ZoomNews

Ο τουρκικός στρατός και Σύροι αντάρτες απέσπασαν πόλη κλειδί από το ΙΚ

Τουρκικά άρματα και εκατοντάδες αντάρτες εισχώρησαν βαθειά στη Συριακή επικράτεια σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που μέσα σε λίγες ώρες απέσπασε μια Συριακή πόλη-κλειδί από το ΙΚ.
Η επιχείρηση με όνομα «Ασπίδα του Ευφράτη» προχώρησε γρήγορα προς την Τζαραμπλούς με τους αντάρτες που ανήκουν στη συμμαχία με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν τη νίκη μόλις 14 ώρες μετά την έναρξή της.
«Η Τζαραμπλούς έχει απελευθερωθεί ολόκληρη» είπε στο γαλλικό πρακτορείο ο Αχμάντ Οτμάν, διοικητής της ομάδας ανταρτών Σουλτάν Μουράντ, ενώ ένας άλλος εκπρόσωπος των ανταρτών είπε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ τράπηκαν σε φυγή προς τα νοτιοδυτικά.
Το Anadolu μετέδωσε ότι οι Σύροι μαχητές κατέλαβαν το κέντρο της πόλης, με μόνο ένα νεκρό και 10 τραυματίες. Κανένας Τούρκος δεν έχασε τη ζωή του.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η επιχείρηση είχε σα στόχο και τους Κούρδους πολιτοφύλακες, οι οποίοι όμως έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ΙΚ.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται την Άγκυρα καθησύχασε την Τουρκία ότι η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει στους Κούρδους μαχητές ότι δεν πρέπει να περάσουν δυτικά τον Ευφράτη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αν δεν θέλουν να χάσουν την Αμερικανική στήριξη.
Η επιχείρηση ξεκίνησε με το Τουρκικό πυροβολικό και μαχητικά F-16 να χτυπούν δεκάδες στόχους του ΙΚ γύρω από την Τζαραμπλούς. Ακολούθησαν άρματα μάχης της Τουρκίας που εισέβαλαν μαζί με εκατοντάδες Σύρους μαχητές της αντιπολίτευσης πάνω σε φορτηγά που κινήθηκαν νότια προς το μέρος της Τζαραμπλούς.
Οι Τουρκικές δυνάμεις είχαν υποστήριξη από Αμερικανικά μαχητικά A-10 και F-16, που επίσης χτύπησαν στόχους του ΙΚ στη Συρία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
Η ταχύτητα με την οποία ξεδιπλώθηκε η επιχείρηση ήταν μεγάλη και ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις μακρόχρονες, χρονοβόρες μάχες που διεξάγουν οι Κουρδικές δυνάμεις για να ανακαταλάβουν πόλεις από το ΙΚ, όπως το Κομπέιν και το Μανμπιζ.
Η Τουρκική τηλεόραση NTV είπε ότι το ΙΚ δεν αντιστάθηκε πολύ στην επιχείρηση. Το πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν 46 τζιχαντιστές, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
Αναγνωριστικές μονάδες των Σύρων μαχητών ελέγχουν τώρα το κέντρο της πόλης για πιθανά εκρηκτικά που έχουν αφήσει πίσω οι τζιχαντιστές.
Η Τουρκία θέλει να αποδείξει ότι παίρνει σοβαρά το θέμα του ΙΚ που έχει κατηγορηθεί για μια σειρά επιθέσεις στα εδάφη της, με τελευταία την επίθεση στον Κουρδικό γάμο στο Γκαζιαντέπ με 54 νεκρούς. Η Άγκυρα έχει κατηγορηθεί ότι κλείνει τα μάτια στη δράση του ΙΚ στη Συρία και ότι βοηθάει τις κινήσεις του στα σύνορα, κάτι που η Τουρκική κυβέρνηση αρνείται.
Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» είχε στόχο τόσο τον ΙΚ όσο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ενότητας – «τρομοκρατικές ομάδες που συνεχώς απειλούν τη χώρα μας στη βόρεια Συρία».
«Είπαμε αρκετά πια… Πρέπει να δοθεί μια λύση τώρα» είπε.
Είναι πρώτη φορά από το Νοέμβρη, όταν η αεροπορία της κατέρριψε ένα Ρωσικό πολεμικό, που η Τουρκία ξαναεπιχειρεί από αέρος.
Αν και μέχρι τώρα η Τουρκία ζητούσε την απομάκρυνση του προέδρου Άσσαντ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ αναγνώρισε το περασμένο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά ότι ο Άσσαντ είναι ένας από τους «παίκτες» στη Συρία και ίσως θα πρέπει να μείνει σαν μέρος της μεταβατικής περιόδου.
Ενώ η επίθεση είχε την ενεργή υποστήριξη των ΗΠΑ, η Ρωσία δήλωσε «βαθύ προβληματισμό» και προειδοποίησε για «παραπέρα εκφυλισμό της κατάστασης».
Η κυβέρνηση του ‘Ασσαντ καταδίκασε την εισβολή σαν «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

Related Posts

%d bloggers like this: