ZoomNews

Νέο κυβερνητικό σχήμα: Οι καραμπόλες, οι αλλαγές, και το “σπάσιμο” υπουργείων

Καραμπόλες και δομικές αλλαγές με “σπάσιμο” υπουργείων φέρνει η νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε  το «σπάσιμο» των υπουργείων Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως και του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώ κορυφαία στελέχη θα αναλάβουν ρόλο συντονιστού. Για τον τομέα της Οικονομίας προορίζεται ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ο επικρατέστερος να διατηρήσει την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού «σπάει» στα επιμέρους χαρτοφυλάκια.

Ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας (πρόκειται για το παλαιό υπουργείο Ανάπτυξης).

Το υπουργείο Υποδομών, το οποίο αναμένεται να αποκοπεί από το υπερυπουργείο Οικονομίας, αναμένεται να αναλάβει ο Χρήστος Σπίρτζης.

Για το υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται το όνομα του υπηρεσιακού υπουργού Χρήστου Ζώη, ο οποίος -ανάλογα με τις καραμπόλες- ίσως εναλλακτικά κατευθυνθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αργά το απόγευμα πληροφορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο παραμονής του Θοδωρή Δρίτσα στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Σε επιμέρους χαρτοφυλάκια σπάει και το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να τοποθετηθεί ο Ιωάννης Τσιρώνης από το κόμμα των Οικολόγων, μέχρι τον Αύγουστο αναπληρωτής υπουργός.

Επανασυστήνεται και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με πιθανότερο πολιτικό προϊστάμενο τον Ευάγγελο Αποστόλου, μέχρι τις 20 Αυγούστου αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εναλλακτική επιλογή είναι ο Χρήστος Ζώης, υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας, για τον οποίο υπάρχουν θετικές εισηγήσεις τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται να κρατήσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να αναλάβει ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη θέση του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου.

Αλλαγή αναμένεται στη θέση του επικεφαλής στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ως επικρατέστερος να τον διαδεχθεί εμφανίζεται ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθικής Άμυνας μέχρι τον Αύγουστο. Κατά πληροφορίες, η πρώτη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος εξέφρασε δημοσίως την επιθυμία να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να «σπάσει» και το υπερυπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να απομακρυνθεί ο Αριστείδης Μπαλτάς. Ως επικρατέστερος για τη θέση του θεωρείται ο καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, πέμπτος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συζήτηση έχει μπει και το όνομα του Κώστα Δουζίνα.

Το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται ότι διατηρεί ο υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος κατά πληροφορίες απάντησε θετικά στην πρόταση που του έγινε.

Σε κάθε περίπτωση για το υπουργείο Οικονομικών είναι σίγουροι ως αναπληρωτές υπουργοί οι Τρύφωνας Αλεξιάδης και Δημήτρης Μάρδας, ενώ το πόστο του υπεύθυνου για την υλοποίηση του μνημονίου, που θα λειτουργεί παράλληλα με το οικονομικό επιτελείο αλλά θα υπάγεται στο Μέγαρο Μαξίμου προορίζεται ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Πρέπει να θεωρείται σχεδόν -αν όχι απολύτως- βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις που κατείχαν οι εξής:

Ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Άμυνας, οι Αλέκος Φλαμπουράρης και Παναγιώτης Νικολούδης ως υπουργοί Επικρατείας, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ως αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, η Θεανώ Φωτίου στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, ο Παύλος Πολάκης ως υφυπουργός κατά της διαφθοράς στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο Νίκος Παππάς, ίσως ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, διατηρεί την κομβική θέση του στην κυβέρνηση αφού αναλαμβάνει τον συντονισμό όλου του υπουργικού συμβουλίου. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν ο κ. Παππάς θα διατηρήσει τον τίτλο του πουργού Επικρατείας ή θα αναλάβει το νέο υπουργείο Συντονισμού.

Ο Νίκος Ξυδάκης θα είναι στην κυβέρνηση, αλλά όχι απαραίτητα και στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η είσοδος του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ίσως σε θέση αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή σε θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Παιδείας.

Η μέχρι τώρα εκπρόσωπος τύπου Όλγα Γεροβασίλη παραμένει φαβορί για κυβερνητική εκπρόσωπος, αν και συζητείται και για παραγωγικό υπουργείο με τον Νίκο Φίλη να εξετάζεται για τη θέση αυτή.

Related Posts

%d bloggers like this: