μην υπογράφουν παραπεμπτικά ή να μην εκδίδουν πιστοποιητικά υγείας.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ. Την αποχή τους από όλες τις επιτροπές του Δημοσίου συνεχίζουν και οι μηχανικοί που απασχολούνται σε αυτό, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Παρασκευή.
Παράλληλα, το λουκέτο παραμένει και στα δικαστήρια, καθώς για άλλη μια εβδομάδα θα απέχουν οι δικηγόροι, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη και σε αποκλεισμό του Πρωτοδικείου Αθηνών.
ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. Σε κατάληψη των δημαρχείων καθώς και άλλων δομών των δήμων (ΚΑΠΗ, παιδικοί σταθμοί κ.ά.) προχωρούν την ερχόμενη Πέμπτη από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και οι δημοτικοί υπάλληλοι.
ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ. Δεμένα θα είναι επίσης και αυτή την Τετάρτη και Πέμπτη τα πλοία, μετά την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για νέα 48ωρη απεργία. Τις ίδιες ημέρες θα απεργήσουν και οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ.
Σε κλίμα κινητοποιήσεων, όμως, οδεύουν και οι ένστολοι. Μάλιστα, για πρώτη φορά όλες μαζί οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας έκαναν σαφές ότι θα προχωρήσουν σε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.

Related Posts

%d bloggers like this: