ZoomNews

Ο Κάμερον απέναντι στους 27 της ΕΕ στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου οι «27» θα επιδιώξουν να εμφανιστούν ενωμένοι ενώπιον των σημαντικών προκλήσεων που φέρνει το Βrexit.

O βρετανός πρωθυπουργός «παίζει» στις καθυστερήσεις και παραπέμπει στον διάδοχό του τις αποφάσεις όμως Βερολίνο και Παρίσι πιέζουν ασφυκτικά για την ενεργοποίηση του Αρθρου 50 στέλνοντας αυστηρό μήνυμα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν το ντόμινο των δημοψηφισμάτων και των πιθανών αποχωρήσεων.

Στην χθεσινή τετραμερή συνάντηση Ολάντ-Μέρκελ-Ρέντσι και Τουσκ στο Βερολίνο η στάση των ηγετών ήταν ενιαία. «Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αβεβαιότητα». Με αυτά τα λόγια, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε με ορθό και κοφτό τρόπο πως για την Ευρωπαϊκή Ένωση μια ενδεχόμενη διαιώνιση της ανασφάλειας αναφορικά με το πότε και το πώς του Brexit θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα και από την ίδια τη βρετανική έξοδο.

Λίγο νωρίτερα και παρά τις πιέσεις και τις δημόσιες διακηρύξεις ευρωπαίων αξιωματούχων για ταχεία ενεργοποίηση του άρθρου 50 των Συνθηκών από τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντ. Κάμερον απαντούσε ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Βρετανίας το πότε θα ενεργοποιήσει τη σχετική διάταξη.

Εμβάθυνση της ευρωζώνης

Σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, οι οποίες θα προέλθουν έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις των Γάλλων και των Γερμανών, προαναγγέλλουν το Παρίσι και το Βερολίνο.

Η πρόβλεψη θέσης μόνιμου προέδρου του Εurogroup, η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, η δημιουργία ειδικού οργάνου βουλευτών και ευρωβουλευτών για την επιτήρηση της οικονομίας και η πρόβλεψη κοινού προϋπολογισμού, είναι οι σημαντικότερες από τις αλλαγές που σχεδιάζουν το Παρίσι και το Βερολίνο.
Το Παρίσι μετατοπίζεται και στηρίζει τη γερμανική θέση για μεγαλύτερη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το Βερολίνο εγκαταλείπει τη δική του σκληρή θέση ότι πριν από οποιαδήποτε αλλαγή οι ελλειμματικές χώρες θα πρέπει να φτάσουν στο επίπεδο των πλεονασμάτων. Ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος, αναγνωρίζει τώρα η γερμανική κυβέρνηση..

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο κείμενο της κοινής δήλωσης του γαλλογερμανικού άξονα, οι αλλαγές για την ολοκλήρωση της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, οι οποίες βασίζονται εν μέρει και στις θέσεις των τεσσάρων προέδρων (Ευρωβουλή-Κομισιόν-ΕΚΤ-Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) είναι οι εξής:

Η πρόβλεψη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θέσης πλήρους απασχόλησης για τον πρόεδρο του Εurogroup, ο οποίος δεν θα είναι πλέον και υπουργός στη χώρα του, αλλά θα ασχολείται αποκλειστικά με την Ευρωζώνη.

Η σύσταση σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα ενός ειδικού κοινοβουλευτικού οργάνου το οποίο θα αποτελείται από ευρωβουλευτές και εθνικούς βουλευτές, και που θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα που αφορούν τη δημοσιονομική και μακροοικονομική εποπτεία.
Η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, σε ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, κάτι ανάλογο με το ΔΝΤ, το οποίο θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η πρόβλεψη από το 2018 μιας «χρηματοδοτικής δυνατότητας» για την Ευρωζώνη, η οποία θα στηρίζει επενδύσεις σε χώρες που πλήττονται από την κρίση. Αυτό είναι και η σημαντικότερη υποχώρηση του Βερολίνου σε σχέση με το παρελθόν, δεδομένου ότι ήταν κατηγορηματικά αντίθετο με κάτι τέτοιο.

Related Posts

%d bloggers like this: