ZoomNews

ΝΔ: Τρύπα στο νερό η συζήτηση για το χρέος-Οι σκέψεις της Συγγρού και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Λίγη ώρα μετά την επικοινωνία του προέδρου της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολίαζαν ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup.

Στη Συγγρού χρησιμοποιούν απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σχετικά με τη ρύθμιση για το ελληνικό χρέος λέγοντας ότι αποτελεί «τρύπα στο νερό» και σημειώνοντας ότι υπολείπεται σημαντικά από τον πήχη που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε θέσει, ενώ παραπέμπεται για τα τέλη του 2018, δηλαδή επί των ημερών της επόμενης κυβέρνησης. ενώ σημειώνουν ότι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στις 24 Μαΐου, η κυβέρνηση έχει βαρύ έργο να φέρει εις πέρας.

Ως προς τα βήματα που απαιτούνται για την οριστικοποίηση της αξιολόγησης, η Συγγρού σημειώνει ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει το συμπληρωματικό πακέτο των έμμεσων φόρων, τις περικοπές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (ειδικά μισθολόγια ή προσωπικές διαφορές), τον νέο προληπτικό μηχανισμό αυτόματων περικοπών, το πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Σχετικά με την κυβερνητική συνοχή στην ΝΔ εκτιμούν ότι παρά το γεγονός ότι η συμπολίτευση πέρασε αλώβητη από τη βάσανο της προχθεσινής ψηφοφορίας, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Κι αυτό διότι η εφαρμογή των ψηφισθέντων μέτρων αλλά και η νομοθέτηση των νέων θα γίνουν σε καθεστώς προϊούσης πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης, η οποία θα λάβει διαστάσεις ευθείας αμφισβήτησης ήδη από το φθινόπωρο. Αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη συμβαίνει καθώς ένα προς ένα κονιορτοποιούνται τα βασικά «αφηγήματα» του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα:

• O μύθος της «κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ», καθώς πλήττονται ευθέως και τα πλέον ασθενή στρώματα.

• O μύθος της «σκληρής διαπραγμάτευσης των κ. Τσίπρα και Καμμένου», αφού συνθηκολόγησαν αποδεχόμενοι κάθε απαίτηση.

• O μύθος για το «χρέος» καθώς, όπως εκτιμά η Συγγρού, η όποια συμφωνία θα απέχει μακράν από τις «αυταπάτες» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρμόδιος συντονιστής Χρ. Σταϊκούρας επιχειρηματολόγησε χθες για την επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ επικαλέστηκε σειρά δημόσιων εκθέσεων και εγγράφων, που αποδέχεται και η κυβέρνηση, προκειμένου να καταρρίψει το επιχείρημα που διατύπωσε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας ότι «για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους».

Από την πλευρά του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης εγκαινιάζει το επόμενο διάστημα κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα, προκειμένου να πείσει για την εναλλακτική πρόταση της Ν.Δ., να προσεγγίσει ακροατήρια, μέχρι πρότινος προνομιακά για την κυβέρνηση, όπως οι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες και, τελικά, να μεγεθύνει το δημοσκοπικό προβάδισμα που ήδη καταγράφει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από το επιτελείο του δηλώνεται κατηγορηματικά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα υποκύψει στον πειρασμό του λαϊκισμού και είναι έτοιμος να υιοθετήσει και αντιδημοφιλείς αποφάσεις.

Related Posts

%d bloggers like this: