ZoomNews

«Ναυτία» στην ΕΕ από τους κλυδωνισμούς της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ

Posted on by in | 0 Comments

«Ναυτία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν οι σοβαροί κλυδωνισμοί του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ με αιχμή το μεταναστευτικό που ενδέχεται να οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Το σενάριο να καταρρεύσει η γερμανική κυβέρνηση, κάτι που θα εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές εντός και εκτός Γερμανίας, δεν ήταν απόμακρο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, με το μεταναστευτικό να επισκιάζει και να βάζει στην «κατάψυξη» τα φιλόδοξα του Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρύθμιση της ΕΕ. Η διαμάχη Μέρκελ – Ζεεχόφερ προκαλεί όλο και μεγαλύτερη αναστάτωση στη γερμανική οικονομία, ενώ τυχόν κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ αναμένεται να επηρεάσει εμμέσως και τη χώρα μας τόσο όσον αφορά την οικονομία όσον αφορά και την πολιτική στο μεταναστευτικό.

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Χορστ Ζεεχόφερ, της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) με τον πρόεδρο του του «αδελφού» συντηρητικού βαυαρικού κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) για το ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών στη Γερμανία έχει πλέον μετατραπεί σε κυβερνητική κρίση, τρία χρόνια μετά την απόφαση που πήρε η καγκελάριος της χώρας Άνγκελα Μέρκελ να άρει τις πύλες και η χώρα της να υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Ο Ζεεχόφερ, ο οποίος μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του επιβεβαίωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ότι εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών -ώστε να μην μπορέσει να τον καθαιρέσει η Μέρκελ, όπως φέρεται να είπε- όσο και από την προεδρία της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, πρόκειται να έχει ακόμα μια συνάντηση με την καγκελάριο τις προσεχείς ώρες. Κατέστησε σαφές πως θέλει το θέμα να έχει τελειώσει μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) τόνισε ότι θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους Χριστιανοκοινωνιστές. Απέρριψε ωστόσο «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους και λαμβάνουν χώρα σε βάρος τρίτων χωρών». Η Άνγκελα Μέρκελ διεμήνυσε ότι επιθυμεί «την συνοχή της Ευρώπης» και υπενθύμισε την προειδοποίηση στο τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής της ΕΕ όπου γίνεται λόγος για τον κίνδυνο μονομερών ενεργειών. «Για τον λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα» ξεκαθάρισε η καγκελάριος.

Ποιες είναι οι αιτίες της σύγκρουσης;

Η σύγκρουση εκδηλώθηκε στα μέσα Ιουνίου, όταν ο υπουργός Εσωτερικών είδε το σχέδιο που ήθελε να παρουσιάσει για την αυστηροποίηση της πολιτικής της χώρας ως προς το άσυλο να απορρίπτεται από την καγκελάριο Μέρκελ. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εναντιώνεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά μέτρα που εισηγήθηκε ο υπουργός της: τη μονομερή επαναπροώθηση στα γερμανικά σύνορα των μεταναστών και των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ. Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού», που σχηματίστηκε έπειτα από πολλές δυσκολίες τον Μάρτιο, αποτελείται από το CSU, τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της καγκελαρίου και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Γιατί αυτή η διαφωνία προκαλεί κυβερνητική κρίση;

Ο υπουργός δεν εννοεί να υποχωρήσει. Έδωσε τελεσίγραφο στην καγκελάριο: απείλησε να επιβάλει επαναπροωθήσεις στα σύνορα με υπουργικό διάταγμα στις αρχές Ιουλίου εάν δεν λαμβάνονταν ισοδύναμα, πολύ περιοριστικά μέτρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από την πλευρά της, η καγκελάριος αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση της επαναπροώθησης των μεταναστών και των προσφύγων, φοβούμενη ότι θα ακολουθούσε ντόμινο παρόμοιων κινήσεων σε όλη την Ευρώπη. Ο βαυαρός υπουργός θεωρεί ανεπαρκή τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απαιτεί να ληφθούν μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Αφορά η διένεξη μόνο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες;

Τα αίτια είναι πολύ πιο βαθιά. Το βαυαρικό κόμμα, που υποστηρίζεται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος της ίδιας της Μέρκελ, μοιάζει αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει μια και καλή τους λογαριασμούς του με την καγκελάριο. Δεν έπαψε ποτέ να καταγγέλλει την απόφασή της να άρει τις πύλες το 2015 και να επιτρέψει να εισέλθουν στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο το 2015. Αλλά, πέραν των μεταναστών, είναι η ίδια η Μέρκελ που βρίσκεται στο στόχαστρό του. Η
CSU κρίνει εδώ και πολύ καιρό ότι μετακίνησε υπερβολικά, τα 13 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, τη συντηρητική παράταξη προς το κέντρο. Η γερμανική αριστερά από την άλλη καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα της δεξιάς» στη Γερμανία. Πολλά γερμανικά ΜΜΕ ταυτόχρονα διακρίνουν στην επίθεση αυτή την έλευση του «Τραμπισμού» στη χώρα. Η CSU, η οποία τάσσεται υπέρ του δόγματος «πρώτα η Γερμανία» σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, εξεγείρεται επίσης εξαιτίας του ότι πλησιάζουν οι κρατιδιακές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ενδέχεται να απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία της εξαιτίας της ανόδου της αντιμεταναστευτικής άκρας δεξιάς, του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Ποια είναι τα σενάρια για τη συνέχεια;

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός in extremis, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση. Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Πηγή: skai.gr

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: