ZoomNews

Ολάντ: Εφόσον υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους

Τη βεβαιότητα του ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εφόσον αυτό συμβεί, θα υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εξέφρασε ο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο.

Στην αρχή των δηλώσεών του, ο κ Τσίπρας είπε ότι ο Φρανσουά ήρθε στην Ελλάδα σε μία στιγμή που έχει ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί από μέρος της κρίσης, των τριών επάλληλων κύκλων κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας, σε μέρος της λύσης.

«Τόσο η οικονομική κρίση που παραμένει ως μια απειλή στην Ευρωζώνη, αλλά και η κρίση αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή όσο όμως και η προσφυγική κρίση που μας απειλεί, είναι κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού και ευελπιστούμε και πιστεύουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί ως μια χώρα-πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στη διαχείριση και στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των κρίσεων.

» Τον περασμένο Ιούλιο περάσαμε δύσκολες στιγμές, αλλά οι δύσκολες στιγμές ενώνουν τους ανθρώπους. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες των σκληρών διαπραγματεύσεων ο Φρανσουά ήταν ένας από τους ανθρώπους που με έπεισε ότι πρέπει να δεχθώ έναν δύσκολο συμβιβασμό. Και αποφασίσαμε τελικά έναν δύσκολο συμβιβασμό με στόχο όμως να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, σε πείσμα ακραίων συντηρητικών δυνάμεων που είχαν προαποφασίσει, είχαν ετοιμάσει σχέδια διαίρεσης και οφείλω να πω δεν φαίνεται ότι τα έχουν εγκαταλείψει. Ενδεχομένως και ακόμα να τα έχουν αυτά τα σχέδια, να θέλουν να τα επαναφέρουν στο τραπέζι.

» Πιστεύω λοιπόν ότι το μήνυμα της συνάντησης μας πρέπει να είναι το μήνυμα ότι αυτή η ανόητη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, περί διαίρεσης της Ευρωζώνης και της Ευρώπης πρέπει να φύγει οριστικά από το τραπέζι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να την επαναφέρει στο τραπέζι. Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να βγει από αυτήν την πολύχρονη κρίση που τη μαστίζει. Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της Ευρώπης απέναντι στην κρίση. Προϋπόθεση όμως για να πετύχει η Ελλάδα και να βγει από την κρίση είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, διατηρώντας την πολιτική σταθερότητα.

» Παράγοντας όμως που κρίνει την πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή, η κοινωνική ειρήνη. Παρεμβάσεις ή απαιτήσεις παράλογες, ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής που υπερβαίνουν και τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη και μας γυρνούν πίσω στον φαύλο κύκλο της έντασης αποτελούν ευθείες παρεμβάσεις ενάντια στην προοπτική επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος και υπ΄αυτή την έννοια είναι παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διαίρεση της Ευρώπης.

» Πρέπει λοιπόν κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία, την οποία και θα τηρήσει, δεν υπέγραψε σύμφωνο παράδοσης της κυριαρχίας της και διάλυσης της κοινωνικής της συνοχής. Αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν να εκδικηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μονάχα την Ελλάδα, αλλά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την Ευρώπη.

» Η Γαλλία αποτελεί για εμάς έναν πολύτιμο εταίρο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε δημιουργικά και με επιτυχία όλους αυτούς τους κινδύνους. Είναι εταίρος στον αγώνα για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης και της απασχόλησης.»

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την αλληλεγγύη που έδειξε σχετικά με το πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στην Γαλλία.

Αναφέρθηκε στους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης που συνδέουν τους δύο λαούς, από τα χρόνια ακόμα του Σαρλ Ντε Γκωλ, που επίσης είχε επισκεφθεί την Αθήνα, λέγοντας ότι οι τύχες των δύο λαών είναι αλληλένδετες.

Ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό «για την υπεύθυνη στάση» που έδειξε στο θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι υπάρχει μπροστά μια αξιολόγηση για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, που η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δέσμευση να εφαρμόσει.

«Πώς θα μπορούσαμε να φανταστούμε την Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα; Κινητοποιήθηκα γιατί θεωρώ ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα αναπόστατο κομμάτι της Ευρώπης. Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται όσον αφορά την αξιολόγηση. Πρέπει να αξιολογήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και αυτές που ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί» σημείωσε.

Για το προσφυγικό εξήρε την προσπάθεια των Ελλήνων να φροντίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστούν όσα αποφασίστηκαν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (δημιουργία hotspots, συνεργασία με Τουρκία, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο κλπ).

Τέλος για το Κυπριακό, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι στηρίζει τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. «Αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Related Posts

%d bloggers like this: