ZoomNews

Ολοκληρώθηκε η φετινή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Μελάνωμα

Με εξαιρετική επιτυχία, ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ, ολοκλήρωσε την Εκστρατεία Ενημέρωσης για πρόληψη-έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος και του Μελανώματος.
Στόχος της εκστρατείας ήταν η πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού, για τον καρκίνο του δέρματος και για τη σημαντικότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Η εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε έξι πόλεις της Ελλάδας, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2016 και περιελάμβανε ενημερωτικές ομιλίες και δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς. Οι πόλεις που επισκεφτήκαμε ήταν οι εξής: Ελασσόνα, Αριδαία, Ελευθερούπολη, Ν. Πέραμος, Ορεστιάδα και Μοίρες Ηρακλείου. Οι συμμετέχουσες πόλεις είχαν επιλεγεί βάσει του αγροτικού τους χαρακτήρα και της επισκεψιμότητας των Κέντρων Υγείας της περιοχής, διότι ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί έναν βασικό εχθρό των αγροτικών επαγγελμάτων.
Συνολικά εξετάσθηκαν από δερματολόγους 672 άτομα, ενώ παρακολούθησαν τις ενημερωτικές ομιλίες από ογκολόγους και δερματολόγους γύρω στα 400 άτομα. Τέλος, παραπέμφθηκαν για αφαίρεση και χαρτογράφηση σπίλων 106 άτομα από τα οποία το ένα διαγνώσθηκε με μελάνωμα.
Σύμφωνα με την κα Ολυμπία Χαλδαίου – Μπήτρου, Προέδρο του ΟΕΚΚ – ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ: «Στη φετινή μας καμπάνια θέλαμε να τονίσουμε πως η πρόληψη μας αφορά όλους. Όχι μόνο στην παραλία αλλά και όταν εργαζόμαστε στην ύπαιθρο. Ενημερώσαμε το ευρύ κοινό και κυρίως τους αγρότες οι οποίοι, λόγω της φύσεως της εργασίας τους, πλήττονται ιδιαίτερα από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα της καμπάνιας έδειξαν και εμπράκτως πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση για τέτοια θέματα. Με τις δωρεάν εξετάσεις του πληθυσμού επιτύχαμε την έγκαιρη διάγνωση μελανωμάτων σε αρχικά στάδια που δεν απειλούν την ανθρώπινη ζωή. Ευχαριστούμε θερμά τους ιατρούς, οι οποίοι εθελοντικά ενημέρωσαν και εξέτασαν το κοινό, και τους Δήμους για τη συνεργασία τους. Τέλος δηλώνουμε πως με το πρόγραμμα Συνηγορίας και Διεκδίκησης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε οι ασθενείς με Καρκίνο Δέρματος και Μελάνωμα να έχουν πρόσβαση σε νέες διαγνωστικές μεθόδους, σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, όπως η ανοσοθεραπεία, γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται!».
Σύμφωνα με τον κύριο Αιμίλιο Λάλλα, MD, MSc, PhD, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο: «Ως ιατροί ασχολούμενοι με την ογκολογία του δέρματος, καθημερινά πασχίζουμε να θεραπεύσουμε λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς όγκους. Άλλες μάχες τις κερδίζουμε, άλλες τις χάνουμε, και κάποιες ίσως λήγουν ισόπαλες, από μία πιο φιλοσοφική οπτική. Και ο πόλεμος συνεχίζεται αμφίρροπος. Γιατί ο πόλεμος εναντίον του καρκίνου του δέρματος δεν μπορεί να κερδηθεί στο πεδίο των επεμβάσεων και των φαρμάκων στα οποία επενδύουμε πολλά. Ο πόλεμος μπορεί να κερδηθεί μόνο στο πεδίο της πρόληψης, της ενημέρωσης των πολιτών και της έγκαιρης διάγνωσης. Και εκεί δεν επενδύουμε πάρα πολλά. Είτε γιατί «δεν προλαβαίνουμε» είτε γιατί «άλλη είναι η δική μας δουλειά». Συνεπώς, είτε το συνειδητοποιεί κανείς είτε όχι, πρωτοβουλίες όπως αυτή του «ΑγκαλιάΖΩ» έχουν πραγματική αξία πολύ μεγαλύτερη από το καλύτερο φάρμακο που μπορεί να υπάρξει».

Related Posts

%d bloggers like this: