ZoomNews

Ολα τα μέτρα το 2019 ζητούν οι δανειστές

Χωρίς συμφωνία έληξε το δείπνο της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και οι διεργασίες θα συνεχιστούν με τηλεδιασκέψεις.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες «η στάση του ΔΝΤ σε συγχορδία με το Γερμανικό υπουργείο οικονομικών αναφορικά με το πλεόνασμα 3,5% για 2019 αποτελεί βασικό αγκάθι», μιας και αξιώνουν τα μέτρα λιτότητας ύψους 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ από αφορολόγητο και συντάξεις) να μην επιμεριστούν και να εφαρμοστούν όλα μπροστά, το 2019, σε αντίθεση με την άποψη της Κομισιόν,που κρατάει πιο θετική στάση προς την Ελλάδα. και για αυτό το λόγο το Μαξίμου θεωρούν ότι πρόκειται καθαρά για ένα πολιτικό ζήτημα. Σημειώνεται ότι η Αθήνα ήθελε τα μέτρα να εφαρμοστούν από το 2020 ενώ τώρα φαίνεται η γερμανική πλευρά να απορρίπτει και την προγενέστερη συμφωνία για σταδιακή εφαρμογή των μέτρων τη διετία 2019-2020.

Σημειώνεται ότι αυτή η έξελιξη έρχεται μετά και την απόρριψη της συμφωνίας της 23ης Μαρτίου, από τον Αλέξη Τσίπρα, λόγο πολιτικού κόστους, πτυχή της διαπραγμάτευσης που έφεραν στο φως χθες  οι Financial Times.Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η συμφωνία προέβλεπε περαιτέρω περικοπές συντάξεων το 2019, μερικούς μόνο μήνες πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές.«Το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες θα μπορούσε να στείλει το κόμμα πίσω σε μονοψήφια ποσοστά. Ήταν μια συμφωνία που δεν μπορούσαν να καταπιούν», έχει δηλώσει στην εφημερίδα πρώην ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα στελέχη του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα και όπως διευκρίνισε κυβερνητικός αξιωματούχος τη νύχτα, η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τους υπουργούς από την Αθήνα, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της έγραψε στο Twitter ότι σημειώθηκε «καλή πρόοδος και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την Τετάρτη».

 

H κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων και μπροστά σε  πολιτικό αδιέξοδο.

Τη σκυτάλη παίρνει σήμερα ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και κατά πληροφορίες θα ακολουθήσουν από τον ίδιο  ανακοινώσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Με αφορμή άλλωστε την επίσκεψη Τουσκ όλα δείχνουν πως θα αδράξει την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε τις τελευταίες μέρες είναι σε «ανοικτή γραμμή» με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Μένει επομένως να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με το ποιες πρωτοβουλίες θα ζητήσει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Πηγή: iefimerida.gr

Related Posts

%d bloggers like this: