ZoomNews

Ο Βύρων Πολύδωρας υποψήφιος της κυβέρνησης για πρόεδρος του ΕΣΡ-“Πόρτα” από την ΝΔ

Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε στις 12.00 το μεσημέρι ο πρώην υπουργός της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος είναι η πρόταση- έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, για την οποία θα συζητήσει η Διάσκεψη των Προέδρων στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ τη Δευτέρα.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία «παρών» ήταν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα». Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον πρώην υπουργό και του έκανε την πρόταση στην οποία ο Βύρων Πολύδωρας φέρεται να είναι θετικός.

«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα διάθεση συναίνεσης» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει σκοπιμότητα. «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

ΝΔ: Ο Πολύδωρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να επιμένει στην άρνησή της: «Η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Μαξίμου: Θεσμική παρεκτροπή η άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι ο προτεινόμενος πρόεδρος αποτελεί ένα «πρόσωπο – έκπληξη, ευρύτερης αποδοχής που δεν μπορεί να απορρίψει εύκολα η Ν.Δ.». Μάλιστα, στέλεχος του Μαξίμου χαρακτήριζε το συγκεκριμένο πρόσωπο ως «ιστορικό στέλεχος, με περγαμηνές αγώνων ενάντια στη διαπλοκή».

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως «η συγκρότηση ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ. Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει. Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού».

Related Posts

%d bloggers like this: