ZoomNews

Νέα καμπάνια των Pes Activists: Με τη Δικαιοσύνη δεν παίζουμε!

Μετά την πραγματικά πετυχημένη συνδιάσκεψη τους στην Θεσσαλονίκη οι Pes Activists, όπως όλα δείχνουν δεν πατούν φρένο και συνεχίζουν δυναμικά με νέα καμπάνια. Αυτή την φορά παίρνουν θέση για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη με αφορμή την τελευταία αναφορά της Προέδρου του Αρείου Πάγου για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στους ανώτατους δικαστικούς. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πρόκειται για χοντροκομμένη και δημόσια προσπάθεια της Εκτελεστικής Εξουσίας να χειραγωγήσει την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσαν:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδίδεται σε ένα μπαράζ καθεστωτικών παρεμβάσεων στους θεσμούς.

Ενώ δεν έχουν περάσει λίγες μέρες από τον σάλο που προκλήθηκε μετά την συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Ανώτατους Δικαστικούς για τα μισθολόγια τους ένα ακόμα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, κατά ομολογία της κ. Θάνου, Προέδρου του Αρείου Πάγου. ο Πρωθυπουργός συζητά επισήμως την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τους Ανώτατους Δικαστικούς. Δυστυχώς για τον ίδιο αλλά και για όσους είναι ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο και ορίζει ρητά την υποχρεωτική συνταξιοδότηση τους στα 67.

Φαίνεται όμως πως αυτό αποτελεί λεπτομέρεια καθώς σκοπεύουν να το παρακάμψουν με Νόμο, παραβιάζοντας ρητή διάταξη του Συντάγματος. Η κ. Θάνου χωρίς την συγκεκριμένη αλλαγή θα έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί στις 30 Ιουνίου αλλά και ο κ. Σακκελαρίου πρόεδρος του ΣτΕ τον επόμενο χρόνο. Τυχαία συζητείται λοιπόν η συγκεκριμένη αλλαγή; Επειδή δεν τρώμε σανό, δεν το νομίζουμε! Πρόκειται για αντισυνταγματική κίνηση με μόνο στόχο να παραμείνει η παρούσα ηγεσία και κυρίως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην θέση της. Είναι κίνηση που σχετίζεται ευθέως με την προσπάθεια χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης στο μείζον θεσμικό θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεδομένων των καταφανών ενδείξεων περί αντισυνταγματικότητας του Νόμου Παππά. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός άλλωστε, δήλωσε στις 11.09.2016, από το βήμα της ΔΕΘ, το εξής απίστευτο και πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα: “Δεν μπορεί να βγει άκυρος ο διαγωνισμός, διότι είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο. ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ! ΔΕΝ ΔΙΝΩ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ (!!!)”.

Πρόκειται για χοντροκομμένη και δημόσια προσπάθεια της Εκτελεστικής Εξουσίας να χειραγωγήσει την Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, κατά παράβαση της διάκρισης των εξουσιών. Δυστυχώς οι προσπάθειες χειραγώγησης της Δικαιοσύνης έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 μήνες καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο κρατά σε ομηρεία τις νέες θέσεις Aντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, αν και οι υποψήφιοι έχουν περάσει από ακρόαση από την Βουλή, μέχρι να βεβαιωθούν ποιοι υποψήφιοι θα υπερψηφίσουν στις κρίσιμες αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων βλ. Τηλεοπτικές άδειες, πειθαρχικό Ντογιάκου και πολλά άλλα.
Αυτές οι προσπάθειες ελέγχου των Δικαστών με το «μαστίγιο και το καρότο», αναμνήσεις ενός παρακρατικού παρελθόντος, ρίχνουν τις μάσκες της Κυβέρνησης και της πραγματικής της ατζέντας: όλα θυσιάζονται στο βωμό της σκοπιμότητας.

Αυτό για το οποίο είμαστε βέβαιοι όμως είναι ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη, το Σύνταγμα δεν είναι πιόνι μικροπολιτικών τακτικών και η Δημοκρατία δεν αποτελεί λεπτομέρεια. Αγωνιζόμαστε για μια Δικαιοσύνη που θα υπηρετεί ανεπηρέαστη τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι παλμοί της Κοινωνίας είναι στη σφαίρα ευθύνης των Καρδιολόγων, όχι των Δικαστών. Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της.

ΥΓ Οι πολιτικοί και τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Η Δικαιοσύνη μένει. Και είναι το αποκούμπι για κάθε πολίτη, το τελευταίο καταφύγιο της νομιμότητας και της Δημοκρατίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστές και είμαστε σίγουροι πως με το κύρος και το δημοκρατικό τους φρόνημα θα την προστατέψουν.

Related Posts

%d bloggers like this: